Innovatie

De nieuwste buzzwords in de wereld van online business en marketing

0

Hoe gaan we om met de nieuwe cookiewet? Een vraag die veelvuldig gesteld werd in veel van de presentaties die afgelopen Emerce Eday gehouden werden. De inmenging van de politiek op de werkzaamheden van de vele online advertisers, die present waren in de van Nelle fabriek, zorgt vooral voor angst, zo lijkt het in de media. Maar onstaan er ook creatieve oplossingen? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal nog meer in de wereld van online business en marketing? Een verslag waarin je kennismaakt met de wereld van personal fabrication, creative audience targeting, social gaming en app discovery.

Bol van innovaties, presentaties en acties

Ondanks het feit dat er met goede moed over mogelijke oplossingen werd gepraat inzake de nieuwe cookiewet, werd het duidelijk dat de Nederlandse online wereld en zeker het IAB veel meer moeten nadenken over hoe we in de toekomst dit soort politieke inmenging gaan beheersen. Gelukkig stond EDAY2011 ook bol van de innovaties, presentaties en acties waar het evenement bekend om staat. Zo pakte Deloitte groots uit met een eigen tent vlak voor de hoofdingang van het evenement en de Rabobank presenteerde op innovatieve wijze hun nieuw ontwikkelde betaalsysteem, dat de komende jaren de markt moet gaan veroveren. Daarnaast waren er natuurlijk de gebruikelijke ‘keynotes’, overgevlogen van over de hele wereld en waren de workshops goed gevuld met partijen die heel graag de nieuwste ontwikkelingen aan de bezoekers wilden tonen.

From Personal Computing to Personal Fabrication

De eerste keynote van de dag wordt gepresenteerd door Prof Neil Gershenfeld, de directeur van MIT’s Center for Bits and Atoms. Hij is de initiatiefnemer van het groeiende wereldwijde netwerk van Fab Labs en is hoofd van de Fab Academy, het bijbehorende programma voor de verspreiding van onderzoek en educatie in de principes en het gebruik van digitale fabricage.

De fablabs zijn gebaseerd op zijn overtuiging over hoe mensen in de toekomst gaan leven, leren en werken in een maatschappij waar iedereen alles overal kan maken. Het Fab Lab biedt mensen uit de hele wereld de gelegenheid om hun eigen ideeën en/of oplossingen voor problemen te delen en uit te voeren. Zo fabriceren groepen mensen in Barcelona een solar house en zijn er in het fablab in Afghanistan Wireless netwerken ontstaan uit de fabricage van afval. De Fab labs zijn centra waar dingen werkelijkheid worden waar echt behoefte aan is. Het zijn de consumenten die eindproducten maken.

De ontwikkeling van de Fab labs past volgens Neil helemaal in de ontwikkeling van de productiemarkt. Nu we digitale communicatie hebben zal er ook digitale productie ontstaan. Heel kort gezegd betekent dit dat er materiaal beschikbaar komt dat programmeerbaar is. Je maakt een design van iets wat je graag wil maken en dat materiaal zal veranderen in dat wat jij wilde hebben. Gevolg hiervan is dat je nooit meer afval hebt. Materiaal is niet alleen functioneel maar ook herbruikbaar. Daarnaast zal productie voor iedereen beschikbaar worden.

Volgens Neil zal er dus een grote verschuiving gaan plaatsvinden in de manier waarop producten worden gefabriceerd. Met zijn Fab labs, kennis & research van MIT en de hulp van al die consumenten zal dit volgens hem sneller gebeuren dan je denkt.

Creative audience targeting

Aan David de Jong van Adrime de schone taak om in 20 minuten uit te leggen hoe het adverteren op basis van profielen is ontstaan en waarom het zo populair is om creative (re-)targeting in te zetten.

