Innovatie

B2B-marketing: 5 redenen om te wachten met social media

0

“Onze klanten maken geen gebruik van social media!”: een veelgehoord geluid in veel B2B bedrijven. Toch zijn er dan collega’s binnen hetzelfde bedrijf die vinden dat er “wat moet gebeuren” op het gebied van social media. Wat vaak vergeten wordt in zo’n situatie is dat niet iedereen er klaar voor is. Bovendien valt er online niet veel te zoeken is als je zelf niets toe te voegen of te delen hebt.

Uiteraard zet je een hele goede stap door eerst eens te experimenteren en vooral te luisteren. Kijk gewoon eens goed rond hoe anderen het doen. Vervolgens zou ik nog steeds niet aanraden te starten met social media als je de onderstaande zaken niet op orde hebt.

5 redenen om nog even in de B2B-marketingkast te blijven

1. Geen talent en geen budget

Je hebt vele talenten in huis, maar schrijven of video’s maken is nou net niet jouw grootste vaardigheid. Of je hebt echt geen budget. Contentcreatie vergt wat talent. Als je dat niet in huis hebt, of als je geen budget hebt om relevante content te maken, dan kun je beter niet starten. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om op zoek te gaan naar talent binnen je eigen organisatie. Misschien zijn er wel ‘schrijvers’ onder de collega’s of mensen die graag hun verhaal doen voor de camera?

2. Website niet up-to-date

Als je website niet is bijgewerkt, dan kun je dat beter eerst aanpakken. Bij contentmarketing is de website de hub voor alles wat je doet. Het liefst bevat een website verschillende soorten van informatie, voor ieder wat wils: video, tekst of mogelijkheden tot interactie, bijvoorbeeld in een blog. Je wilt immers waarde bieden aan die webbezoeker, jouw mogelijke klant!

3. Profielen niet bijgewerkt

Wanneer de LinkedIn-profielen van de ‘gezichten’ van het bedrijf zijn nog niet bijgewerkt, kun je ook deze basics beter eerst in orde maken. Denk hierbij aan de profielen van iedereen in de directie, de sales en andere externe functies. Bovendien kun je pas social media voor je bedrijf inzetten als je al eens hebt gewerkt met de verschillende platforms. Begin daar dus voor jezelf eerst mee.

4. Geen tijd

Heb je absoluut geen tijd? Dan kun je beter niet beginnen. Om social media in te zetten heb je plannen nodig en bovendien content, artikelen, blogposts, video’s, noem maar op. Het gaat om meer dan alleen maar een paar keer iets posten online. Marketeer, auteur en spreker Scott Stratten zei hierover laatst: “Overschat de waarde van followers en retweets niet! Social media zijn slechts instrumenten, ze dienen om bestaande manier van marketing aan te vullen en te verbeteren. En denk je geen tijd te hebben voor social media, aat ze dan vooral links liggen.”

Ook marketinggoeroe Seth Godin sprak in een interview over tijdsgebrek: “Ik wil graag de beste zijn in wat ik doe. Als ik ga twitteren, dan moet ik daar een paar uur per dag voor vrijmaken, en dan moet ik dus iets anders laten vallen, minder schrijven, minder bloggen, minder mensen ontmoeten?”

5. Geen draagvlak

Je organisatie wil je niet ondersteunen. Als er om wat voor reden dan ook geen draagvlak is, dan kun je beter eerst eens wat ‘best practices’ verzamelen en een plan maken voor hoe je dat draagvlak dan wel krijgt. Je kunt het niet alleen. Contentmarketing en social media werken het best als de hele organisatie meehelpt. Bij verzekeraar Cardif maakte Hoofd Corporate Communicatie, Marieke van Zuien, mee hoe het winnen van draagvlak werd versneld door de hoge nood van de markt. Ze vertelt hierover in een interview.

Pas op voor de beginnersfouten

En als je dan toch begint, pas dan op dat je niet de beginnersfouten maakt die Josh Bernoff in een interview met Klaas Weima als volgt beschrijft:

“Number 1 mistake is choosing technology first; “We want to go into Facebook, where do I start?” You should ask yourself other questions first: What are my objectives? Who is our target audience? Only when you know what you’re after you decide on the platforms to use. You should also be aware that if you set up a twitter account people might respond. You have to get your organization ready to respond, also the team in customer service.”

Alles op de rit?

Heb je alles op de rit? Heb je onderzocht waar jouw doelgroep het meest mee geholpen is? Heb je je contentmarketingplan klaar? Dan is social media een prachtig middel om jouw activiteiten kracht bij te zetten, sterker nog, een onmisbaar middel, ook in B2B. Het is echt een misverstand om te denken dat jouw doelgroep, de B2B koper, niet online zit. Er zijn vele studies en onderzoeken gedaan onder B2B-kopers en die wijzen allemaal naar dezelfde richting. Of het nu artsen, boeren, bankdirecteuren of IT-managers zijn: online kun je ze vinden.

Over de inzet van social media voor online conversaties is auteur Steven van Belleghem duidelijk: “Social media zijn de perfecte instrumenten om conversaties te stimuleren en te faciliteren. Meer connecties zullen leiden tot groei van je business.”

Als je aan de slag wilt met contentmarketing en social media in B2B, dan kan ik de volgende artikelen en boeken aanbevelen: