Columns

Samsom: de nieuwe linkse Twitterkoning

0

Diederik Samsom is niet alleen voor eigen leden, maar voor heel twitterend Nederland het nieuwe gezicht van de PvdA. De kersverse partijleider domineerde tijdens de recente campagne op Twitter in eenderde van alle conversaties over de PvdA.

Winnaar op alle (Twitter)terreinen

Dat Samsom de titel van linkse Twitterkoning verdient, blijkt uit een analyse van ruim 11.000 tweets tussen 8 en 14 maart. Het onderzoek laat zien dat Samsoms populariteit de PvdA overstijgt. De duizenden tweets zijn immers afkomstig van twitterende Nederlanders, niet alleen van de PvdA-leden die Samsom tot hun nieuwe leider kozen.

Uit de onderzochte tweets blijkt dat Samsom tijdens de campagne op alle fronten heerste. Alleen op 13 maart, tijdens het live-debat van Pauw & Witteman, werd er meer getweet over outsider Lutz Jacobi, zoals is te zien in de Trendgrafiek. De meeste van die tweets hadden een humoristisch bedoelde toon, met woordspelingen als: “Of je worst Lutz! #PenW #Lutz” Het Pauw & Witteman-debat met de vijf kandidaten op 13 maart was een heuse tweetbooster, zoals valt af te lezen aan de piek in de grafiek: 40 % van alle tweets in de campagneweek zijn die avond gedeeld op vele timelines.

Onze analyses zijn gebaseerd op onderzoek van de Technische Universiteit in München naar de mogelijkheden die Twitter biedt om politiek sentiment te analyseren. Woorden die mensen in het dagelijkse leven -en op Twitter- gebruiken, weerspiegelen belangrijke aspecten van hun beleving en emotie. Wij gebruikten de analyse van duizenden steekwoorden om onderliggende psychologische processen in tekst en tweets te onderzoeken.

Sentiment score

Niet alleen wat betreft het aantal tweets won Samsom met 34 % (Plasterk 24%, Jacobi 21%, Van Dam 13% en Albayrak 10%) ook qua sentiment score is Samsom de duidelijke winnaar. Van de invloedrijkste PvdA-tweeps twitterden er vier het meest over kandidaat Samsom. Opvallend is dat drie van de vijf toptweeps afkomstig zijn uit de regionale PvdA-politiek, waarvan een fractiemedewerker al eerder meewerkte aan campagnes van Samsom en partijvoorzitter Spekman.

Albayrak nauwelijks zichtbaar

Opmerkelijk is de tegenvallende score van Nebahat Albayrak en Martijn van Dam op Twitter. Albayrak deed het van allen het minst goed op Twitter (minste tweets en minst positief). Haar account werd zelfs bijna niet genoemd in andere tweets (mentions). Van Dam behaalde weliswaar hetzelfde positieve sentiment als Samsom (beide 16%) maar had een veel kleiner conservatie-aandeel dan Samsom (12% versus 38 %).

Uitspraken over Wolfsen

Er is nog een saillant, maar niet onbelangrijk detail. In tegenstelling tot wat de afgelopen dagen is gezegd en geschreven, hebben de uitspraken van Samsom over burgemeester Wolfsen van Utrecht hem op Twitter geen windeieren gelegd. Na de kritische woorden in een debat met PvdA-leden in Utrecht op 8 maart, en de daaropvolgende excuses een dag later, groeide het aandeel tweets over Diederik tot ruim 60 % van alle conversaties.

@rplasterk

Dat de invloed van sociale media op verkiezingsuitslagen groot is, wist Barack Obama allang. Met zijn eigen Facebook- en Twitterpagina bereikte hij in 2008 heel veel Amerikanen, die anders nooit met hem in aanraking zouden zijn gekomen. Politieke analisten stelden achteraf vast dat Obama mede door zijn actieve Twitteraccount met miljoenen volgers de presidentsverkiezingen glansrijk wist te winnen.

Daaraan zal Ronald Plasterk wellicht hebben gedacht, toen hij afgelopen weekend zijn wonden aan het likken was. Of zou hij de landslide van Samsom in ons onderzoek hebben gezien, die we dit weekend in een tweet wereldkundig hadden gemaakt? In ieder geval opende de ex-minister met kenmerkende hoed op de 1e werkdag na de voor hem pijnlijk verlopen verkiezingscampagne een eigen Twitteraccount: “Plechtig moment: mijn eerste tweet. Welkom allemaal!” Met een begeleidende foto waarop hij zichtbaar vermoeid de camera inkijkt. Beter kon de 54-jarige bioloog zijn verlies niet illustreren.

Met dank aan Dennis Kroese (DamKam) voor zijn bijdrage aan techniek en visuals.