Hij begint door ons door de geschiedenis van online adverteren heen te loodsen:

  • 1995-2011: Toename meetbaarheid, inkoop op bereik, toen kwam Google search, vervolgens ontstond inkopen op conversie.
  • 2005-2008: Het kennis opdoen van bezoekers staat centraal (behavioral targeting)
  • 2008-nu: Kennis van de doelgroep staat centraal. Die kan je gebruiken om te targeten.

David legt uit dat het de publishers zijn die de profielen opbouwen en die via een supply side platform (ssp) aanbieden aan advertisers. Vervolgens laten advertisers via een demand side platform (dsp) weten op welke profielen ze willen targeten. Door middel van real time bidding is het mogelijk om per profiel een bod uit te brengen. Hierdoor koop je dus niet meer bulk in, maar wordt de prijs per profiel bepaald.

Wanneer de advertiser vervolgens goed opslaat wat het gedrag is geweest van zo’n profiel op z’n website, weet hij ook wat hij wil bieden om die persoon nog een keer iets te laten zien. Op basis van het gedrag wordt vervolgens een banner vertoond die niet standaard, maar dynamisch is (content verschilt per profiel). Dit systeem van adverteren op basis van het eerdere gedrag op de website van een advertiser noem je retargeting.

Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van het zo specifiek mogelijk afstemmen van advertising op profielen én het gebruik maken van retargeting daadwerkelijk een stuk succesvoller is dan het targeten op umfeld, profielen alleen of inzetten van retargeting alleen.

Belangrijke aanbevelingen voor het succesvol gebruik maken van deze methode:

  • Zorg voor een ‘smart-mix’
  • Meet continue, en alle kanalen (Umfeld v.s. Retarget v.s. xxxx)
  • Meet invloed
  • Gebruik voorkeuren bij weergave juiste boodschap
  • Wie, wat, waar, waarom, …
  • Begrijp de psychologie van een aankoop

Wat betreft het item ‘meet invloed’: In een latere blog gaan ik hier uitgebreid op terugkomen, en vertel ik meer over Adversitement, die hiervoor iets heel moois heeft ontwikkeld.


How to reach and engage your audience through social gaming

Onze tweede workshop van de dag wordt gehost door Sidney Mock van Spilgames. Tijdens deze workshop wordt de sociale golf van de afgelopen jaren geanalyseerd en er wordt gekeken naar de manier waarop gaming deel uitmaakt van deze belangrijke ontwikkeling.

Spilgames is, zoals bekend, één van de grootste bedrijven op het gebied van games. De markt voor games begon in 1972 met het spel Pong en is op heden ontwikkeld tot Fifa2011. Ondanks alle computers en gameconsoles zit wereldwijd veruit de meeste groei op het gebied van online en wireless. Online is op dit moment zelfs al zo groot dat er iedere seconde zo’n 300 games worden gestart.

De meest gespeelde online games zijn de zogenaamde social games. Dit zijn games waarbij je je vrienden nodig hebt om vooruit te komen. Meer dan de helft van alle Facebookgebruikers is reeds MAU (montly active user). Iets wat vergelijkbaar is met het aantal kijkers van bijvoorbeeld American Idol.

Kernelementen van Social Games:

  • Connectie maken met eigen vrienden (Via bijvoorbeeld Facebook of Hyves)
  • No entry barrier; geen installatie, geen kosten
  • Je kan heel snel spelen (korte tutorial en appointment gaming waardoor je terug moet komen)
  • Social games overal spelen: mobiel, thuis enz.

Spilgames verdient aan al deze gebruikers door middel van monetizing via micro-transactions. Gebruikers kunnen door te betalen sneller verder komen in hun games. Naast deze micro transacties wordt natuurlijk ook geld verdiend aan advertising:

Vormen van advertising in Social Games:

  • Branded virtual goods;
  • With in-game functionaliteiten;
  • New game mechanic: items plaatsen die gekocht kunnen worden. (bijvoorbeeld een Toyata prius);
  • Videos uitkijken voor virtual currency;
  • Multichannel integrated campaign: als je dingen koopt “in real life”, krijg je virtuele currency erbij.

