Infographic, Onderzoek

iPad onderzoek: hoe gebruikt Europa de iPad?

0

Voor het eerst is er een internationaal onderzoek gehouden naar het gebruik van de iPad. Sanoma Media ondervroeg 3.673 gebruikers in zes Europese landen. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook opmerkelijke uitschieters. Vooral Russen zijn fervente gebruikers, soms hebben ze wel vier iPads in huis. En in Finland wordt de iPad juist opvallend veel onderweg gebruikt.

Internationale studie

Sanoma Media onderzocht het iPadgebruik van iPadbezitters in Nederland, Finland, Rusland, Hongarije, België en Duitsland. Van de respondenten is gemiddeld 80% man en 20% vrouw. In alle landen is de eigenaar van de iPad niet de enige gebruiker. Ruim meer dan de helft (57-71%) van de iPad’s wordt ook door andere personen actief gebruikt. Meestal is dat de partner en voor ruim een derde de kinderen. De meest voorkomende plek om de iPad te gebruiken is thuis. De tweede plaats is tijdens vakantie/reizen. Meer dan de helft doet dit ‘vaak’ en meer dan een derde ‘soms’.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

iPad is thuis de primaire computer geworden

Het toegenomen iPad-gebruik heeft invloed op het gebruik van andere apparaten zoals laptop, desktop computer en mobiele telefoon. Thuis is de iPad de primaire computer geworden. 73 procent van de respondenten geeft aan dat zij de laptop of desktop computer minder zijn gaan gebruiken sinds ze een iPad hebben. 38 procent is de mobiele telefoon minder gaan gebruiken. Op het werk domineert de laptop of desktop computer nog wel steeds, in elk geval vooralsnog. In Rusland en Hongarije wordt de iPad echter, in vergelijking met de andere landen, op het werk al twee keer zoveel als primaire computer gebruikt.

iPad wordt steeds vaker en langer gebruikt

Ongeveer tweederde geeft aan dat ze de iPad steeds vaker zijn gaan gebruiken. Bijna iedereen gebruikt de iPad meerdere keren per dag (92-98%), waarvan ongeveer de helft tussen de 30 minuten en 2 uur. De Russen en Duitsers zijn de meest fervente gebruikers. Zij maken op een dag veel vaker en tot zelfs 4 uur of meer gebruik van de iPad.

De iPad wordt vooral gebruikt ’s avonds in de huiskamer, ’s ochtends voor het werk en in bed voordat men gaat slapen. 100% van de gebruikers gebruikt de iPad thuis, 92% onderweg naar vakantie of tijdens het reizen voor het werk. 80% neemt de iPad zelfs mee als hij/zij naar familie of vrienden gaat.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Meer dan zes betaalde apps

De iPad wordt voornamelijk gebruikt voor nieuws lezen, surfen, zoeken, e-mailen en foto’s bekijken. 75% gebruikt de iPad om social media te bezoeken en gebruiken. Ongeveer een derde van de respondenten heeft meer dan 50 apps gedownload. Duitsland (54%) en Hongarije (41%) spannen de kroon. Zij hebben de meeste gebruikers met meer dan 50 apps. Vrouwen downloaden in het algemeen minder apps dan mannen. Meer dan de helft van de respondenten heeft voor meer dan zes apps betaald.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

De Europese iPad-gebruiker

Het gebruik en de ervaringen met de iPad zijn vrijwel gelijk onder mannen en vrouwen, bleek uit het onderzoek van Sanoma Media. Het opleidingsniveau is hoog, vooral hoger beroepsonderwijs of universitair. In Rusland ligt dit percentage het hoogst (89%). Het grootste gedeelte van de respondenten is tussen de 25 en 45 jaar oud. In meer dan tweederde van de huishoudsituaties is men getrouwd of samenwonend met of zonder kinderen. Ongeveer 60 procent van de respondenten geeft aan boven modaal of twee keer modaal of meer te verdienen.

Herkenbare resultaten? Waar gebruik jij je iPad het meest en voor welke activiteiten is je iPad toch wel favoriet?