How to, Strategie, Trends

Bereid je site voor op ‘tabbed sitelinks’ in Google zoekresultaten

0

Sinds 6 juli experimenteert Google in de VS met een andere manier om de organische zoekresultaten voor merkgerelateerde zoekopdrachten te presenteren. Verschillende resultaten hebben een structuur met 5 tot 8 tabbladen, waaronder meerdere sitelinks hangen: de zogenoemde ‘tabbed sitelinks’.

Volgens ingewijde bronnen bij Google gaat het nu nog om een test, maar de kans dat deze ‘tabbed sitelinks’ definitief onderdeel van de zoekresultaten zullen blijven is groot. Wat zijn de gevolgen van deze recente ontwikkeling van Google voor website-eigenaren?

Sneller bij je gewenste informatie

De ‘tabbed sitelinks’ zorgen ervoor dat een gebruiker binnen de zoekmachine al kan navigeren naar de verschillende onderdelen van een website. Hieronder zie je een screenshot van de zoekresultaten voor de New York Times. Door de tabbladen Sport, Business en Politics komt een gebruiker veel sneller bij de gewenste informatie uit.

Hier ziet u de tabbed sitelinks voor de New York Times

Het lijkt erop dat Google haar gebruikers een betere gebruikerservaring wil bieden. Omdat een gebruiker de navigatie die hij normaal op je website doet nu in de zoekmachine verricht, zorgt de nieuwe structuur voor verkeer van hoge kwaliteit en mogelijke verhoging van de conversie. Verder wordt de zichtbaarheid van je bedrijf in de zoekresultaten groter, dus de kans dat bezoekers op een ander resultaat klikken kleiner. Dit kan het bezoek aan je site doen toenemen.

Aantal pageviews daalt

De ‘tabbed sitelinks’ hebben echter ook nadelen. Een groot deel van het verkeer verschuift van de homepage naar andere pagina’s op je website. Je homepage is niet meer het begin van de zoektocht naar de juiste informatie. Het aantal pageviews zal dalen, evenals de gemiddelde tijd die een gebruiker op je site besteed. Als een gebruiker een pagina bezoekt en vervolgens niet verder navigeert op de site wordt de tijd op de pagina in Google Analytics geregistreerd als 00:00.

Gebruiksvriendelijkheid en optimalisatie van de afzonderlijke pagina’s worden met de verandering nog belangrijker. Sommige van je huidige webpagina’s, die bereikbaar zijn via sitelinks, bieden misschien niet de juiste gebruikservaring. Wat kun je concreet doen om je voor te bereiden op de ‘tabbed sitelinks’?

Maak werk van je landingspagina’s

Breng je landingspagina’s op orde. Zorg voor een nette structuur van inhoud, maak zoekmachinevriendelijke URL’s en geef een goede, inhoudelijke beschrijving van producten en/of diensten. Vul altijd essentiële onderdelen als page titles en descriptions in.

De meta description wordt met de komst van de ‘tabbed sitelinks’ nog belangrijker. De meta description is misschien geen belangrijke factor voor zoekmachineoptimalisatie, maar kan wel bepalend zijn bij de keuze van zoekers om op jouw zoekresultaat te klikken. Een goede meta description zorgt voor een hogere CTR en conversie.

Kijk eens naar onderstaande screenshots van twee elektronica-aanbieders. LG heeft zijn tabs beter op orde dan Comet. De beschrijving van Comet bestaat uit taal uit de broncode van de site. Verder zijn de titels van de producten te lang, waardoor er maar drie productpagina’s als sitelink worden getoond. Grote kans dus dat consumenten voor de LG-resultaten kiezen.

Zorg voor heldere navigatie

Zorg daarnaast voor een heldere navigatiestructuur binnen je website, zodat bezoekers niet voor verrassingen komen te staan als ze straks via een sitelink op een pagina komen en verder willen navigeren. Leg onder andere een kruimelpad aan als je dat nog niet hebt. Een kruimelpad laat de sitebezoeker op elk moment weten waar hij zich op je site bevindt en hoe je sitestructuur er uit ziet.

Voor kleinere sites met beperkt verkeer zal de impact van de ‘tabbed sitelinks’ niet groot zijn. Websites van grote merken als Philips, Wehkamp, Zalando, HEMA en de Bijenkorf doen er echter goed aan zich voor te bereiden op de mogelijke doorvoering van de nieuwe structuur in de zoekresultaten.