Video, How to

Pinterest voor bedrijven en merken: hoe pak je het aan?

0

Pinterest groeit ontzettend hard: de site genereert meer bezoekers dan Twitter, LinkedIn en Google Plus. In deze tweede aflevering in onze reeks over Pinterest leg ik uit welke bedrijven en andere organisaties het meest kunnen halen uit Pinterest en hoe je Pinterest inzet voor marketing.

Accepteer cookies

Bedrijven op Pinterest: voor welke bedrijven is het geschikt?

Is het verstandig om een profiel voor je bedrijf of merk aan te maken op Pinterest? Dat hangt van een aantal dingen af. Omdat Pinterest draait om visualiteit, is het belangrijk dat je iets visueels kunt laten zien rondom je merk, dienst of product. Plaatjes, foto’s, video’s: zolang het visueel aantrekkelijk is, scoort het goed op Pinterest. Als je niet persé een visueel merk hebt, kun je natuurlijk wel visuele middelen gebruiken. Ik geef daar tips voor in deel 3 van deze serie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om naar je doelgroep te kijken. Hoewel er ook 10 miljoen mannen op Pinterest actief zijn, is het overgrote deel van de Pinterestgebruikers vrouw, zo rond de 87 procent. Mode, make-up, koken, styling, schoonmaken: allemaal categorieën die het goed doen op Pinterest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere bedrijven het automatisch slechter doen – dat hangt weer helemaal af van je aanpak.

Pinterest voor organisaties: hoe pak je het aan?

Hoe je een profiel begint en hoe je precies iets pint heb ik uitgelegd in deel 1 van deze serie. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen op Pinterest voor de marketing van je bedrijf, organisatie of merk en om de interactie met je klanten te vergroten.

Pinterest fotowedstrijden

Iedereen houdt van winnen, dus als je een wedstrijd houdt waarbij mensen iets kunnen winnen, zij het een wereldreis of 2-minutes-of-fame, dat doet het altijd goed op Pinterest. Je kunt bijvoorbeeld een pinwedstrijd houden om de best gepinde foto’s of het beste fotoboard. Een tip: hou het erg visueel, passend bij het medium.

Maak board contributors aan

Je kunt op Pinterest ook Board Contributors aanmaken, dat zijn bijvoorbeeld fans of vaste klanten die je kunt belonen – door ze een board contributor te maken. Dan kunnen ze dingen pinnen voor jouw boards. Je kunt iedereen toevoegen die je wilt, mits je ze volgt. Kijk bijvoorbeeld naar het Gardening Board van Shoot, waarop contributors zelf plaatjes van hun tuin en planten pinnen. Meer dan 2000 pins en meer dan 3000 volgers. Niet slecht!

Pinterestacties: korting, gratis, giveaway

Korting, gratis en giveaway zijn magische woorden op social media en dus ook op Pinterest. Gebruik plaatjes om je producten of services te promoten. Je kunt bijvoorbeeld plaatjes van je website pinnen en er dan een beschrijving op Pinterest bij zetten, of plaatjes van je aanbiedingen speciaal voor pinterest maken – en de beschrijving in het plaatje verwerken. Een goed voorbeeld is Gilt Baby en Kids, die “Pin it to Unlock” aanbiedingen hebben. Die aanbiedingen worden pas ‘actief’ als het plaatje 50 keer gepind is.

Maak je website makkelijker ‘pinbaar’

Omdat Pinterest alleen maar pagina’s met foto’s en filmpjes laat pinnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk plaatjes op al je pagina’s en bij alle artikelen op je website hebt. Ze moeten minstens 110 bij 100 pixels groot zijn om pinbaar te zijn. Zo kunnen mensen makkelijker jouw content pinnen – en dat wordt dus allemaal teruggelinkt naar jouw website.

Abonneer je op onze video’s

Volgende week kijken we naar een aantal voorbeelden van hele creatieve manieren om Pinterest te gebruiken voor bedrijven. Tot volgende week woensdag! Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Volg Frankwatching ook op Pinterest!