Het CV van de toekomst

0

Wonderlijk eigenlijk. Als ondernemer en werkgever doe ik vrijwel al mijn werk online, gebruik makend van social tools en een digitale workflow. Dat werkt flexibel, efficiënt en effectief. Maar wanneer ik met sollicitaties te maken krijg, blijkt alles nog steeds op 1 A4tje neer te komen. Een stuk tekst, met een kale opsomming van feiten uit het verleden… Kan dat echt niet anders?

Eén papiertje

Natuurlijk, je hebt tegenwoordig online vacaturebanken, mensen leuken hun CV op met tekeningetjes en video’s… maar dat zijn vooral ornamenten bij de basis: het CV. Dat ene papiertje is waar de potentiële werkgever en de sollicitant het mee moeten doen. Een inspirerende en persoonlijke begeleidende brief? Als ik de verhalen mag geloven, lezen recruiters die niet eens.

Evolutie

Op Mashable kwam ik een fascinerende infographic (van RezScore) tegen, die de geschiedenis van het CV uiteen zet. Ondanks alle veranderingen die dat stukkie papier in de loop der jaren heeft doorgemaakt, kun je eigenlijk wel concluderen dat in essentie het CV een lijstje van feiten uit het verleden blijft. Er is geen ruimte voor persoonlijkheid, visie, wensen en ambities voor de toekomst. Voor harde recruiters doen die sentimenten er niet toe. Maar ik denk voor werkgevers (zoals ik) en sollicitanten wel!

Bekijk hier de volledige infographic.

Het social CV

Dus wat kan er aan deze infographic toegevoegd worden, bij het kopje TOMORROW? Nou, liefst iets dat volledig online staat, geautomatiseerd en gestandaardiseerd is, geïntegreerd met social media en volledig is aan te passen aan de wensen van werkgever en sollicitant.

Maar vooral: niet een CV dat een beeld geeft van wie de sollicitant was, maar juist van wie hij/zij wil of kan worden. Omdat het bij die nieuwe baan toch gaat om de toekomst, om wat de sollicitant voor een werkgever kan betekenen.

Dat heet social CV. Ik kom op de site van Salesprofs terecht, een wervingsbureau voor salesfuncties. Zij werken niet langer met gewone CV’s, maar doen alles online. En dat schijnt zeer tevreden werkgevers én sollicitanten op te leveren…

Een CV als een hub

Wanneer ik Kor de Boer, oprichter en CCO van Salesprofs, hierover spreek, geeft hij aan een uniek product te voeren: ‘Niet te geloven dat niemand anders hier eerder mee gekomen is. Het levert ons als wervingsbureau een enorme efficiencyslag op, maar bovendien: onze klanten zijn hier enorm mee geholpen. Ze hebben veel meer overzicht in alle aanmeldingen en kunnen automatisch filteren op gewenste kenmerken, of specifieke functie-eisen bijvoorbeeld. Dat scheelt veel tijd en energie.’

Wanneer ik dat sociale CV beter bestudeer,valt me op hoe beknopt en simpel het opgezet is. Met tags en sliders kun je aangeven wat je ervaring en wensen zijn, er is plek voor een persoonlijke video en natuurlijk links naar de sociale netwerken waar je actief bent. Alles in één beknopt overzicht. En er is nauwelijks tekst.

Hoe zit dat? Is zo’n profiel niet te karig? ‘Juist niet,’ krijg ik als antwoord, ‘in de praktijk wordt bij potentiële kandidaten toch al gegoogled en op sociale netwerken gekeken. Dat zegt veel meer over iemand dan informatie op een papiertje. Het social CV fungeert als een soort hub, waar alle online informatie over een kandidaat samen komt.’

Niets nieuws onder de zon, toch?

Wat mij met name opvalt aan zo’n social CV, is dat dit zo vanzelfsprekend is. Is het echt zo uniek op dit moment? Neemt iedereen inderdaad genoegen met dat ene papiertje? Hoe kan het dat de basis van 21st Century Business nog steeds zo geworteld zit in het verre verleden?