Infographic

Groningen & Maastricht meest populair op social media [infographic]

0

Groningers houden van Twitter en Maastrichtenaren zijn het meest trots op hun stad. Dat blijkt uit onderzoek van online media monitoring bureau Clipit. De organisatie onderzocht hoe de 20 grootste steden van Nederland (provinciale hoofdsteden en 10 grootste steden) scoorden op online en social media.

Er gaat niets boven Groningen!

Clipit onderzocht hoe de verschillende steden scoren op ruim 10.000 online en social media platformen, zoals nieuwssites, persberichten, weblogs, fora en social networking sites. De organisatie heeft bij het onderzoek uiteraard rekening gehouden met het inwonersaantal van een stad. Uit het onderzoek bleek dat over Groningen in verhouding veruit het meest gesproken wordt binnen online en social media. Waarom er online zoveel over Groningen wordt gesproken is niet bekend. Lonneke van de Veerdonk van Clipit: “Voor Groningen hebben we niet specifiek een thema kunnen vinden dat voor het hoge percentage zorgde. Het gaat vaak over de gezelligheid van de stad, het uitgaan in Groningen en er was een lichte piek tijdens het noodweer in Groningen waarvoor werd gewaarschuwd door het KNMI op 11 juli.” Op plek nummer twee en drie staan Zwolle en Nijmegen.

Naast Groningen doet ook Maastricht het goed, over deze stad werd het meest positief geschreven. Een piek in positieve berichtgeving vond plaats rond het bourgondische eetfestijn het Preuvenemint. Lonneke voegt daaraan toe: “Daarnaast werd er doorlopend positief bericht over Maastricht als mooie, gezellige stad. Mensen die op dat moment een bezoek brachten aan Maastricht en daarover tweeten.”

Den Haag & Middelburg niet populair

Den Haag en Middelburg kwamen wat vaker negatief naar voren binnen online berichtgeving. Over Den Haag vond Clipit de meeste negatieve berichten. Dit had vaak te maken met de bereikbaarheid van de stad, criminaliteit en negatieve berichtgeving over ADO Den Haag. Er was niet één duidelijke piek aan te wijzen. Daarnaast waren er in verhouding minder positieve en neutrale berichten over Den Haag, waardoor het aandeel van negatieve berichtgeving verhoudingsgewijs groter werd.

Dat Middelburg zo hoog scoort als het gaat om negatieve berichtgeving (criminaliteit), heeft volgens Lonneke echt te maken met de dubbele moordzaak op 18 juli op een ouder echtpaar. “In de opvolgende weken werd een verdachte opgepakt, die een aantal maanden eerder het huis van zijn vriendin in brand stak,” legt ze uit. “Op Twitter uitten mensen eerste hun afgrijzen over de moord, in de opvolgende weken kwam daar de kritiek over de gang van zaken rond het onderzoek bij.”

Aandeel Twitter groot

Het aandeel van Twitter is in dit onderzoek erg groot. Van het totaal aantal berichten over steden is ruim 82% afkomstig van Twitter en het meest populaire topic was criminaliteit. Lonneke: “Twitter springt vaak ver boven de andere websites uit wat betreft hoeveelheid berichtgeving, maar in dit geval is het aandeel nog extremer. Daar zou je uit kunnen opmaken dat mensen erg betrokken zijn bij hun stad. Meer nog dan bij bijvoorbeeld merken met een hoge betrokkenheid (zoals auto’s of voetbalclubs). Dat merken we ook aan de mate waarop dit persbericht wordt opgepakt.

Een andere verklaring kan zijn dat er vaak gebruik wordt gemaakt van meerdere meer specifieke communicatiekanalen (autoblogs etc), terwijl het onderwerp steden iets is dat iedereen interesseert. Maar dat is uiteraard een aanname.” Clipit heeft de resultaten verwerkt in onderstaande infographic.

Hier vind je meer infographics.