Binnenkort koppeling regionale fanpages aan internationale page op Facebook?

0

De mensen achter Allfacebook.de hebben een nieuwe menu optie gespot op de Facebook Marketing page UK. Op deze page zien we mogelijk een test om vanuit een global page te kunnen switchen naar regionale pages. Iets wat eerder standaard in Facebook nog niet mogelijk was. Het lijkt er sterk op dat Facebook in de weer is om een grote wens van ‘global brands’ te realiseren, namelijk een koppeling van hun regionale pages aan hun internationale page. En erg interessant: de fan counter blijft nagenoeg gelijk bij alle pages.

Wat is er al te zien?

Ik testte zelf bijvoorbeeld de FB marketing page voor Japan (counter op 1.399.088) Duitsland (1.399.425) en Brazilie (1.399.436). Het zou een typisch zijn als deze landen bijna evenveel likes scoren. Daardoor lijkt het aannemelijk dat het totaal aantal fans van alle landen straks bij elkaar opgeteld gaan worden.  De TAP (Talking about this-Percentage) verschilt per wel page, zodat de TAP van een regionale page waarschijnlijk behouden blijft.

Een greep uit bevindingen van Allfacebook.de die ik zelf onderzocht heb:

  • Bij de opties onder berichten kun je als bezoeker zelf bepalen welke (regionale) page je wilt bezoeken.
  • Het aantal fans van alle verschillende regionale pages en de internationale page lijken bij elkaar opgeteld te worden en op alle gekoppelde pages wordt het totaal aantal fans wereldwijd weergegeven.
  • De TAP refereert aan de activiteit van de page die je bezoekt.
  • Elke page heeft zijn eigen prikbord (wall).
  • Elke page heeft zijn eigen tabs.
  • Elke page behoud zijn eigen URL en page ID.
  • De profielfoto en coverfoto blijven individueel instelbaar.

Bekijk op Facebook Marketing page UK hoe het werkt. Klik op het pijltje naast ‘bericht’, daar zie je de optie ‘Switch to region’. Je krijgt dan een -nog onvolledig- uitklapmenu waar je het land van je keuze kunt aanklikken.

Een wens van veel bedrijven

De meeste merken lossen het weergeven van de regionale pages momenteel op door het inzetten van een App. KLM laat bijvoorbeeld een wereldkaart zien waarop je je regio kunt aanklikken.


De App van Heineken geeft je de gelegenheid een regionale page te zoeken via een uitklapmenu:


BMW laat in hun App ook een wereldkaart zien, maar geeft daaronder ook een overzicht van het laatste nieuws :


Op de global page van McDonalds staat wel een verwijzing naar ‘local’ pages maar voor McDonalds staat ‘local’ voor de Amerikaanse steden. Er is natuurlijk wel een Nederlandse McDonalds page maar ook daar geen verwijzing naar andere pagina’s. McDonalds Arabië heeft dat wel geregeld:

We wachten geduldig af…

Hoewel het heel interessant is om het totaal aantal fans wereldwijd weer te geven, blijft het ook fijn om gemakkelijk te kunnen zien hoe dit in ‘jouw’ land (je regionale page) zit. Ik hoop en neem aan dat Facebook daarvoor naar een oplossing zoekt. Een standaard feature om pages die aan elkaar gerelateerd zijn te kunnen verbinden, is een wens die bij veel organisaties en merken leeft, gezien de apps die daar nu voor worden ingezet. Ik ben erg benieuwd hoe dit uiteindelijk  in de praktijk zal werken. Mogen alleen pages met dezelfde merknaam gekoppeld worden, of zou er een mogelijkheid komen om pages van verschillende productgroepen aan elkaar te knopen, en komen er misschien mogelijkheden voor pages van bedrijven die onder verschillende namen opereren maar onder een holding, groep of coöperatie vallen?