Als afsluiting vertelt Sidney over de belangrijkste regels voor het uitgeven van een social game.

  1. Breng relevantie;
  2. Zorg dat het waardeverhogend is voor de gebruiker;
  3. Laat ze spelen en ga je er niet mee bemoeien;
  4. Denk altijd aan je ROI!

App discovery: A broader vision on apps

Ilja Laurs is oprichter van GetJar, de op één na grootste appstore in de wereld en hij legt uit dat waar op het web search de ultieme zoekmethode is, mobiel nog geen ultieme methode heeft gevonden. Hoe moet je een app eigenlijk promoten?

Op dit moment zijn er zo’n 1 miljoen apps en de verwachting is dat dit snel naar 10 miljoen zal groeien. De ranking in een mobile store van apps gaat er volgens Ilja als volgt uitzien:

  • Persoonlijk: Appstores gaan iedereen andere apps aanbieden, geen standaard ‘lijstjes’ meer dus.
  • Contextueel: Apps aanbieden doe je niet reactief, maar vooral proactief. Niemand zoekt namelijk exact naar een app die hij/zij nog niet kent. Je moet dus kunnen voorspellen welke app bij wie past. (Dit kan op basis van keywords, zoekhistorie, reeds geïnstalleerde apps, je demografische kenmerken, locatie en zelfs de kleur van je telefoon).
  • Gebaseerd op engagement: In plaats van het kijken naar hoe veel views en downloads een app krijgt, gaan appstores kijken naar hoeveel mensen de app ook echt (blijven) gebruiken. Hier worden nu algoritmes voor gebouwd.

Verder kan je natuurlijk adverteren om je app te pushen, maar Ilja legt uit dat dat niet een kwestie is van: ‘Wie heeft de grootste zak geld’:

  • Zonder adverteren krijg je al een bepaalde hoeveelheid gebruikers. Dat komt doordat alleen in heel specifieke sectoren waar gebruikers aan het kijken zijn naar interessante apps, jouw app ook wordt vertoond. Op dit level heb je te maken met een hoge conversie en ook hoog engagement omdat je app gedownload wordt door je doelgroep. (Grote kans dus dat ze je app ook echt handig/leuk vinden en die blijven gebruiken!)
  • In appstores kan je ook gaan adverteren met je app. Als je begint met adverteren, krijg je een hogere plek in contexten die nog steeds relevant zijn. Je conversie en engagementlevel zijn dan nog steeds relatief hoog.
  • Als je echt veel geld gaat investeren, wordt je app dus in steeds minder relevante context vertoond en gaat je conversie en engagement level dus dalen. En dat wil je natuurlijk niet.

Volgens Ilja moeten appbouwers ligt de uitdaging dus in optimalisatie:

  • Verhoog engagement: hierdoor verhoog je én de waarde per user én krijg je een hogere ranking zonder dat dit je marketinggeld kost.
  • Targeting: zoek naar de juiste context, het is vooral een kwestie van testen, want de ene context lijkt soms veel interessanter dan een andere, terwijl dat helemaal niet zo is. Relevantie is duidelijk leading in de wereld van apps. Ga dus de diepte in.
  • Kijk goed naar de maximum marketinguitgaven, zoek dus naar het punt waar user value en marketing spend elkaar raken.
  • Dat laatste is per kanaal en per context verschillend, dus experimenteer vooral met verschillende prijslevels

There’s more

Wat betreft de techniek van Rabobank op het gebied van near-field-communication, de ontwikkelingen bij Adversitement en de online ad spend study van Deloitte is er zoveel te melden dat ik dat ga verwerken in 2 nieuwe blogs. Eday2011 was duidelijk een erg interessante dag op het gebied van ontwikkelingen binnen de online markt, waarin duidelijk werd dat de nieuwe cookiewetgeving een hot issue is en voorlopig zal blijven, maar er ook op heel veel andere gebieden dingen gebeuren die laten zien dat er ruimte is voor nieuwe winnaars in de wereld van online business en marketing.