Onderzoek

Financiële communicatie: inzet mobiel en social media neemt vlucht

0

De financiële website van DSM behaalt de eerste plaats in het onderzoek naar de kwaliteit van de online financiële communicatie van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek voor Het Financieele Dagblad in het kader van de FD Henri Sijthoff-Prijs voor financiële verslaggeving. Jungle Minds heeft de websites onderzocht en een Top-40 samengesteld. Binnen de categorie mid- en smallcap scoort de website van SNS Reaal het hoogst.

Beste online financiële communicatie 2011: DSM

Mijn collega’s en ik hebben voor het negende opeenvolgende jaar de kwaliteit beoordeeld van de online financiële communicatie van alle Nederlandse ondernemingen die aan de Amsterdamse effectenbeurs zijn genoteerd. DSM behaalt net als in 2009 de eerste plaats in het onderzoek. Het bedrijf onderscheidt zich met een overzichtelijke site die veel informatie verstrekt aan financiële stakeholders. Daarbij worden webcasts, mobiele websites en sociale media ingezet om financiële informatie te delen.

Social media en mobiel luiden nieuwe fase in

De afgelopen jaren is er een hoop veranderd binnen de online financiële communicatie. De razendsnelle opkomst en acceptatie van mobiel internet en social media hebben dit mede in gang gezet. De resultaten van dit jaar wijzen uit dat de Nederlandse ondernemingen in toenemende mate bezig zijn met nieuwe mediakanalen. Mobiele websites en social media worden steeds vaker en uitgebreider ingezet, maar lijken de experimentele fase nog niet te zijn ontgroeid. De gekozen kanalen en de aangeboden corporate informatie variëren nog enorm tussen de ondernemingen. Het belangrijkste vraagstuk waar de bedrijven uit de top veertig mee worstelen lijkt te zijn: hoe maken we optimaal gebruik van mobiel en social media en welke informatie ontsluiten we hierop?

Op dit moment bieden ondernemingen nog geen financiële content speciaal geschreven voor mobiel of social media. Alle informatie die op deze kanalen te vinden is staat ook op de coporate site van de onderneming. Mobiel en social worden dus vooralsnog met name ingezet om het bereik van de financiële informatie te vergroten.

De inzet van social media

Beursfondsen die inzetten op social media voor financiële communicatie kiezen vooral voor Twitter en in mindere mate voor Facebook of Youtube. Vooralsnog wordt het corporate Twitteraccount hoofdzakelijk gebruikt als zendkanaal en nog niet om de interactie met stakeholders aan te gaan. Ondernemingen die actief zijn op Facebook of Youtube zetten de kanalen voornamelijk in als marketingkanaal en experimenteren met het aanbieden van financiële informatie. Opvallend is dat het zakelijk netwerk LinkedIn zeer beperkt ingezet wordt om de interactie met de financiële stakeholder aan te gaan.

SNS REAAL zet Twitter in om presentaties aan te kondigen

ASML zet Twitter in om de publicatie van resultaten aan te kondigen

De inzet van mobiel

Het gebruik van mobiele websites voor de financiële communicatie heeft een vlucht genomen. Diverse bedrijven verkennen alle opties voor het mobiele kanaal. Zo zijn er dit jaar veel mobiele sites en apps uitgekomen voor zowel smartphones als tablets. De hoeveelheid informatie die hierop wordt aangeboden is verschillend: van een jaarverslag tot complete financiële corporate informatie.

Onder andere Wolters Kluwer en AkzoNobel bieden een jaarverslag app aan speciaal voor de iPad.

Toekomstverwachting

De resultaten van het onderzoek voor de FD Henri Sijthoff-prijs laten zien dat Nederlandse ondernemingen mobiel en social media steeds serieuzer nemen. Het is dan ook de verwachting dat het aantal ondernemingen dat mobiel en social media inzet voor de financiële communicatie aankomende jaren nog sterker zal groeien.

Ondernemingen pushen nu vaak dezelfde content van de corporate site over de verschillende kanalen (corporate site, social media en mobiel). Hopelijk tonen alle experimenten straks aan wat wel en niet werkt via welk kanaal. Als gevolg zullen ondernemingen niet langer exact dezelfde informatie over alle kanalen pushen, maar meer kijken naar welke informatie het best bij een kanaal past en hoe zij de interactie met de stakeholder het best aan kunnen gaan. De verwachting is dat ze specifieke content gaan creëren die gedeeld wordt via het kanaal waarmee het beste de beoogde doelstelling wordt behaald. Door een beleid voor de financiële communicatie voor mobiel en social media te ontwikkelen zullen ondernemingen deze kanalen effectiever kunnen inzetten om specifieke financiële content zo toegankelijk mogelijk te maken voor de stakeholders.

Door dit integrale beleid zullen de gekozen kanalen elkaar ook meer gaan versterken, door te crosslinken en social media te integreren in de corporate site. Zo zal bijvoorbeeld een kanaal als Twitter niet alleen gebruikt wordt om bezoekers te verwijzen naar de corporate site, maar ook naar andere kanalen, als Facebook of Youtube. Ondernemingen zullen steeds meer gebruik gaan maken van de specifieke kracht van een online kanaal, zoals een iPad app of een speciale Facebookpagina. Het ene kanaal biedt voordelen boven het andere en ook de financiële wereld zal hier gebruik van willen maken.

Hieronder vind je de tabel met de top-40 bedrijven, op basis van de kwaliteit van hun online financiële communicatie.

Bezoek deze website voor meer informatie over de FD Henri Sijthoff-prijs, cijfers en voorbeelden van de inzet van mobiel en social voor corporate communicatie.