Inspiratie

Visual storytelling: gebruik social media zoals ze bedoeld zijn

0

Zoals ik in mijn vorige artikel “Skip gortdroge feiten..” al duidelijk maakte; mensen willen emotie zien. En daar lenen visuele verhalen, ook wel visual storytelling genoemd, zich goed voor. Steeds meer mensen beginnen dat door te krijgen. Er wordt lustig geïnstagramd, gepind, geblogd en gefacebookt. Met dit artikel hoop ik je te inspireren tot het vertellen van jouw visuele verhaal via sociale media.

Het leuke van al die pins, Instagrams en Tumblrs is dat ik nu echt weet welke kleding iemand draagt vandaag, wat iemand eet en hoe het eruit ziet. Ik kan de zwangerschap van vrienden helemaal volgen, want ze plaatsen hun echo’s op Facebook. En ik kijk mee achter de schermen bij enkele bedrijven, die het principe van visual storytelling begrijpen. Gaat dit niet allemaal wat ver? Laten we te veel zien? Wellicht. Maar het is waardevolle en interessante informatie – soms met een voyeuristische en sensatiebeluste inslag.

Kijkje in de keuken

Waarom het interessante informatie is? Je leert mensen op een onorthodoxe manier ‘kennen’. Je ziet wat hen bezighoudt en beweegt. Hier kun je van leren, maar het kan je ook inspireren. Met foto’s en verhalen van landen die anderen bezoeken, kun jij besluiten of je daar ook naartoe wilt. Of je ziet leuke Instagrams die je laten zien hoe iemand zijn huis heeft ingericht, waardoor jij weer op ideeën komt. Kortom, momenteel hebben we een onuitputtelijke bron aan (visuele) informatie en inspiratie in handen, waar we iets mee kunnen.

De mogelijkheden op een rij

In dit artikel wil ik suggesties geven, handvatten zo je wilt, voor hoe je zelf (als bedrijf) jouw verhaal kunt vertellen via de sociale kanalen. Welke vorm het prettigst werkt, dat bepaalt ieder voor zich. Ik zet louter de mogelijkheden op een rij.

Zoals we inmiddels wel weten kunnen we de volgende platformen inzetten om ons visuele verhaal naar buiten te brengen: Facebook, Instagram, Pinterest en Tumblr. Natuurlijk zijn er meer, echter zijn dit de meeste gebruikte en degene met het hoogst virale gehalte. Toch wel belangrijk als je een grote groep wilt benaderen. Op welke verschillende manieren kun je dan, zowel als individu als bedrijf, persoonlijke en visuele content creëren? Dat illustreer ik graag aan de hand van eigen ervaringen en inspirerende voorbeelden.

Vertel jouw verhaal met Facebook

Het is eigenlijk heel simpel om je persoonlijke verhaal te vertellen op een medium als Facebook. Hoewel we allemaal weten dat het kan en hoe het moet, maakt nog niet iedereen gebruik van de mogelijkheden. Misschien word je wel tegengehouden door de gedachte dat ‘niemand zit te wachten op hoe wij er als bedrijf bij zitten’. Als je die gedachte nu eens laat varen en durft te delen. Mensen vinden het namelijk erg leuk en prettig om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat, maar zeker ook om te zien dat we allemaal mens zijn.

Neem een voorbeeld aan de volgende bedrijven. De voordelen? Het is persoonlijk, mensen krijgen meer inzicht in met wie ze te maken hebben of hoe een bedrijf te werk gaat en zo komt een organisatie, bedrijf, instantie, stichting, persoon, dichterbij en wordt daarmee benaderbaarder en gelijkwaardiger.


“Vandaag is Philippine gestart als office manager! Ze is bereikbaar via philippine@favelafabric.com. Welkom!” – Favela Fabric


“Alle miniexpo-pakketjes gaan vandaag de deur uit. Een blik achter de schermen..” – Werk aan de Muur


“Here’s Maurets (developer) and Isabel in Think!’s new office. Not pictured, Angela working hard for our client De Bazaar Beverwijk. Also not pictured: THE GIANT OLD WINDMILL RIGHT NEXT DOOR.” – Think!

De voorbeelden hierboven zijn simpele, maar leuke updates en ze geven je een kijkje in de keuken. En daar ligt de kracht van goede content – soms. Het is niet noodzakelijk om hele moeilijke en lange teksten te produceren. Je kunt vaak ook schitteren in de eenvoud en het simplisme.

Pin voor je leven

Pinterest is ook zo’n mooie trend van de laatste tijd. Of je bent er verslaafd aan óf je bent man en vindt het een vrouwending. Voor vrouwen of niet, als je het goed inzet, heb je (ook als man) een sterk visueel medium in handen, waarmee je op een heel duidelijke en directe wijze jouw persoonlijkheid of bedrijfsprofiel kunt delen. Er zijn diverse manieren waarop je jouw verhaal kunt vertellen met Pinterest. Alleen met plaatjes, met beeld en tekst, op basis van sfeer, look&feel, met alleen woorden, chronologisch of random. Alles is mogelijk.

