Infographic

Carriere maken als social media expert [infographic]

0

Wil je als expert of strateeg aan de slag met social media? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Want wat is nu het profiel van een social media expert? Welke factoren zijn van belang voor succes? En hoe stel je vast wat er onder ‘succes’ wordt verstaan?

Steeds meer bedrijven formuleren beleid met betrekking tot de inzet van social media. Daardoor is een nieuwe beroepsgroep ontstaan: de social media strategen / experts / beleidsmakers. Zij houden zich bezig met de vraag op welke wijze en met welke doelstellingen organisaties een plek kunnen innemen binnen sociale media. Maar wat kenmerkt deze beroepsgroep? Wat heb je aan bagage nodig om een goede social of online media strateeg te zijn? Hieronder een uitleg gevolgd door een infographic met uitgebreide data.

Profiel van de social media strateeg

De gemiddelde social media strateeg heeft ruim 13 jaar werkervaring, waarvan opmerkelijk genoeg slechts 3 jaar in de online marketing. Het grootste deel beschikt over een bachelor diploma. Slechts 1 op de 5 heeft een master graad. Mannen zijn in de meerderheid. Bijna 2 op de 3 social media strategen zijn man. Een aanwezigheid op Twitter is vanzelfsprekend. Als vooropleidingen zijn marketing- en communicatiestudies gebruikelijk.

Succesfactoren

Aan social media strategen werd gevraagd wat het is dat hen succesvol maakt. De top 3 antwoorden:

  1. Ik ben multidisciplinair
  2. Ik ben bereid om risico’s te nemen
  3. Ik kan stakeholders uit de gehele organisatie mobiliseren
Volgens de experts zijn evaring met social media, lange termijn visie en het kunnen communiceren van de ROI van social media beleid minder van belang. Een opmerkelijke uitkomst, waar ik zelf zo mijn vraagtekens bij heb.

Taken & Verantwoordelijkheden

De taken en verantwoordelijkheden van een social media strateeg zijn divers. Tot de belangrijkste taken behoren het ontwikkelen van een social media strategie en plan, het uitvoeren van dat plan, monitoren van concurrenten en trends en het samenwerken met interne stakeholders. Er is overigens een groot verschil als je kijkt naar functieprofielen en LinkedIn profielen. Uit LinkedIn profielen komt het voorgaande lijstje naar voren. Volgens functieprofielen zijn de belangrijkste taken het evangeliseren van nieuwe initiatieven en meten van en rapporteren over ROI.

Doelstellingen en meetmethoden

De interne doelstellingen zijn voornamelijk het bedenken van creatieve manieren om de ROI van social media meetbaar te maken, het ontwikkelen van een intern trainingsprogramma en het toepassen van inzichten uit social media op de productontwikkeling. Voor wat betreft het meten van de resultaten richt men zich vooral op engagement, sentiment en verkeer naar de website.

Blijft natuurlijk de vraag of de social media expert wel bestaat. Die discussie bewaar ik echter graag voor een andere keer. Bekijk alle feitjes en resultaten in onderstaande infographic.

Deze infographic is gemaakt door VoltierCreative en origineel gepubliceerd op de site van Marketingpilgrim.