Facebook Timeline voor fanpagina’s: wat is er veranderd?

0

Gisteren vond de allereerste Facebook Marketing Conference plaats in New York. Een evenement van Facebook, speciaal gericht op de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden voor marketeers. Met als toppunt van de dag de bekendmaking waar iedereen al maanden op zit te wachten; de introductie van de Timeline voor fanpagina’s. Hierbij een eerste kort overzicht met de belangrijkste wijzigingen voor merken en pagina-eigenaren. 

Timeline voor pagina’s

Gistermorgen Amerikaanse tijd is Facebook begonnen met het uitrollen van de nieuwe Tijdlijn voor pagina’s. De primeur van de nieuwe pagina’s ging naar enkele grote internationale klanten van Facebook zoals Coca-Cola, Starbucks, Red Bull, Ford en American Express. Met deze klanten heeft Facebook de nieuwe Tijdlijn de afgelopen maanden getest. Op deze pagina’s kun je de nieuwe functionaliteit dus al bewonderen, zoals hieronder op het voorbeeld van Coca Cola ook te zien is:

Facebook Tijdslijn Coca Cola

Wat gaat er nu precies gebeuren?

Paginabeheerders die sinds gisteren hun pagina bekijken, zien bovenaan de pagina nu een duidelijke aankondiging staan van de nieuwe pagina’s. Als je als beheerder op die mooie blauwe knop klikt met “voorbeeld bekijken”, dan wordt je pagina in een previewfunctie in de nieuwe Tijdlijn getoond. Maak je geen zorgen, dit is alleen voor de beheerders te zien, je fans zien dus gewoon je “oude” fanpagina. Je kunt dus rustig alle functies testen, je profielfoto aanpassen, een coverfoto instellen en eventueel je apps aanpassen.

Tijdslijn voor pagina's

Net zoals met de Timeline voor persoonlijke profielen, zal Facebook dit gefaseerd gaan invoeren en op een vooraf bepaalde datum de knop omgooien voor alle fanpagina’s. Deze tijdsplanning is echter wel bijzonder krap: op 30 maart a.s. worden alle fanpagina’s automatisch omgezet naar het nieuwe ontwerp. Dit betekent dat beheerders krap aan 1 maand de tijd hebben om aan de nieuwe Tijdlijn te wennen en te zorgen dat hun huidige pagina succesvol wordt omgezet naar de Tijdlijn. In mijn optiek is dat een veel te korte periode, zeker als je net zoals wij werkt aan de Facebookpagina’s van meerdere klanten. Mocht je er snel bij zijn en alles succesvol hebben aangepast, dan kun je je nieuwe Timeline fanpagina ook al nu publiceren en wordt hij per direct omgezet.

Wat is er veranderd?

Natuurlijk zijn er met de introductie van de nieuwe Tijdlijn ook een aantal dingen veranderd. Je kunt deze veranderingen bekijken door op de knop Rondleiding te klikken. Deze loopt je dan door de 5 belangrijkste wijzigingen heen. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

1. Weg met die langwerpige profielfoto, welkom coverfoto!

In de nieuwe Timeline is het gedaan met de langwerpige profielfoto’s van 600 pixels, waar soms zelfs hele campagnevisuals in werden geplaatst. De profielfoto van je fanpagina wordt aangepast naar hetzelfde formaat als die van je persoonlijke profiel, namelijk een vierkante afbeelding van 180 bij 180 pixels. Eigenlijk is hij nu gelijk aan de miniatuurafbeelding die standaard naast je berichten werd geplaatst. Meer dan je logo valt er dus niet in de nieuwe profielfoto te plaatsen. Wat we inleveren aan ruimte bij de profielfoto, krijgen we echter met de omslagfoto driedubbel weer terug.

Facebook timeline Red Bull

Voor zover ik kan zien, heeft de omslagfoto een formaat van 851 pixels breed bij 315 pixels hoog. Naast sfeerafbeeldingen voor de branding van het merk zelf – zoals op het voorbeeld van Red Bull hieronder – zou deze omslagfoto natuurlijk ook mooi kunnen worden ingezet voor tijdelijke campagnes. Maar let wel op, Facebook verbindt hier wel voorwaarden aan. Als je een omslagfoto uploadt, krijg je namelijk de volgende richtlijn te zien:

“Opmerking: deze ruimte is niet bestemd voor promoties, bonnen of advertenties. Je omslagfoto mag niet uit hoofdzakelijk tekst bestaan of inbreuk maken op het auteursrecht van een derde.”

Het is dus niet mogelijk om je omslagfoto als een alternatief voor je welkomsttab te gaan gebruiken.

