Innovatie

Zoekmachine-optimalisatie: 7 manieren om relevante linkpartners te vinden

0

Om goed vindbaar te zijn in de zoekmachines is het van belang dat je site qua techniek en content (keywords) goed in elkaar zit. Dit betekent niet automatisch dat je de topposities gaat bemachtigen, want hiervoor moet je een rijk gevuld linkprofiel opbouwen: linkbuilding. In dit artikel ga ik in op zogenaamde ‘aangevraagde links’ en zal ik 7 manieren behandelen hoe je zelf relevante linkpartners kunt vinden.

Relevante domeinen vinden voor het aanvragen van een link

Natuurlijke links zijn links die geplaatst worden zonder dat je er om gevraagd hebt. Je hebt bijvoorbeeld interessante en bruikbare content op je site staan waar men aan refereert vanaf hun eigen site. Een aangevraagde link houdt in dat je zelf contact opneemt met potentiële linkpartners met een (verpakte) linkaanvraag.

Vergeet dit nooit: hoe relevanter de site is voor jouw site, hoe meer waarde een link zal hebben. Autoriteit speelt hier ook een belangrijke rol. Dit houdt in dat je bij voorkeur links krijgt van een thema of branche gerelateerd domein, omdat de relevantie vele malen groter is. Er zijn verschillende manieren om relevante en autoritaire sites te vinden en hieronder volgt een top 7.

1. Concurrenten backlinks

Een snelle maar zeer effectieve manier om relevante linkpartners te vinden is om de directe concurrenten te analyseren. Wat voor de concurrent werkt zal ook voor jou werken. Om inzicht te krijgen in jouw concurrenten en hun backlinks kunnen verschillende tools worden gebruikt. In dit artikel maak ik gebruik van Open Site Explorer (OSE), maar je zou ook Majestic Site Explorer of Raven Tools kunnen gebruiken. De data in OSE is indicatief en biedt geen garanties, wel is het een hele goede maatstaaf voor linkbuilding. Door het domein van een concurrent in OSE te analyseren, wordt het volgende duidelijk:

  • Pagina/domein-autoriteit
  • Hoeveel verschillende domeinen linken naar jouw domein en naar die van je concurrenten?
  • Wat zijn de belangrijkste domeinen (pagina/domein-autoriteit)?
  • Gebruikte anchortekst
  • 301 redirects, no-follows
  • Social shares
  • En nog veel meer data

Ga naar Open Site Explorer (neem een 30 day trial om te testen) en vul de domeinnaam van een concurrent in. Kies vervolgens Show Followed + 301 >> links from External Pages Only >> to All Pages on the Root Domain >> Download CSV.

Open Site Explorer

Alle data en informatie moet je nog even goed rankschikken, zodat deze overzichtelijk geanalyseerd kan worden. Ik raad je aan deze blogpost goed door te nemen. Zo kun je binnen een paar minuten (mits je de juiste filters gebruikt) de linkbuildingstrategieën van jouw belangrijkste concurrenten onderzoeken. Je kunt dan per domein zien wat de pagina/domein-autoriteit is en welke anchor tekst er gebruikt wordt. Je kan ook nog een stapje verder gaan door de resultaten via het ‘Advanced Reports’ tabblad te filteren. Je kan dan op ip-adres/C-Block, images, <noscript> tag en nog meer filteren. Nu kunnen de pagina’s van de sites die naar je concurrenten linken geanalyseerd worden om te achterhalen wat voor links het zijn en of jij soortgelijke links en/of geheel andere type links kan verkrijgen. Een goede benaderstrategie is dus heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de kans op een geplaatste link vergroot wordt.

2. Google search operators

Google zelf is een krachtig middel om goede linkpartners te vinden. Om het maximale uit het vinden van potentiële linkpartners via Google te halen, kun je gebruik maken van search operators. Met de search operators kun je specifieke zoekopdrachten gebruiken om zo relevante domeinen te vinden. De resultaten die daaruit voortvloeien zijn niet gerangschikt, zoals bij de gewone zoekresultaten.

Dit zijn een aantal voorbeelden:

Search Operator inurl

Je krijgt dan alle domeinen/pagina’s te zien waar in de url “occasions” staat.

Search Operator allintitle

Je krijgt alle domeinen/pagina’s te zien waar in de titel “gastblog” staat.

Search Operator allintext

Je krijgt dan alle domeinen/pagina’s te zien waar in de tekst “schoenen kopen” staat.

En zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden om relevante linkpartners via search operators te vinden, mits de juiste zoekopdracht wordt gebruikt. Tip is dan ook search operators te gaan combineren om nog relevantere domeinen te vinden.

