Apps & Tools, How to

Hoe maak je als organisatie optimaal gebruik van het nieuwe Twitter?

0

Ik hoor mensen vaak klagen dat ‘social media continue veranderen’. Natuurlijk is dat waar, maar de afgelopen tijd konden we daar niet omheen. Sociale netwerken vechten om de aandacht van gebruikers en voegen nieuwe functies toe, waardoor ze steeds meer naar elkaar toe groeien. Twitter was wat mij betreft toch wel de morele winnaar met de introductie van bedrijfspagina’s en vele andere functionaliteiten. In dit artikel een overzicht van de veranderingen binnen Twitter en wat je er als organisatie mee kunt.

Facebook, YouTube, LinkedIn & Twitter vernieuwd

De afgelopen tijd hebben veel vernieuwingen plaatsgevonden op ‘The Big Four’, YouTube kwam met een vernieuwd design, Facebook rolt de Timeline geleidelijk uit en LinkedIn heeft de groepsstatistieken een opknapbeurt gegeven. Het jongste sociale netwerk, Twitter, is de afgelopen tijd overmatig actief met een nieuwe look en de introductie van bedrijfspagina’s.

Twitter zwicht nu dan toch voor de druk van organisaties, die het 140-tekens continuüm al snel ontdekten en omarmden. Aangezien Twitter al eens moeite had met een verdienmodel, is het niet verwonderlijk dat bedrijven een prominente plek krijgen op Twitter. De introductie van pagina’s voor bedrijven en instellingen is iets wat langzaam uitgerold wordt; enkele multinationals en proefkonijnen hebben nu een bedrijfspagina, zoals Coca-Cola, McDonalds, AmericanExpress en ons eigen Heineken.

Twitter bedrijfspagina Heineken

Mogelijkheden voor bedrijven

Welke mogelijkheden biedt Twitter organisaties en instellingen met de vernieuwde bedrijfspagina’s?

Je eigen banner

Behalve de achtergrond van je bedrijfsaccount is het ook mogelijk om een zelfgemaakte horizontale banner op een opvallende plek te plaatsen. Dit geeft de pagina meer uitstraling en je kunt creatief aan de slag door je banner af te stemmen op je profielfoto en achtergrond.

Banner Twitterpagina Intel

Uitgelichte Tweets

Uitgelichte Tweet Best Buy

Tweets zijn vergankelijk. Hoe meer updates je plaatst, hoe sneller je tweet in de massa van berichten verdwijnt. Bij een bedrijfspagina is het echter mogelijk om een bepaalde tweet uit te lichten. Je kunt deze tweet gebruiken om een promotionele actie meer onder de aandacht te brengen, of om je kanaal een bepaalde uitstraling te geven, zoals Best Buy probeert te doen:

Integratie van foto’s en video’s

Afbeeldingen en video’s in de uitgelichte tweets worden direct getoond op de bedrijfspagina. Deze worden ge-embed op de pagina, zodat je ze direct kunt afspelen of bekijken.

Integratie van tweets

Naast het uitlichten van tweets op je Twitterpagina, is het ook mogelijk om Twitterberichten op je website of blog in te sluiten (embedden). Op deze manier kun je ook buiten Twitter je ‘beste’ tweets laten zien, om je website- of blogbezoekers te verleiden naar je Twitter-pagina te navigeren.

Ingesloten Tweet (Embedded)

Welke vrienden volgen dit bedrijf?

Volgers volgen bedrijfspagina

Het is leuk om te weten hoeveel volgers een bedrijf op Twitter heeft. Het is echter relevanter om te weten wie van de personen die je volgt, de updates van de betreffende bedrijfspagina volgt. Facebook en Google+ gebruiken deze functionaliteit al een tijdje, en ook Twitter ziet hier heil in. En terecht natuurlijk.

Als in je vriendenkring meer personen Coca-Cola volgen dan Pepsi, zul je waarschijnlijk eerder de keuze maken voor Coca-Cola als je voor het schap staat (hoewel het in dit geval ook letterlijk een kwestie van smaak is), onafhankelijk van het aantal volgers van beide bedrijven. Bij de followers van een bedrijfsaccount zie je dus in één oogopslag de voor jou relevante personen die dit bedrijf ook volgen:

Nieuwe Twitter buttons

Het is nu ook mogelijk om op je website of blog een specifieke Twitterknop te plaatsen, waarmee je de vier belangrijkste mogelijkheden van Twitter in werking zet. Hiermee spoor je je bezoekers aan om:

  • Een webpagina of blogbericht op Twitter te delen (‘Share a link’);
  • Je Twitter bedrijfsaccount te volgen (‘Follow’);
  • Een gesprek op Twitter op gang te brengen of mee te doen met een bestaande Twitterconversatie door gebruik te maken van een hashtag (‘Hashtag’);
  • Direct een bericht sturen aan je Twitter bedrijfsaccount (‘Mention’).
Nieuwe Twitter Buttons

Kortom, legio mogelijkheden om nog meer interactie op Twitter te bewerkstelligen, meer integratie, kortere lijntjes door middel van de Twitter buttons en een grotere mate van vrijheid in het visueel opmaken en inrichten van profielen. Wat vind jij van deze mogelijkheden? Heeft het veel toegevoegde waarde of zijn het met name ‘leuke’ verbeteringen?