2. Laat je belangrijkste inhoud zien

De tabs die links in een verticale lijn onder je profielafbeelding stonden, zijn verhuisd naar boven en staan nu rechts in een horizontale lijn naast je pagina-informatie. Net zoals bij de oude fanpagina’s, heb je gelukkig zelf nog wel controle over welke tabs (lees apps) de meeste aandacht krijgen. Je prikbordtab is verdwenen, omdat dit de home van je pagina is geworden. Ook de 5 meest recente foto’s bovenaan je oude pagina zijn gebundeld tot de eerste tab “Foto’s”,  die altijd als eerste naast de pagina-informatie komt te staan.

De volgorde van de tabs naast de Foto-tab kun je gelukkig wel zelf bepalen, om de meeste belangrijke inhoud aan je fans te kunnen tonen. In totaal kun je 12 tabs in de pagina plaatsen. In mijn optiek een sterke zet van Facebook om de wildgroei van tabs op sommige fanpagina’s in te perken. Ik denk echter dat merken zoals Coca Cola en Heineken, die vaak veel meer dan 12 tabs aan hun fanpagina hebben gekoppeld, er een stuk minder blij mee zullen zijn.

3. Pin je belangrijkste berichten vast

Wat een duidelijke verbetering is in de nieuwe Tijdlijn voor pagina’s, is de verbeterde controle op je eigen paginaberichten. Een van de grootste ergernissen van community managers op Facebook is dat de belangrijkste inhoud snel naar beneden wordt gedrukt op je pagina door nieuwe berichten. In de nieuwe pagina behoort dit tot het verleden. Je kunt namelijk per bericht kiezen om het bericht te vergroten zodat hij over de gehele breedte van de pagina komt te staan of je kan ervoor kiezen om het bericht bovenaan je pagina vast te pinnen. Hiermee kun je dus belangrijke content  an je pagina meer aandacht geven op je pagina. Welk effect dit zal hebben op de Edgerank van berichten in het nieuwsoverzicht is nog niet duidelijk.

4. Een nieuw dashboard voor beheerders

Ook nieuw is het administratiepanel voor beheerders. In één oogopslag krijg je een overzicht van de meest recente likes, reacties en shares op jouw berichten, de meest recente Vind-ik-leuks (fans), een snapshot van je Facebook Insights en de inbox van je paginaberichten. Dit beheerdersdashboard geeft je in dus een handig overzicht van je pagina. Vanuit het dashboard kun je natuurlijk doorklikken naar de volledige lijsten van de bovengenoemde functionaliteiten. In mijn optiek een echte verbetering ten opzichte van de oude fanpagina’s, zeker voor bedrijven die niet met een Facebook CMS werken.

Administratiepaneel voor beheerders

5. Paginaberichten: een revolutie in webcare?

De laatste vernieuwing, is de mogelijkheid om paginaberichten te versturen en te ontvangen. Voorheen was het niet mogelijk om als pagina berichten te ontvangen en/of te versturen. Een behoorlijke ergernis voor vele merken, waar de fanpagina ook wordt ingezet voor webcare. Fans die een vraag of klacht op je prikbord achterlieten, moesten vaak namelijk nog een mailtje sturen naar een e-mailadres zoals socialmedia@merknaam.nl of webcare@merknaam.nl. Met de nieuwe berichtenfunctionaliteit voor pagina’s behoren deze problemen hopelijk tot het verleden.

Prive berichten voor pagina's

Er is echter wel 1 belangrijke ‘maar’. Het eerste bericht moet worden geïnitieerd door de fan zelf en pagina’s kunnen na elk bericht maar 1 keer reageren. Beheerders kunnen dus niet ongevraagd fans gaan mailen, maar kunnen alleen maar antwoorden op de berichten die fans sturen. Een slimme zet van Facebook, dat daarmee voorkomt dat paginabeheerders deze functionaliteit gaan gebruiken als e-mailmarketingkanaal. Beheerders die niet zitten te wachten op al die virtuele post, kunnen de mogelijkheid voor het sturen van paginaberichten ook uitschakelen. Ik verwacht dat de nieuwe berichtenfunctionaliteit een belangrijke stap zal zijn in het gebruik van Facebook voor webcaredoeleinden. De tijd zal het echter uitwijzen.

En mijn apps dan?

Een ander belangrijk aspect van de nieuwe pagina hebben we nog niet behandeld: wat gaat er veranderen met mijn custom tabs (lees: apps)? Zoals ik al eerder aangaf, hebben deze een nieuw plekje gekregen naast de pagina-informatie bovenin je fanpagina. Maar er is meer veranderd. Bekeek je voorheen een Facebook custom tab, dan bleef je binnen de vaste omlijning van je fanpagina. Als je nu een custom tab bekijkt – zoals bijvoorbeeld je welkomst tab – dan opent deze in een nieuw venster. In onze mening wordt het belang van de custom tabs hiermee dus iets minder groot. En niet onbelangrijk: de welbekende welkomsttab komt hiermee te vervallen. Ik verwacht dat door deze ontwikkeling de Tijdlijn apps – dat wil zeggen applicaties die fans echt op hun persoonlijke Timeline plaatsen, zoals bijvoorbeeld Spotify, – de komende tijd veel belangrijker zullen gaan worden voor merken op Facebook.

