Innovatie

Nederland loopt voorop: hulp via internet verdrievoudigd

0

Met erectieproblemen, eetbuien of huiselijk geweld loop je niet te koop. Mensen die met dit soort problemen kampen, schamen zich vaak. Ze zijn moeilijk te vinden voor hulpverleners. Maar, dit tij begint te keren. Via internet kunnen vele anonieme doelgroepen gevonden én geholpen worden. Nederland loopt hierin voorop. Het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen is in drie jaar meer dan verdrievoudigd.

Chatten met de kindertelefoon

Frank Schalken is directeur van stichting E-hulp.nl. De stichting helpt bij het opzetten van online hulpverlening. Hij adviseert de meest uiteenlopende hulpverleningsorganisaties over hun online aanwezigheid. “Ik wil vooral de mogelijkheden laten zien,” vertelt Frank, “daarom zijn we ook bezig met kennisontwikkeling. We beheren een Linkedin-groep en we reiken jaarlijks een scriptieprijs uit.” Schalken was vanaf 1999 tot 2003 vrijwilliger bij de Kindertelefoon. “Kinderen mailden vaak naar het mailadres van de Kindertelefoon, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. Met een groepje hebben we toen onderzocht waarom kinderen mailen. Ik heb daarin het voortouw genomen. Uiteindelijk zijn we met een chat gestart, waar al snel veel gebruik van werd gemaakt. Het bellen liep terug.” Waarom werd er gekozen voor chat? “Omdat chat beter beheersbaar was dan e-mail. Met chat kun je direct antwoorden, bovendien kun je openingstijden hanteren, zodat mensen niet te lang op antwoord hoeven te wachten.”

Bereik

“Internet is gemáákt voor de hulpverlening. Het is laagdrempelig. Mensen kunnen snel geholpen worden, voordat het probleem echt groot wordt,” vertelt Frank Schalken. Hij noemt vooral het enorme bereik dat online hulpverlening kan hebben. “Van alle boulimapatiënten komt 90% niet bij de GGZ terecht, om maar te zwijgen over mensen die te maken hebben met huiselijk geweld.” De reden? Men schaamt zich en durft geen hulp te zoeken. Hulp via internet kan een kloof overbruggen. Je kunt behandelingen slimmer en goedkoper inzetten. Ook kun je een betere mix van online en offline hulpverlening aanbieden, door bijvoorbeeld cliënten een dagboek bij te laten houden, dat hun hulpverlener kan inzien. Zo’n dagboek is dan weer goede input voor verdere gesprekken. Het kan nog veel meer groeien. Er is nog een zee aan mogelijkheden. “Wat hulpverleningsorganisaties vooral lastig vinden, is hun online marketing goed in te zetten, zodat ze bijvoorbeeld hoog scoren bij Google.”

Anonimiteit

De anonimiteit van internet is de belangrijkste reden om online hulp te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Online Hulp dat gisteren gepresenteerd werd op het congres Online Hulpverlening in Utrecht. Voor bijna zestig procent van de online hulpvragers is anonimiteit een belangrijke reden om hulp online te zoeken. Dat blijkt uit een aanvullend onderzoek van het Netwerk Online Hulp onder 502 hulpvragers. Andere belangrijke argumenten zijn dat mensen de voorkeur geven aan schrijven boven praten (43%) en dat je zelf kan bepalen op welk tijdstip je hulp krijgt (37%). Dat online hulp (vaak) gratis is, is voor de meeste mensen geen doorslaggevende reden. Bekijk ook onderstaande video van een ervaringsdeskundige op het gebied van e-mailhulpverlening.

Accepteer cookies

Nederland loopt voorop

Nederland loopt wereldwijd voorop met het online hulpaanbod. Digitaal kun je onder andere terecht bij de Blijf Groep, het FIOM, Humanitas, het Juridisch Loket, Korrelatie, en Slachtofferhulp. Ruim 1,8 miljoen mensen bezochten in 2010 een online hulpsite voor informatie, advies en ondersteuning. Daarvan kregen 181.000 mensen hulp via chat of e-mail. Zij beoordeelden het contact gemiddeld met een 8. 73% van de hulpvragers is vrouw.

Stimuleringsregeling

Het ministerie van VWS gelooft in de mogelijkheden van anonieme hulp via internet en heeft voor komend jaar twee miljoen euro uitgetrokken.Veel online hulpdiensten kregen tot nu toe tijdelijke steun van financiers, zoals opstartpremies van ministeries en eenmalige uitkeringen en goede doelenfondsen. Die hulp loopt af, waardoor meerdere sites in de problemen komen. Schalken: “Het is goed dat de overheid nu met een stimuleringsregeling komt. Maar het bedrag is volstrekt ontoereikend en vreemd genoeg alleen bestemd voor instellingen uit de GGZ. Ik voorzie dat verschillende succesvolle initiatieven komend jaar moeten stoppen omdat ze het niet langer gefinancierd krijgen. Het gevolg zal zijn dat mensen weer terug gaan vallen op dure reguliere hulpverlening.”