Een tijdje geleden heb ik hiermee geëxperimenteerd, omdat ik op zoek was naar een leuke en makkelijke tool, zodat ik met hulp van bestaande middelen mijn visuele verhaal kon vertellen. Een maand lang heb ik bijgehouden wat ik in die maand heb gedaan, heb gegeten, welke klussen ik heb gedaan in de vorm van beeld met onderschrift.

Uiteindelijk vond ik deze opzet geen succes, omdat het te arbeidsintensief is. Ik maak veel foto’s met Instagram, omdat ik van bewerkte foto’s houd. Dat houdt in dat ik constant moest switchen tussen de verschillende mediums om zo’n board up to date houden. Ik hou van efficiëntie en deze werkwijze is bij lange na niet efficient. Dat neemt niet weg dat dit een leuke manier kan zijn van visual storytelling met gebruik van de bestaande kanalen. Als je tenminste wat geduld en tijd over hebt…

dagelijks leven BibiVeth

Het kan natuurlijk ook simpeler. Kijk bijvoorbeeld hoe Wanda Catsman haar board ‘Dit is Wanda, Alles waar ik van hou, dat bij mij hoort en waarvan ik inspiratie of kippenvel krijg’, heeft ingericht (zie ook  video). Of neem een voorbeeld aan In10. Hoewel iets minder persoonlijk, hebben zij wel een leuk board ingericht met de Look&Feel van In10 en het interieur, zodat je toch een beeld kunt krijgen van het bedrijf.

Tumble away

Wil je geen gebruik maken van bestaande tools en meer invloed kunnen uitoefenen op de vorm van je visuele verhaal, dan kun je natuurlijk een eigen blog aanmaken via Tumblr of WordPress. Het leuke aan Tumblr is dat je met de bestaande themes heel simpel in een paar minuten een eigen blog hebt aangemaakt en dat je makkelijk andere mensen kunt volgen. Tumblr is namelijk een (verkapt) platform voor creatieven. En het is makkelijker in gebruik en te installeren van een WordPress CMS (hier meer over Tumblr).

Wat je met Tumblr kunt? Eigenlijk wel hetzelfde als op Facebook of Pinterest, maar dan heb je nog de mogelijkheid om de hele layout aan te passen naar je eigen smaak en wensen. Het is tenslotte jouw eigen blog. Zo heb ik vorig jaar een Tumblr-blog opgezet om mijn trip naar Canada vast te leggen en heb ik een geheel eigen reisverslag gemaakt op basis van tweets, Foursquare check-ins en Instagram-foto’s; JB in Canada.

Hoe het ook kan, laat NSMBL.nl zien. Ik vind dat ze leuk gebruik maken van visual storytelling, zij noemen het visual diaries. Elke week plaatst een van de bloggers haar fotodiary, waarmee je een kijkje krijgt in het leven van de NSMBL-bloggers.

nsmbl visual diary

Instagram, een eigen look & feel

Mijn favoriete social tool is toch wel Instagram. Als fotograaf en visual storyteller maak ik nu eenmaal veel foto’s en de ongeschreven regel is: je fotografeert met het device dat je op zak hebt. Mijn iPhone dus! Ik maak van alles wat ik bijzonder en leuk vind of waar ik ben een foto met Instagram. Ook in mijn echte fotografiewerk hou ik van sterke contrasten, dat wil ik dus ook voort kunnen zetten in mijn dagelijkse foto’s. Instagram biedt de mogelijkheid om elke foto te bewerken geheel in stijl met de setting van de afbeelding en de sfeer die je wil overbrengen.

instagram Bibi Veth

Naast de bewerkingsopties is het ook zo makkelijk om het naar alle kanalen te delen: Facebook, Twitter, Tumblr etc. Sinds de laatste update kun je nu ook vanuit Instagram foto’s naar je Facebookpagina delen, erg handig én efficient!

leven BibiVethSinds eind 2011 maak ik maandelijks albums aan op Facebook met Instagram-foto’s, waarin ik alles van mijn leven deel. Het geeft een beeld van mijn persoonlijkheid; wat ik leuk vind, waar ik mee bezig ben, waar ik me bevind en zelfs wat ik eet. En altijd voorzien van een beschrijving, soms direct, soms impliciet of cryptisch. Meestal geeft de tekst weer hoe ik me voel. Daarmee schets ik mijn verhaal. Een authentieker en persoonlijker kijkje in mijn leven kun je niet krijgen.

Natuurlijk plaats je als bedrijf geen foodfoto’s, tenzij je in de horecabranch werkt. Het is uiteraard zaak om na te denken over wat bij jou of je bedrijf past. Maar heb je er wel eens aan gedacht om een productieproces in de vorm van foto’s of video weer te geven, te laten zien hoe een design (van een website of product) tot stand komt, een behind the scenes te geven bij een modeshow? Leuke, sterke en authentieke content!

Authenticiteit: echte mensen

Het belangrijkste wat ik met deze voorbeelden duidelijk wil maken en wil laten zien, is dat we meer naar buiten moeten treden: wie zijn we, wat doen we, wat houdt ons bezig. Echte mensen laten zien. Want zeg nu zelf, het verschuilen achter de anonimiteit van een site of een tekst is toch niet meer van deze tijd!