Facebook welcome app Coca Cola

Naast de plaats van de custom tabs, is ook is het formaat aangepast. Waren de custom tabs van je fanpagina voorheen gelimiteerd aan een breedte van 520 pixels, in de nieuwe Timeline mogen ze een formaat hebben van 810 pixels breed. Gelijk aan die van de losstaande canvas app dus. Het positieve aspect is natuurlijk wel dat creatieven en marketeers hiermee letterlijk een groter “canvas” krijgen om via apps fans te activeren.

Vooraf werd gevreesd dat de nieuwe tijdlijn voor pagina’s ook voor veel technische problemen zou zorgen met de apps. Ik heb even een kleine steekproef gedaan onder onze eigen klanten en Facebook lijkt de meeste apps probleemloos om te zetten naar de nieuwe indeling. De bestaande apps worden bij het omzetten gecentreerd. Dit is ook duidelijk te zien aan het voorbeeld van Coca Cola hierboven, er is genoeg witruimte ontstaan aan beide zijden. Dit zal de komende tijd veel extra werk opleveren in verband met het aanpassen van de formaten van de huidige apps.

Geef historie aan je merk

Met alle visuele veranderingen zou je het belangrijkste aspect van de nieuwe Facebook pagina’s bijna vergeten: de Timeline zelf. Net zoals met de persoonlijke Facebookprofielen, is het nu mogelijk om als merk je geschiedenis te tonen vanaf het moment van de oprichting tot aan het vandaag. Aangezien je met terugwerkende kracht items kan toevoegen, kun je alle belangrijke momenten uit de geschiedenis van je merk toevoegen. Starbucks speelt daar bijvoorbeeld al goed op in door het moment van de opening van de eerste winkel als startpunt toe te voegen.

Facebook Tijdslijn Starbucks

Het belang van dit aspect van de Tijdlijn moet niet onderschat worden. Merken worden door consumenten steeds meer als “echte” mensen gezien op sociale netwerken. En net zoals we vaak nieuwsgierig zijn naar de verhalen en herinneringen van andere mensen, waar we vrienden mee zijn of worden op Facebook, is de historie van een merk ook erg interessant. Denk maar eens aan alle merken die in hun logo of communicatie het onderschrift “Sinds 1876” hanteren. Met behulp van de Timeline kunnen ze dit nu letterlijk gaan visualiseren voor hun fans. We gaan de komende tijd ongetwijfeld leuke en creatieve dingen zien op dit vlak.

Vergeet de advertenties niet!

Hoewel de introductie van de Timeline voor pagina’s veruit de show stal, maakte Facebook ook nieuws bekend over de nieuwe advertentieformaten. Facebook heeft ontdekt dat de standaard advertenties het goed doen, maar dat de gesponsorde verhalen nog beter werken. Of, om het met de woorden van VP Customer Marketing Mike Hoefflinger – door zijn collega’s liefkozend de Hoff genoemd – te zeggen: Ads are good, stories are better. Om deze stories voor adverteerders nog meer kracht en bereik te geven, zal Facebook binnen de reach generator premium distribution en Facebook offers introduceren.

  • Premium distribution betekent dat jouw gesponsorde verhalen voortaan in het nieuwsoverzicht geplaatst kunnen worden. Zowel in de desktopversie van Facebook als ook in de mobiele versie. Een ontwikkeling waar vele adverteerders en analisten al lang op zaten te wachten. Facebook zal ongetwijfeld een hogere prijs gaan vragen voor deze premium posities, maar de cijfers waarmee de Hoff zijn verhaal ondersteunde, beloven veel goeds.
  • Tot slot introduceerde Facebook gisteravond ook nog Facebook Offers, een verbeterde versie van het eerdere Facebook Deals. Met Offers gaat Facebook de concurrentie aan met populiare coupon sites zoals Groupon en Livingsocial. Het mooie van Facebook Offers is dat het toepasbaar is voor zowel de kleine kledingwinkel en het restaurant om de hoek, als voor een grote keten zoals The Body Shop. Met Facebook Offers krijgt ecommerce op Facebook ook eindelijk serieus vorm en ik verwacht ook dat we hier de komende tijd nog veel over gaan horen. Hieronder alvast een voorproefje van hoe een Facebook offer er in de praktijk uit komt te zien.

Facebook Offers

In mijn volgende artikel in de serie Facebook marketing, zal ik nog verder ingaan op deze belangrijkste veranderingen op het gebied van Facebook advertenties. Ik ben erg benieuwd wat jij vindt de Facebook Timeline voor pagina’s. Laat het weten in een reactie!