How to

Twitter compleet vernieuwd: nieuw design, profiel & #discover

0

Twitter heeft een totaal nieuwe look voor Twitter.com, Tweetdeck en de apps voor iPhone en Android gelanceerd. Doel van het nieuwe design is het gebruik van Twitter simpeler en gebruiksvriendelijker te maken. De grijze balk bovenin speelt in het vernieuwde Twitter een hele grote rol.

Nieuw design

Het eerste wat opvalt is dat Twitter drie nieuwe knoppen heeft toegevoegd in de grijze balk bovenaan. Home, @Connect en #Discover. Daarnaast is het design flink op de schop gegaan. Een belangrijk verschil met het huidige design, is dat de tweets nu in de rechterkolom verschijnen. Die kolom is een stuk smaller geworden dan in het oude/huidige design. Daarnaast is de kolom die eerst rechts stond bijna in zijn geheel naar links verplaatst.

Home

Volgens Twitter’s website maakt het nieuwe ‘Home’ het makkelijker en sneller voor je om te zien welke informatie echt belangrijk voor je is. In het blokje in boven de nieuwe linkersidebar zie je je actuele statistieken (tweets, followers en following) en kun je bovendien meteen een tweet sturen. Een andere belangrijke vernieuwing is dat foto’s, video’s en conversaties direct in de tweets worden weergegeven als je erop klikt (show conversation/photo), zodat je het hele gesprek/verhaal in een keer kunt zien. Dit wordt ook meteen op dezelfde manier doorgevoerd voor de iPhone en Android-apps.

@Connect

Connect, te bereiken via de @Connect-knop in de grijze balk bovenin, is de sectie waar je – zoals Twitter het zegt – ‘in on the conversation’ kunt gaan. Je kunt links kiezen uit een stream met enkel mentions (tweets waarin je genoemd wordt) of kiezen voor de stream interactions. Interactions laat je zien welke acties andere mensen hebben ondernomen, in relatie tot jou en je tweets. Je kunt dus zien wie je is gaan volgen, wie je geretweet heeft of wie één van je tweets als favoriet heeft aangemerkt. Op die manier kun je dus jouw ‘effect’ op Twitter in de gaten houden. @Connect is in feite de ‘oude’ @username stream.

#Discover

Discover is de meest vernieuwende feature. Via Discover krijg je een stream van nuttige en leuke informatie, gebaseerd op jouw locatie, de taal die je spreekt, wie je volgt, welke topics je volgt, welke hashtags je gebruikt en natuurlijk wat er gebeurt in de wereld. Hoe meer je Twitter gebruikt, hoe beter de feature wordt in het selecteren van informatie die specifiek voor jou interessant is. Ook vind je via Discover meer over nieuwe of trending #hashtags en kun je er je Activity stream vinden; het overzicht van wie mensen die jij volgt gaan volgen, wat ze als favoriet aanmerken, retweeten, waar ze op reageren enzovoorts. ‘Simplicity meets serendipity’. 

Nieuw profiel

Twitter heeft tot slot ook het persoonlijke profiel vernieuwd. Dit bereik je via de zogenaamde ‘me tab’, het persoonsicoontje rechtsboven in de grijze balk. Het nieuwe profiel zet de gebruiker en zijn interesses voorop, aldus Twitter. Anderen kunnen via je profiel meteen een tweet naar je sturen, je lijsten bekijken, je favorites zien, je foto’s en video’s en meer. In feite dezelfde informatie die in het oude profiel beschikbaar was, maar wel op een mooiere manier vormgegeven. Via deze ‘me’ tab kun je ook je direct messages beheren.

Het oordeel?

Naast Twitter.com zijn ook Tweetdeck en de iPhone- en Android-apps vernieuwd. Hoewel het nieuwe design van Twitter.com nog niet voor iedereen is doorgevoerd, kun je de nieuwe apps al wel uitproberen. Vooral #Discover (in het Nederlands #Ontdekken) vind ik erg leuk. Veel meer inspiratie dan de ‘trending topics’, die ik persoonlijk haast nooit aanklikte. Je kunt door categorieën bladeren (denk aan humor, kunst, muziek, sport, Nederland, Politiek, nieuws etc.), en nieuwe stories (verhalen) bekijken, die voor jou en je locatie relevant zijn.

Naast Discover, is er aan nieuwe features niet veel bijgekomen. Twitter heeft vooral bestaande functionaliteiten op een andere, slimmere en gebruiksvriendelijkere manier ingedeeld en daarnaast het design compleet vernieuwd. Als ik naar de screenshots en de video kijk, dan vind ik het design van Twitter.com er een stuk frisser uitzien. Ook de app is wat mij betreft een stuk logischer en leuker geworden. Erg fijn ook dat je nu ook in de app precies kunt zien wie je geretweet heeft. Wat mij betreft dus een fijne verandering.

Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd wat jij vindt van het nieuwe Twitter. Laat het weten in een reactie!