Innovatie

Media Morgen: media op hun kop

0

Media Morgen, geschreven door Jo Caudron, ondernemer met een grote passie voor technologie en mediaontwikkelingen, neemt ons mee in het verleden, heden en toekomst van media. De eerste kennismaking met de titel is een beetje verwarrend. Wat kun je als lezer verwachten? Al snel wordt duidelijk dat het boek je meeneemt in het gehele proces van veranderingen en ontwikkelingen in de wereld van de media.

Het boek begint al goed op pagina 13, hier wordt namelijk uitgelegd dat het boek interactief is. Als lezer kun je op de website van Media Morgen een app dowloaden. Door het hele boek staan QR-codes vermeld, deze kun je met je smartphone scannen. Een leuk extraatje en passend bij het boek!

De Media OverDose Generation

“It’s the end of the world and we know it”, zong REM in 1987 . Als student media en communicatie ben ik redelijk bekend met de geschiedenis van de media, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen een groot vraagteken is. Door de snelle (technologische) ontwikkelingen vergeten we al snel dat internet nog niet eens zo lang bestaat en dat het is begonnen als middel om boodschappen naar de consument te communiceren. Het was ‘one way’ communicatie.

“Anything, anytime, anyplace, for no reason at all”, zong Frank Zappa. Deze slogan past perfect bij de technologische ontwikkelingen. Het klassieke mediaverhaal valt uit elkaar, vooral jongeren laten zich niet meer leiden door de ‘grote organisaties’. De OD generation oftewel de Media OverDose Generation wacht niet langer op content, maar heeft overal en altijd toegang tot alles.

5 Drivers of change model

De ‘five drivers of change’ is een handig model dat een goed beeld geeft van wat er in de wereld van media aan de hand is. De schrijver beschrijft in zijn boek stap voor stap wat dit model inhoudt. De consument wordt bestookt met teveel content, die vaak storend op ons afkomt. We krijgen als consument steeds meer invloed en macht op de boodschappen die via de media worden gebracht. We geven steeds meer onze mening en bepalen de wijze waarop media hun boodschappen brengen. Mediabedrijven kunnen aan de hand van dit model hun manier van content aanbieden veranderen en verbeteren. Het is een model waarbij ‘Sociale dynamiek’ centraal komt te staan, aldus de auteur.

Wordt de mobiele telefoon ons DNA?

We worden steeds meer een eenheid met onze mobiele telefoon, de groei van smartphones is dan ook enorm. De consument gaat een steeds grotere rol spelen in het creëren van content en het is dan ook te verwachten dat mobiele internettoegang het gaat winnen van de pc. We gaan zelf bepalen van welke media we gebruik maken en wanneer we dat doen. Is de mobiele telefoon ons DNA aan het worden?

Bedrijven kunnen ons via smartphones lokaliseren en gepersonaliseerde advertenties verspreiden. Hierdoor worden we geprikkeld om bepaalde acties te ondernemen of aankopen te doen. Caudron heeft dit zelf kunnen ervaren met zijn wijn-app. Nadat zijn smartphone zijn locatie had bepaald, kreeg hij een lijst met winkels waar hij een aankoop zou kunnen doen. In de winkel kan hij met zijn wijn-app de fles scannen zodat alle informatie die hij nodig heeft op zijn schermpje verschijnt. Zo is hij goed op de hoogte als de verkoper hem een peperdure wijn wil verkopen die elders goedkoper te krijgen is. En als je denkt dat hier de techniek ophoudt heb je het mis, je kunt ook nog lijst met winkels opvragen waar je in dit geval de wijn goedkoper kunt krijgen.

Het TV-kijken van morgen

Dat TV-kijken gaat veranderen, zal voor velen niet verrassend zijn. Smartphones, tablets en andere devices worden steeds meer geïntegreerd met TV. Hoe deze ontwikkelingen zullen gaan lopen, is op dit moment voor niemand duidelijk. Ook Caudron kan hier in zijn boek geen antwoord op geven. Gaat second screen (TV kijken in combinatie met internet via smartphone of tablet) doorbreken? Grote kans dat ‘the battle for the living room’ het gaat winnen van het ‘lean back’ TV-kijken. Internet kruipt als het ware in het TV-toestel.

Het eindoordeel

Wat Caudron goed doet, is de standaard teksten over sociale netwerken achterwege laten, want dat we als consumenten actief zijn op sociale netwerken en gebruik maken van mobiele devices, weten we inmiddels wel. Wat interessanter is, is hoe mediabedrijven met deze veranderingen omgaan. Hoe blijf je als bedrijf succesvol en onderscheid je je van je concurrenten? Hoe kun je nieuwe bronnen van inkomsten aanboren dankzij nieuwe media? Op deze vragen geeft Caudron antwoord. Daarmee geeft hij nuttige inzichten voor bedrijven.

Wat af en toe voor verwarring zorgt in het boek, is dat technologische ontwikkelingen, social media en online reclame maken door elkaar worden besproken. Doordat er zoveel aspecten aan bod komen en de schrijver voornamelijk zijn eigen visie geeft, is het bovendien af en toe lastig te onderscheiden of bepaalde crossmediale ontwikkelingen daadwerkelijk plaatsvinden, of dat het alleen maar ideeën van de schrijver zijn. Het boek kan dankzij die visie wel degelijk een inspiratiebron zijn voor bedrijven, maar biedt weinig feitelijke aanknopingspunten. Maar ben je geïnteresseerd in (nieuwe) media en de supersnelle ontwikkelingen, dan is dit boek zeker een aanrader!

Titel: Media Morgen – de media op hun kop
Auteur: Jo Caudron
Uitgever: Lannoo Campus / Business Contact
Jaar: 2011
ISBN: 978-90-816984-1-2
Prijs: € 24,99
Bestellen via: Managementboek.nl

Winactie!!

Speciaal voor lezers van Frankwatching geeft auteur Jo Caudron 3 exemplaren van Media Morgen weg. Hoe doe je mee? RT onderstaande tweet en maak kans!

Accepteer cookies

Jo Caudron maakt de winnaars via Twitter bekend.