Columns

Wat goed is voor Facebook, is goed voor mij?

0

Facebook is een gigantisch platform, hard op weg naar world domination. De achtervolging van Google is al tijden geleden ingezet, en de strijd om de online bezoeker en adverteerder kent vele dimensies. We zien online innovatie waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Of niet? De vele wijzigingen die Facebook de afgelopen weken doorvoerde, werden niet allemaal positief ontvangen. Gaan we Facebook nog leuker vinden? Of nog meer haten?

Groei in gebruik en in gebruikers

De wijzigingen die een Facebookgebruiker over zich heen krijgt, volgen elkaar in hoog tempo op. Nieuwe designs, nieuwe weergaves en nieuwe functionaliteiten zijn aan de orde van de dag. Zo werd onlangs de hele weergave van de tijdlijn – het overzicht van updates van je ‘vrienden’ en ‘pagina’s’ – rigoureus gewijzigd. Je vraagt je af of gebruikers hier niet een keer tegen in opstand gaan komen en hun woede kenbaar maken door hun accounts op te zeggen. Maar nee: Facebook blijft groeien in gebruikers en gebruik.

Facebook fansRelevantie en emotie

Relevantie en emotie zijn de sleutel tot succes als het gaat om social media. Hoe blijer wij worden van de timeline in ons Facebookaccount, hoe actiever we zelf worden. Hoe meer we delen. En hoe meer Facebook van jou weet, hoe makkelijker het is voor adverteerders op Facebook om jou gericht te benaderen. Hoe hoger de conversie. Hoe beter voor die adverteerder, en hoe beter voor Facebook. En hoe beter voor jou?

In theorie hebben we er voordeel van. Facebook wordt door de concurrentie met andere social media, waaronder Google+ en Twitter, gedwongen om te innoveren en ons relevantere, mooiere, betere diensten te bieden. Zodat wij Facebook nog meer integreren in ons dagelijks leven. Wij willen steeds meer online delen met onze vrienden en Facebook faciliteert dat maar al te graag (even los van de vraag of we die behoefte tot delen echt voelen, of dat het een door Facebook gecreëerde behoefte is).

Facebook biedt je een levensblog

In dit licht zijn de wijzigingen die tijdens de f8 conferentie afgelopen week bekend werden gemaakt ook te zien. Zoals ‘the Timeline’, een profielpagina die verder gaat dan alleen je recente updates en likes. Een overzicht van je leven om te delen met wie je wilt. Een briljante zet, wat mij betreft. Facebook maakt het mensen makkelijk om een soort levensblog te bouwen.

In plaats van je eigen blog te beginnen en te vullen met informatie en zien af te schermen voor ongewenste kijkers, helpt Facebook je. Je krijgt gratis en voor niets een soort online, interactief fotoalbum. Je eigen blog, geheel gefaciliteerd en volledig plug & play. En, had ik dat al gezegd, gratis. Hoezo, emotie? Hoezo, binding? Hoezo, ‘sharing’?

Leer mij nog beter kennen

facebook spotifyOok de integratie van allerlei apps in die live ‘timeline’ gaan je helpen om meer te delen met je vrienden. Als jij in een app een update zet over de film die je net gezien hebt of in je boekenapp aangeeft wat je aan het lezen bent of een recept toevoegt aan je receptenapp, is dit direct gelinkt aan je profiel en zichtbaar voor je vrienden. Ik kan als gebruiker mijn vrienden eindeloos laten delen in mijn leven. Leuk, toch?

En het goede nieuws voor adverteerders is – zij delen mee. Zij krijgen steeds meer mogelijkheden om hun advertenties af te stemmen op mijn leven en mijn wensen. Want ze kunnen steeds meer variabelen toevoegen aan de mix van selectiecriteria voor hun advertenties.

Goed voor Facebook is goed voor mij?

facebook wijzigt profielpagina

www.endlessorigami.com

Kortom, de strijd om online adverteerders tussen o.a. Google en Facebook levert innovaties op die mij als gebruiker ten goede komen. Wat goed is voor mij, is goed voor Facebook, en wat goed is voor Facebook, is goed voor mij?

In de kern geloof ik dat dat waar is. Facebook heeft er belang bij dat gebruikers blij zijn met wat er geboden wordt. Dat neemt niet weg dat het een precaire balans is. De dwingende manier waarop sinds de wijzigingen deze week je tijdlijn wordt weergegeven bijvoorbeeld (op basis van wat Facebook denkt dat relevant voor jou is), heeft iets arrogants.

En je levert wel iets in voor al die mooie gratis diensten: informatie over je leven en je persoonlijke voorkeuren. Wil ik echt dat deze supermacht al mijn gegevens heeft? Wil ik dat dit bedrijf bepaalt wat ik wel en niet te zien krijg uit het leven van mijn vrienden? Wil ik dat informatie over mijn persoonlijke voorkeuren gebruikt wordt voor commerciële doeleinden? Wat zijn de risico’s? Op welke manieren kan Facebook al die macht misbruiken?

Mijn online leven zit in Facebook…

Alle bedenkingen en klachten ten spijt, denk ik dat Facebook de strijd om de online mens aan het winnen is. Of we willen of niet, we worden meegezogen. Ik communiceer met familie en vrienden aan de andere kant van de oceaan via Facebook, en ook met vrienden die hier om de hoek wonen. En met mijn lokale winkeliers. Wat ik voel, doe, koop en wens, en met wie, staat op Facebook. Facebook is onderdeel van mijn leven. Online, en offline. Het moet wel heel gek lopen, wil ik dat onderdeel opgeven.

Een mooi overzicht van comics met reacties op de recente Facebookwijzigingen vind je overigens hier.