Innovatie

Green Challenge Award: 6 briljante ideeën

0

Tja, er kan er maar één de winnaar zijn, maar zoals de jury al aangaf, dit keer waren alle gepresenteerde ideeën van de 6 finalisten van de PL Green Challenge op PICNIC 2011 zo goed, dat de keuze niet over een winnaar ging, maar om wie binnen 2 jaar zijn idee ook echt als commercieel product op de markt zou kunnen brengen.

Green Challenge Award

Het is alweer 5 jaar geleden dat de eerste Green Challenge Award werd uitgereikt. Opdracht was om met het beste idee te komen voor een groenere levensstijl. De wedstrijd is langzaam uitgegroeid tot een soort Dragons’ Den voor het beste businessplan rondom een revolutionair groen product. Geen slechte ontwikkeling, want ook al zijn sommige ideeën revolutionair, zonder goed plan van aanpak zal zelfs een prijs van €500.000 euro niet bijdragen aan een succesvolle productie.

Dat de vorige 4 winnaars ook daadwerkelijk succesvol zijn gebleken, werd duidelijk uit hun eigen verhalen die ze persoonlijk bij deze vijfde editie kwamen vertellen:

  • Qurrent, de winnaar van 2007, heeft met haar QBox in verschillende pilotsituaties meegedraaid, is daarna verbeterd en zal eind dit jaar commercieel worden toegepast.
  • Greensulate, winnaar 2008, van Ecovative, is een isolatiemateriaal, gemaakt uit de wortels van champignons en ook te gebruiken als alternatief voor piepschuim in verpakkingen. Naast de Green Challenge Award heeft Ecovatove terecht nog meerdere prijzen voor deze vondst gewonnen, om nu ook daadwerkelijk met een verpakkingsalternatief voor Polystyreen te komen, in de vorm van EcoCradle. Dell Computers maakt hier al gebruik van in de verpakking van al hun hardware.
  • Het energie oogsten op microniveau is een trend die we volgens mij de komende jaren steeds meer gaan zien. De RidgeBlade MicroGeneration system, winnaar 2009,  is daar een goed voorbeeld van. Boven op je dak kun je de nok iets verhogen door daar windturbines te plaatsen die juist in situaties met weinig wind zeer effectief zijn en zo electriciteit genereren. Uiteindelijk product wordt eregens volgend jaar verwacht.
  • De SolSource (winnaar 2010) is een goedkope draagbare zonne-energiecollector in de vorm van een omgekeerde paraplu die deze energie omzet om er daarna mee te koken, warmte te genereren of stroom. Het kan gemaakt worden met lokale middelen en kost zo’n €10 per unit. Het productontwerp is nu bijna klaar en kan dan in productie gaan.

En als deze mensen dan aangeven dat ze vanwege het niveau van de inzendingen van dit jaar geen kans zouden maken, schept dat natuurlijk enorme verwachtingen. Verwachtingen die werden waargemaakt. In willekeurige volgorde de 6 finalisten:

  1. Net zoals 2 andere finalisten, presenteerde Svante Bengtsson een verbetering aan een bestaand systeem. In dit geval aan interne klimaatscontrole. Het Rehact Energie Systeem zorgt voor frisse lucht, warme lucht en koele lucht in één systeem. Door middel van water wordt de energie verplaatst en het werkt samen met elk bestaand systeem zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Zo kan een reductie van 85% op de vraag naar conventionele energie worden bespaard voor het verwarmen of koelen van een ruimte, verwarmen van water of leveren van frisse lucht. En heel belangrijk, het systeem zou zichzelf binnen 3 jaar weer hebben terugbetaald.
  2. Mijn favoriet was Plant-E van de 28-jarige Marjolein Helder. Een product dat helemaal meegaat met de trend van het energie oogsten op microniveau. Stroom die wordt opgewekt door het laten groeien van planten. In een demo liet ze zien dat een plantenbak met riet via 2 elektrodes een propeller van stroom voorzag. The Green Electricity Roof mag dan wel een inkopper zijn, het zou toch fantastisch zijn dat een ‘groen’ dak zorgt voor 30% van de energie die een huishouding nodig heeft. Dit moet misschien nog iets verder uitgewerkt worden, maar ik vond dit op z’n minst zeer revolutionair. Energie die we nog nooit hebben aangeboord en dag en nacht voor het grijpen ligt in de natuur om ons heen. In de toekomst zullen we dus meer planten moeten plaatsen dan stroomcentrales. Hier een filmpje met de uitleg over Plant-E om een iets beter beeld te krijgen.
  3. De SunSaluter van de 19-jarige Eden Full uit Canada is een lowcost-oplossing (10 dollar) om passief, maar automatisch, zonnepanelen onder de juiste hoek naar de zon te richten. Hierdoor kan het rendement van de zonnepanelen tot 40% worden verhoogd. Het maakt gebruik van het uit evenwicht raken van het paneel en heeft hierdoor geen stroom of motor nodig. Een idee wat haar als ‘runner up’ 200.000 euro opleverde.
  4. Nog een Nederlandse uitvinding, 4-D Chameleon. Waarom zonnepanelen plaatsen als je die niet altijd nodig hebt? 4 Panelen in een draaiende constructie zorgen voor de juiste functie bij het weer van dat moment. Bij zon, zonnepanelen, bij regen, een opvangcontainer, maar ook CO2-compensatie en displays behoren tot de mogelijkheden.
  5. Eén app deed mee, Carbon Diem, van Andreas Zacharich. Deze app geeft inzicht in je reisgedrag door continu te monitoren en data op te slaan over hoe je reist, wanneer, waarmee etc. Zo ontstaat de mogelijkheid om je gedrag te veranderen.
  6. De eerste prijs (500.000 euro) ging uiteindelijk naar Nick Christy met de Water Recycling Shower. Een doucheconstructie die 70% minder energie en water verbruikt dan een conventionele douche, door het water te verwarmen vlakbij de douchkop en het water daarna weer te recyclen (filteren en pasteuriseren).

De douchekop bleek dus het meeste vertrouwen van de jury te winnen. Desondanks zal er nog veel moeten gebeuren (productuitwerking, distributie, overtuigen consument) en in een huidige situatie zie ik dit concept niet even snel ingebouwd. Maar bij de inbouw in nieuwbouwwoningen of bij renovaties, misschien in combinatie met een subsidie, zal dit wel eens een heel populair product kunnen worden. Het zal toch weer afhankelijk zijn van een bekwame distributeur. Wie durft?

Accepteer cookies

In het bovenstaand filmpje nog even alle finalisten op een rij, de aankondiging van Brad Pitt en één van de hoogtepunten die dag, de inleiding van juryvoorzitter William McDonough.