Zoals ik eerder aangaf, zijn de resultaten niet gerangschikt op autoriteit en relevantie. Dit betekent dat de top 10 resultaten niet perse goede linkpartners zijn. Het is daarom aan te raden om alle resultaten op gebied van domein/pagina-autoriteit en hoeveelheid links te beoordelen. Er is een handige tool om alle belangrijke data in één oogopslag te zien en dat is met de SEOmoz SEO Toolbar voor Firefox en Chrome. Nadat je deze hebt geinstalleerd, moet je vervolgens “Display SERP Overlay” aanzetten. Mocht je je richten op Nederlandse sites, dan is het aan te raden om rechts “Pagina’s geschreven in het Nederlands” te klikken. Je kunt ook SEO for Firefox gebruiken om domeindata te achterhalen in de zoekresultaten.

SEOmoz toolbar

Wanneer de SERP Overlay aangezet wordt en je een zoekopdracht uitvoert bv. “inurl:wasmachine”, dan komen de resultaten er zo uit te zien:

SERP results

Onder ieder resultaat wordt nu data uit OSE weergegeven. Zo is het mogelijk om heel snel per zoekopdracht domeinen te analyseren en te zien of ze interessant genoeg zijn om te benaderen. Wanneer er op deze manier naar linkpartners gezocht wordt, moet per zoekopdracht bijgehouden worden bij welke pagina gestopt is, zodat de linkbuilder bij de volgende keer precies weet waar hij/zij is gebleven.

3. Link directories

Link directories zijn domeinen (vaak themagerelateerd) waar een hoop (relevante) links voor een bezoeker staan. In Nederland is bv. startpagina een grote link directory. Via Google kan snel en gemakkelijk achterhaald worden welke startpagina’s interessant kunnen zijn voor jou door de volgende zoekopdracht te gebruiken: inurl:startpagina intext:fotografie. ‘Fotografie’ kan ook aangepast worden naar een andere relevante zoekopdracht, bv. fotograaf, foto’s, camera, schilderij etc.

Linkaanvraag via directories gaat snel en gemakkelijk. Veel directories zitten vol en dat maakt het soms lastig om alsnog een link geplaatst te krijgen. Vaak staat daar iets tegenover (ruilmiddel). Link directories hebben tegenwoordig minder linkwaarde dan voorheen, maar dit betekent niet dat ze niet benaderd moeten worden. Door links te verkrijgen van link directories in combinatie met andere type links (blogs, pers, comments, no-follow etc.) zal Google zien dat jouw site een natuurlijk uitziend linkprofiel heeft.

4. Google Display Netwerk

Via Google’s Display Netwerk kunnen ook potentiële linkpartners achterhaald worden. Er kan gebruik gemaakt worden van het “hulpprogramma voor plaatsingen”. Er kan ook een display campagne opgezet worden gericht op keywords voor automatische plaatsingen. Zo kunnen er extra relevante linkpartners gevonden worden. Om te kijken wat voor autoriteit een domein heeft kun je deze weer analyseren via OSE.

Display netwerk

5. Google Alerts

Nieuwe relevante sites kun je ook vinden door gebruik te maken van Google Alerts. Maak alerts aan voor de belangrijkste keywords, zodat je meldingen krijgt wanneer er wat over het onderwerp wordt geschreven. Je kunt dan kijken of het een relevante site voor jou is waar je nog geen link van hebt.

6. Bestaande artikelen zonder linkverwijzing

Het komt regelmatig voor dat er wel over jouw site geschreven wordt, maar geen linkverwijzing geplaatst wordt. Dit kun je achterhalen, maar dat kan tijdrovend zijn. Tik het volgende in Google: “brandname” -site:<site.nl> (bv. “zalando” -site:zalando.nl). Zo krijg je een schoon overzicht te zien van alle sites (behalve die van jezelf) waar je brandname wordt benoemd. De anchortekst wordt hier helaas niet uitgefilterd. Dan is het een kwestie van de sites afgaan om te kijken of er een linkverwijzing is. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van Google Alerts of een social media monitoring tool gebruiken om brand mentions te tracken en te kijken of er wel of niet een link geplaatst is. Wanneer blijkt dat er geen link geplaatst is kun je contact opnemen met de schrijver/beheerder met de vraag of ze van de brand mention een linkverwijzing naar jouw site willen maken.

7. Google Reader

Google reader is ook een handige tool om linkpartners te vinden. Zoek op het thema naar keuze door op “Add a subscription” te klikken. Vervolgens krijg je een lijst met aanbevelingen (helaas is het niet mogelijk om op taal te segmenteren).

Aan de hand van de subscribers krijg je een beeld van de populariteit van de site. Controleer vervolgens wat de pagina/domein-autoriteit is via OSE om te achterhalen of het een relevant domein is om een linkje van te krijgen.

En nu….?

Wanneer je een lijst met potentiële linkpartners hebt gevonden, is de volgende uitdaging natuurlijk ze ook zover krijgen om een linkje te plaatsen. Er zijn ontzettend veel manieren en tactieken om linkjes te verkrijgen. Dus de volgende stap zal zijn hoe en op wat voor manier je ze gaat benaderen om een goede linkvermelding te krijgen. Hier moet je goed over nadenken. Het is slim om verschillende scenario’s uit te werken om de kans te vergroten op een linkvermelding. Zorg ook dat je alle stappen en contactmomenten goed bijhoudt.