Inspiratie, Verdieping

Trendrapport: De Zwarte Kant van Sociale Media 2012

0

Eind december vorig jaar kondigden we het al aan: een nieuw trendrapport. Een onderzoek over de – zacht uitgedrukt – ‘neveneffecten’ van sociale media. Dat hebben we geweten. Nog nooit kregen we van tevoren al zoveel commentaar. Via comments, mails en tweets wist iedereen ons te vinden. Variërend van heel positief tot heel negatief. Hoe konden we in vredesnaam kritiek leveren op sociale media?

Gevoelige snaar

Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ hebben de mens toch alleen maar goeds gebracht? Zelfs op BNR Nieuwsradio werden we kritisch aan de tand gevoeld over ons aankomende onderzoek. Natuurlijk, positieve aspecten zijn er genoeg. Daar schreven we tenslotte in 2008 al een boek over. Naar onze mening zijn sociale netwerken nu dermate volwassen geworden, dat we er de vruchten van kunnen plukken. En dus ook de wrange! Want wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt… Enfin, de tijd van spelen is voorgoed voorbij. En wat is dan precies de toegevoegde waarde van sociale netwerken?

Alle commentaar heeft ons in ieder geval duidelijk gemaakt, dat we een gevoelige snaar raakten bij de lezers van Frankwatching. De zwarte kant van sociale media blijft een controversieel onderwerp. Maken sociale media ons dom? Of asociaal? Verlammen ze onze geheugenfunctie en zetten ze ons zelfs aan tot terreur? Allemaal vragen die we uitgebreid analyseren in ons onderzoek. Alleen de stormklok luiden zou echter wat al te makkelijk zijn geweest. Daarom geven we ook een richting aan. Een oplossing voor al deze problematiek: een way-out. Vandaar dat dit trendrapport de ondertitel ‘Alarmbellen, analyse en de way-out’ heeft meegekregen.

Jouw input is nodig voor de definitieve versie

Het trendrapport ‘De Zwarte Kant van Sociale Media 2012’ heeft als versienummer 0.99 meegekregen. Het is dus nog niet af. Aan 0.99 ontbreekt namelijk nog iets wezenlijks; jouw hulp. Wij hebben met dit rapport geprobeerd de problematiek ten aanzien van sociale media te delen en te duiden. Wij zijn er echter, gezien het sociale karakter, ook bijzonder van overtuigd, dat juist jij nog veel meer weet dan wij. Daarom zijn we op zoek naar je mening over van de negatieve effecten die we aanstippen, de analyse die we geven en de oplossingsrichting die we voorstellen.

Ben je het met ons eens? Herken je je in de feiten? Heb je soortgelijke ervaringen gehad? Of juist totaal niet? Laat het ons vooral weten. Ga met ons de dialoog aan in de comments hieronder of discussieer mee in de LinkedIn-groep. Wij zullen alle evaluaties en kritiek verzamelen en verwerken in de uiteindelijke versie 1.0,  die we vervolgens zo snel mogelijk via Frankwatching zullen verspreiden.

Download het trendrapport

Het trendrapport “De Zwarte Kant van Sociale Media 2012” kun je hier downloaden (pdf). Wij wensen je veel leesplezier, verbazing, herkenning, ergernis en verontwaardiging!


Op onze ebookspagina download je naast het trendrapport ‘De Zwarte kant van Sociale Media 2012’, ook het vorige trendrapport ‘We the Web’ van Sander Duivestein & Jaap Bloem en andere interessante gratis ebooks!