How to

Facebook wijzigt privacyinstellingen radicaal

0

Gebruikers klaagden over de beschikbare privacyinstellingen en dat hun informatie in zoekmachines terecht kwam. Wildwest verhalen en de bijbehorende angst waren het gevolg, Facebook besloot het eens aan te pakken in 1 nieuwe update die veel verlichting brengt. Morgen worden de veranderingen geleidelijk ingevoerd, hier alvast een uitgebreid overzicht!

Facebook kiest wat jij deelt

Dat was de houding van Facebook, wij weten wel wat mensen willen delen, de programmeurs meten en weten precies hoe het systeem het beste ‘doorbloed’ is. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer interactie, likes en reacties. Een sociaal ecosysteem bedacht door Mark Zuckerberg dat technisch perfect werkt. Gebruikers die liever zelf wilden beslissen welke informatie-aders ze af willen knellen kwamen een enorme lijst vinkjes tegen en hadden hier te weinig vrijheid of overzicht.

Facebook was als software die geheel door de IT afdeling is gemaakt, het werkt en kan ontzettend veel maar de gemiddelde gebruiker ziet die logica niet en schrikt van de onvriendelijke interface. Nu belooft Facebook verandering en zal het mensen gaan wijzen op de mogelijkheden. Beter informeren over de keuzes die een gebruiker heeft, precies waar critici om vroegen.

Getagged worden in een foto kon vervelend uitpakken

Een feestje gehad en voordat je wakker bent al een dronken foto op Facebook met je naam er in getagged? Geen fijne ervaring waar miljoenen Facebookgebruikers zich aan stoorden. Voorheen kon iedereen je foto taggen, deze verscheen dan ook direct op je profielpagina. Met de nieuwe instellingen kun je kiezen voor moderatie, jij geeft eerst goedkeuring aan een tag in een foto en beslist zelf of deze aan je profiel wordt toegevoegd.

Ook kan je de ‘tagger’ meteen vragen om de tag te verwijderen, de foto te verwijderen of hem helemaal blokkeren als vriend.

Hoe sta ik op Facebook?

Voorheen was dit niet te zien en dat was vervelend. Nu is er een mogelijkheid om te bekijken hoe een andere Facebook gebruiker je profiel krijgt te zien. Als je groepen hebt aangemaakt waarmee je alleen bepaalde informatie wilde delen, kun je nu nakijken of dit ook gebeurt zoals jij dacht.  Staat er toch een update of foto tussen de informatie die je alleen met vrienden en niet met collega’s wilde delen, dan kun je de zichtbaarheid hiervan aanpassen. We krijgen zo meer controle en inzicht in de informatie die we willen delen, precies waar veel mensen om vroegen.

Everyone betekende blijkbaar het hele internet…

Een bericht of foto plaatsen kon eerder met de keuze ‘Everyone’ (Iedereen) of ‘Alleen vrienden’ . Weinig mensen beseften dat ‘Everyone’ inhield dat iedereen (inclusief zoekmachines!) toegang had tot deze informatie. Door dit woord te wijzigen in ‘Publicly’, tracht Facebook hier meer helderheid in aan te brengen. Ook is het nu mogelijk om reeds geplaatste berichten te veranderen van de status ‘Everyone’ naar ‘Alleen vrienden’ of een andere doelgroep die je hebt aangemaakt.

Locaties en vrienden taggen krijgt een boost

De nieuwe opmaak geeft prominenter weer dat je de locatie van je post toe kan voegen en met wie je daar bent. Door je vrienden bij naam te noemen krijg je de volledige namen (klikbaar) in je status update en ontvangen zij daarvan automatisch een notificatie bovenin hun scherm. Dit levert een rode 1 op in de wereldbol bovenin, geen Facebookgebruiker kan de drang weerstaan er op te klikken om te zien wat dit voor update is. Krachtiger dus dan een bericht in de timeline!

De locatie mocht je voorheen alleen toevoegen in de mobiele app van Facebook, de manier waarop locaties gebruikt worden gaat dus veranderen. Niet meer alleen mobiel maar ook in de browser en wederom kun je zelf kiezen met welke mensen je locatie wil delen. Meer achtergronden over locaties vind je hier.

Er valt meer te taggen dan voorheen

Moest je eerst bevriend zijn met iemand of zijn Facebook fanpage voorzien hebben van een ‘Like’, nu is dat niet meer nodig om ze te taggen in een foto. Soms is het attent om mensen te taggen in een foto, maar heb je niet direct de behoefte om werkelijk Facebook vrienden te worden, die vreemde ongemakkelijke stilte is nu dus verdwenen.

Voor bedrijven betekent dit trouwens een incentive minder als men een actie op touw zet waarin foto’s getagged moeten worden als prijsvraag. Het fan worden van de pagina is immers niet meer verplicht en dergelijke campagnes werden toch vooral ingezet om meer fans te werven.

De app is nog niet aangepast..

De bovenstaande veranderingen zullen vanaf donderdag worden ingevoerd. Wanneer wij ze in Nederland te zien krijgen is nog niet bekend. Dat je deze wijzigingen niet automatisch zult zien in de apps die veel mensen gebruiken op hun telefoon of iPad is al wel zeker. Facebook werkt hard aan een nieuwe officiële app voor alle platformen waarin wat slimme nieuwe trucjes verwacht worden (buiten de hier omschreven veranderingen om). Binnen een paar maanden verwacht ik dat we deze beschikbaar hebben, maar vooralsnog is het dus even wachten voordat je mobiel net zoveel mogelijkheden hebt als in de browser.

Nadelen voor een marketeer?

Ik zie weinig nadelen voor een marketeer, aangezien de aanpassingen voornamelijk de gebruiker meer mogelijkheden  en inzichten geven in hoe ze delen. Er is terecht en onterecht angst gezaaid door privacygroepen en activisten over de instellingen van Facebook. Nu er meer controle is bij de gebruiker, verwacht ik dat een groot deel van deze kritiek zal verstommen. Facebook is meer gebruiksvriendelijk geworden en dat zal zich uitbetalen in meer vertrouwen.

Hoe haal je als organisatie alles uit Facebook?

Wil je weten hoe je een Facebook-pagina moet inrichten en met een fan-box aan je site kunt verbinden? Hoe gebruik je meer geavanceerde mogelijkheden zoals evenementen en adverteren? Leer tijdens onze training op 11 oktober 2011 van Pieter Vlamings hoe je Facebook strategisch kunt inzetten.
.
meer-weten