Innovatie

10 must know online ontwikkelingen [vakantie update]

0

Ieder mens heeft recht op vakantie. Maar als je in de online wereld werkzaam bent en besluit tijdens je vakantie even niet het laatste nieuws in je vakgebied te volgen, kijk je na twee, drie weken tegen een enorme informatie-achterstand aan. Terwijl je op het strand (of elders) aan het genieten was draaide de online wereld in volle vaart door. 

Een selectie van het laatste nieuws

Zo zijn er honderden nieuwsartikelen en blogpostings die je nooit allemaal gelezen krijgt. Wat nu? Alle nieuws van de laatste 3 weken negeren en hopen dat je de komende tijd aanhaakt? Een weekend lang met de iPad op schoot marketingblogs lezen? Niet echt een manier om het relaxte vakantiegevoel nog even vast te houden. Maar je hebt geluk.

Terwijl je genoot van je langverdiende rust, stelde ik dit overzicht op van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van online. Deze week heb ik de publicaties van de laatste 3 weken op 12 marketingweblogs de revu laten passeren en hieruit de ‘harde’ nieuwsfeiten gefilterd, die je echt moet weten. Zonder verder uitstel, lees de onderstaande 10 must knows en je bent weer bij.

1. Ziggo start streaming muziekservice

Op 6 augustus is Ziggo gestart met haar eigen streaming muziekdienst: Ziggo Muziek. Er zijn twee versies. Een versie is voor thuisgebruik en de andere voor altijd en overal. Ziggo Muziek gaat zich ook richten op de vraag vanuit de Nederlandse markt. Dit in tegenstelling tot concurrerende diensten, die veel algemener zijn en daardoor muziek waar vooral vanuit Nederland vraag naar is, zullen missen. De dienst heeft een eigen redactie, die constant op zoek is naar nieuwe muziektrends, speciaal binnen Nederland.

2. Cookiewetgeving op grote schaal niet nageleefd

Surprise, surprise, de cookiewetgeving die in juni van kracht werd wordt op grote schaal niet nageleefd. Dit blijkt uit een quickscan van de Opta uitgevoerd voor de 25 grootste websites van Nederland. Van deze 25 is er slechts één die zich aan de wetgeving houdt. De wet behelst in het kort een informatie- en een toestemmingsplicht. De bezoeker moet geïnformeerd worden over het gebruik van cookies én expliciet toestemming geven (opt-in) voordat er cookies op zijn hardware geplaatst worden.

Recent onderzoek van ICTRecht i.s.m. WUA! bevestigt overigens het beeld uit de quickscan van de Opta. Van 143 websites die op 2 augustus werden onderzocht, waren er slechts 3 compliant met de wet. Dit jaar zet de Opta met name in op geautomatiseerde controles. Vanaf 1 januari wordt de wet strikt gehandhaafd en kunnen er boetes tot € 450.000,- worden uitgedeeld voor overtredingen.

3. Tabbed sitelinks in Google

Google experimenteert in de VS met een nieuwe manier om merkgerelateerde zoekresultaten te presenteren. Het betreft de introductie van tabbladen op de zoekresultatenpagina. Onder elk tabblad hangen meerdere sitelinks. Hierdoor kan de gebruiker sneller navigeren naar de pagina die voor hem relevant is. Een deel van de navigatie die normaliter binnen de website plaatsvindt, verschuift hierdoor naar de zoekmachine. Over deze ontwikkeling en hoe je hier als site-eigenaar op in kunt spelen schreef Pieter Versloot hier op Frankwatching een verhelderend artikel.

4. Verticale zoekmachines winnen terrein

De Nationale Search Engine Monitor toont dit jaar dat traditionele zoekmachines bij specifieke zoekopdrachten terrein verliezen aan verticals, zoals YouTube en Facebook. Zo worden muziekvideo’s rechtstreeks in YouTube gezocht en winnen Facebook en LinkedIn terrein als het gaat om informatie over personen.

5. Chrome vergroot voorsprong op IE

Chrome, de browser van Google, groeit wereldwijd in gebruik. Inmiddels heeft Chrome meer gebruikers dan Internet Explorer. Firefox maakt de top 3 compleet. In Nederland is Internet Explorer nog met afstand de meest gebruikte browser met een marktaandeel van bijna 44%.

6. Microsoft stopt in 2013 met Hotmail

Op 31 juli kondigde Microsoft aan dat Hotmail in 2013 verdwijnt. Outlook.com wordt de nieuwe e-mail voorziening van Microsoft. Outlook sluit aan bij Windows 8 en zal meer integratie met social media kennen dan Hotmail. Hieronder een korte introductiefilm voor Outlook.com.

Accepteer cookies

7. Remarketing met Google Analytics

Google heeft aangekondigd dat het binnenkort mogelijk wordt om remarketinglijsten aan te maken in Google Analytics. Hierdoor is het niet langer nodig om remarketing codes aan te maken in Adwords en kunnen bezoekers (nog) gerichter geretarget worden. Na het samenstellen van lijsten in Google Analytics geef je aan in welke Adwords-accounts de lijsten opgenomen moeten worden en kun je bezoekers retargetten in het Google Display Netwerk. Op de blog van Onetomarket vind je meer details, onder andere over het implementeren van deze functie. Overigens is de oude interface van Google Analytics per 18 juli komen te vervallen. Bezoekers hebben een jaar de tijd gehad om over te stappen.

8. Promoted tweets gerichter versturen

Bedrijven kunnen al enige tijd promoted tweets inkopen bij Twitter. Deze tweets worden getoond aan volgers van het merk, bedrijf of product in kwestie. Nu gaat Twitter een stap verder. Promoted tweets kunnen getarget worden op een deel van de volgers. Bijvoorbeeld alleen mensen, die in een bepaald land wonen of gebruikers van een specifiek device of platform. Wil je je kennis over promoted tweets opfrissen, bekijk dan de onderstaande video.

Accepteer cookies

9. Google+ beheren met HootSuite

Beheer je zakelijk social media accounts met HootSuite en heeft je bedrijf een Google+ account, dan is er goed nieuws. Google+ Pagina’s kunnen nu ook via gratis HootSuite accounts beheerd worden. Deze optie wordt nu geboden voor alle HootSuite accounts. Persoonlijke profielen kan je niet met HootSuite beheren.

10. Studenten lopen massaal weg bij Hyves

Onderzoek van StudentenWerk toont aan dat studenten het afgelopen jaar massaal Hyves de rug hebben toegekeerd. In 2011 was 41% van de studenten nog actief op Hyves, dit jaar is dat slechts 10%. Het percentage studenten met actieve accounts op Facebook en LinkedIn is gestegen tot respectievelijk 82% en 23%. De meeste studenten bezitten meerdere accounts op social media. Wil je als marketeer met studenten interactie aangaan, dan is het Hyves-tijdperk echt wel voorbij.

Tot slot

Elke selectie van nieuws is subjectief. In dit stuk zouden nog tientallen andere ontwikkelingen aan de orde kunnen komen, waaronder bijvoorbeeld de vele ontwikkelingen rondom Facebook (die ik waarschijnlijk nog in een apart artikel zal bespreken). Naar mijn idee zijn de bovenstaande punten kwesties die je echt niet mag missen als je in de online wereld werkzaam bent. De selectie is gebaseerd op nieuws in de periode van 15 juli t/m 6 augustus.

Aanvullingen zijn welkom in de reacties. Welke cruciale ontwikkeling in de laatste 3 weken heb ik niet genoemd en verdient vermelding op deze pagina?