Verdieping

Mobiele consumenten: meer betrokken bij social media en merken

0

De recente publicatie van InSites Consulting over het onderzoek “Social Media Around The World” heeft ons geleerd dat meer dan een derde van de westerse wereld een smartphone heeft en dat de meerderheid van die smartphonebezitters continu verbonden is met het mobiele internet. Als er ooit een goede reden zou zijn voor mij om een aantal mobiele resultaten in detail te bespreken, dan is het deze wel. In dit artikel bespreek ik daarom een paar opvallende resultaten.

Eerder social networken dan surfen

47% van de Europeanen die via een smartphone verbonden is, surfen dagelijks mobiel op het internet. Hoewel dit een gigantisch verkeer is, is een nog meer opmerkzame conclusie dat 66% van de verbonden smartphone-gebruikers dagelijks inlogt op hun sociale media profiel. Dit toont aan dat de mobiele telefoon in de eerste plaats een communicatiehulp is en blijft; vooral omdat de algemene bevolking (die niet via smartphone verbonden is) minder vaak inlogt.

Het nogal grote verschil qua frequentie en gebruiksintensiteit van sociale media ligt in het feit dat we ons sociaal netwerk letterlijk in onze zak meedragen. Facebook bevestigt bijvoorbeeld het volgende: “People that use Facebook on their mobile devices are twice as active on Facebook than non-mobile users.” Social media worden dus toegankelijker door de smartphone, zou je kunnen stellen.

Activiteit betekent merkactiviteit

Mobiele gebruikers zijn dus meer geëngageerd met hun sociale netwerken, maar heeft dit ook een impact op merken? Dat blijkt zo te zijn. Een van de gevolgen is dat mobiele gebruikers er meer op uit zijn om met merken te communiceren op sociale media. Hetzelfde social mediaonderzoek leert ons de voornaamste redenen om merken te volgen op sociale media: een echte productervaring, of bepaalde mond-tot-mond verhalen van een kennis. Echte productervaringen en confrontatie met heuse word-of-mouth in het echt: dat zal je niet gebeuren vanachter je pc, maar in de echte wereld, buiten.

Wanneer een product ervaren wordt, is het gemakkelijk voor een smartphonegebruiker om zijn of haar waardering ervoor te posten op een sociale mediasite (die in hun zak zit). Mensen kunnen zo makkelijker reageren op hun merkervaring, door de pagina te ‘liken’ of door het merk meteen te volgen. Een logisch gevolg is dat de mobiele gebruikers meer verbonden zullen zijn met merken op sociale media dan anderen.

Mobiele consumenten verwachten meer

Mobiele consumenten zijn dus veel sterker verbonden met hun sociale netwerk en met merken. En de moderne consument wil alle voordeel halen uit zijn link met juist die merken. Tegenwoordig vragen consumenten actief aan merken om hun ideeën te delen en updates te geven van toekomstige producten en diensten. Ook willen ze uitgenodigd worden om feedback te geven en aan cocreatie te doen. Verder zijn ze geïnteresseerd in aankondigingen van evenementen en korting via sociale media, waardoor ze zich nog meer verbonden voelen. Dit geldt voor alle consumenten, maar de tendens lijkt nog sterker te zijn bij de via mobiel internet verbonden consumenten. Naarmate het gemak van communicatie met de merken stijgt, stijgt dus ook het plezier om eraan deel te nemen.


Een merk dat overweegt om gebruikers te betrekken bij online cocreatie of om te communiceren over evenementen of promoties via social media, moet zich bedenken dat de eerste ogen die het zullen zien, zullen kijken via een mobiel toestel. Dat kan allemaal een uitdaging vormen, maar vergeet niet dat er veel locaties zijn waarin deze gebruikers vertoeven (zoals buurtwinkels), waarover je als marketeer meer informatie zou willen. Voor marktonderzoekers, zoals ikzelf, is dat een gigantische kans.