Innovatie

Facebook CMS: wat kun je ermee en welke platformen zijn er?

0

Veel marketing- en communicatiemedewerkers zijn wel bekend met de term contentmanagementsysteem (CMS).  Het wordt ook wel ‘de achterkant van de website’; de plek waar je de content, die je op je website wil zetten, plaatst en beheert en waar je rollen en rechten kunt toekennen aan verschillende mensen binnen je organisatie. Vandaag ga ik dieper in op de vraag: wat is een Facebook CMS?

Omdat Facebookpagina’s voor merken steeds belangrijker worden en zich steeds meer als websites gaan gedragen, zien we ook steeds meer aanbieders van Facebook contentmanagementsystemen op de markt komen. En dat is eigenlijk heel logisch. Want wat is de voornaamste functie van een Facebook pagina? Juist: content plaatsen! Laten we bij de basis beginnen. Wat kun je nu allemaal met zo’n Facebook CMS?

Functionaliteiten van Facebook CMS

In de regel kun je met een Facebook CMS de volgende zaken:

  • Meerdere Facebookpagina’s beheren in meerdere talen vanuit 1 CMS back-end. Op deze manier kunnen merken hun dochterbedrijven in markten met kleine budgetten snel toegang geven tot professionele Facebookpagina’s en -apps en tegelijkertijd de consistentie van het merk waarborgen.
  • Het toekennen van rollen en rechten zodat er onder andere kwaliteitscontroles e.d. ingebouwd kunnen worden. Meerdere medewerkers kunnen content schrijven en klaarzetten voor een later tijdstip. Vervolgens kan een redacteur of brand manager de postings reviewen en beslissen of het geplaatst wordt.
  • Het gemakkelijk inzetten van custom tabs en apps voor bijvoorbeeld sweepstakes, videocontent, kortingscodes etc. Op deze manier kunnen community managers met basis kennis van HTML en CSS deze tabs zeer snel inzetten, zonder tussenkomst van professionele bureaus.
  • Het wordt mogelijk om de postings te targetten op taal, locatie etc. Voor bedrijven zoals Heineken, Bacardi en KLM die 1 internationale Facebookpagina hanteren is dit een essentiële functie om mensen in hun juiste taal te bereiken.
  • Veel Facebook contentmanagementsystemen hebben een geïntegreerde analytics module waarmee de interacties en engagement op posts en apps gemeten kunnen worden. Hier schreef ik al eerder over in mijn artikelen over Facebook Analytics.

Kortom: de functies van een Facebook CMS liggen dus grotendeels in het verlengde van bestaande contentmanagementsystemen. Maar Facebook biedt toch ook standaard prima functionaliteiten voor het plaatsen van content op Facebook pagina’s?

Standaard Facebook pagina back-end

Standaard Facebook back-end

Standaard bied Facebook inderdaad prima faciliteiten voor het plaatsen van content op je pagina. Zo is het mogelijk om meerdere pagina administrators aan te maken die op de pagina kunnen posten. Ook is het sinds een aantal maanden mogelijk om je Facebook pagina als een profiel te gebruiken en daarmee te reageren op andere Facebook pagina’s en deze te Liken. Het is met de standaard Facebook back-end echter niet mogelijk om postings op een later tijdstip te plaatsen: als je op enter drukt staat het live en wordt de posting realtime gepubliceerd naar de nieuwsfeeds van al je fans.

Met betaalde apps zoals Post Planner valt dit probleem te omzeilen, maar gemakkelijk is het nog niet echt. Daarnaast is het ook nog niet mogelijk om postings toe te kennen aan specifieke beheerders. Elke medewerker die beheerder wordt gemaakt van de pagina, kan op die pagina berichten posten. Soms met alle gevolgen van dien. Zeker voor pagina’s die grote aantallen fans hebben, zoals Hi, Hema en Ben & Jerry’s, moet er dan een goed vertrouwen bestaan dat medewerkers dit aan kunnen. Ook is het bij Facebook (nog) niet mogelijk om een master account te maken waar je meerdere pagina’s aan kunt hangen, zodat je deze vanuit een centrale locatie kunt managen. Kortom: de standaard mogelijkheden zijn zeker niet slecht maar hebben ook zo hun beperkingen. Voor merken waar 1 medewerker verantwoordelijk is voor het beheer van 1 Facebook pagina, is het zeker voldoende. Maar voor (internationale) organisaties waar meerdere medewerkers met meerdere Facebook pagina’s bezig zijn, biedt een Facebook CMS dus uitkomst.

Involver Dashboard

De grote drie

In tegenstelling tot de gangbare contentmanagementsystemen voor websites, zijn er nog steeds relatief weinig Facebook contentmanagementsystemen op de markt beschikbaar. Dit heeft  natuurlijk te maken met het feit dat het begrip Facebook CMS is ook nog relatief nieuw is. De meeste van de bedrijven achter deze Facebook contentmanagementsystemen komen ook uit de VS. Er is daar een “grote drie” van leveranciers die bijna alle grote merken bedienen: Vitrue, BuddyMedia en Involver. Merken zoals Vodafone, Starbucks, Coca Cola, McDonalds en Samsung maken allemaal gebruik van de Facebook CMS platformen van deze aanbieders om hun Facebook pages te managen. Overigens is het bij veel van deze tools ook mogelijk om naast Facebook pagina’s ook Twitter accounts te beheren vanuit hetzelfde systeem.

De enige nadelen: de licenties voor deze systemen zijn vrij prijzig en de bedrijven richten zich voornamelijk op de Amerikaanse markt. Ik heb alle drie de Facebook contentmanagementsystemen uitvoerig bekeken via demo’s en trials maar ben tot de conclusie gekomen dat deze voor veel Nederlandse merken niet geschikt zijn qua budget en omdat ze gewoon simpelweg veel te veel mogelijkheden bieden. Andere veel gebruikte platformen zijn die van North Social, Sprout Social en Wildfire Social. Deze Facebookplatformen focussen zich eigenlijk meer op apps. Deze week werd ook bekend dat Webtrends, voornamelijk bekend van hun Analytics producten, een gratis Facebook pagina management tool heeft gelanceerd. De markt voor professionele Facebook CMS tools groeit dus (kei)hard.

Socialbakers CMS

Socialbakers vs. Agrorapulse

Gelukkig zijn niet alle Facebook contentmanagementsystemen zo uitgebreid en prijzig als de eerder genoemde grote drie. Dankzij het succes van deze grote drie zien we nu links en rechts aanbieders opduiken die zich richten op kleinere bedrijven met een vriendelijker geprijsd product. Twee van die aanbieders zijn Socialbakers.com en Agorapulse. Socialbakers is voornamelijk bekend van hun Facebook Analytics applicatie, die ik hier recentelijk besprak. Dit bedrijf heeft zich nu dus ook gewaagd aan een CMS variant. Wellicht dat ze beide applicaties in de toekomst nog gaan integreren. AgoraPulse is een systeem van Franse origine. De oprichters heb ik leren kennen op iStrategy Amsterdam en ik heb de laatste maanden meegedraaid in hun besloten bèta. Ter vergelijking heb ik een trial gedaan met het CMS platform van Socialbakers. Volgende week bespreek ik in een vervolgartikel wat mijn bevindingen van beide Facebook contentmanagementsystemen zijn.

Natuurlijk zijn de bovengenoemde bedrijven niet de enige aanbieders op deze groeiende markt. Gebruik je zelf een ander Facebook CMS of page manager die ik hierboven niet heb besproken, deel dan je ervaringen in de comments.

Lees ook de andere artikelen in de serie Facebook marketing.