Video, How to

Pinterest: hoe blokkeer je het pinnen van afbeeldingen? [copyright]

0

Soms zit je er niet op te wachten dat jouw afbeeldingen door iedereen op het internet gepind kunnen worden, vooral niet als het gaat om afbeeldingen met copyright. In deze video leg ik uit hoe je kunt voorkomen dat jouw afbeeldingen gepind worden. 

Accepteer cookies

Pinterest pins blokkeren: opt-out principe

Pinterest werkt via het zogenaamde ‘opt-out principe’, dat betekent dat je zelf actie zult moeten ondernemen op je eigen website om te zorgen dat jouw afbeeldingen niet langer gepind kunnen worden. Pinterest biedt dus zelf geen functie waarmee je afbeeldingen automatisch kunt laten blokkeren. De onderstaande twee stappen leggen uit hoe je dit doet.

1. Voeg blokkeercode in op je FTP

Om Pinterest pins te kunnen blokkeren op je website heb je toegang nodig tot je server. Dat doe je door in te loggen via FTP met je FTP-adres, je gebuikersnaam en je wachtwoord. Vervolgens voeg je de volgende code toe aan het betreffende gedeelte van de pagina:

<meta name=”pinterest” content=”nopin” />

Omdat vrijwel iedere website gebruik maakt van een CMS is het voor ons lastig om te vertellen waar je dit gedeelte kunt vinden. Meestal zit het in je themafolder in een bestand dat header.php heet. Wij maken gebruik van WordPress, dus in ons geval vinden we het in de map ‘wp-content/themes/themanaam/header.php’. Als je de bovenstaande code toevoegt aan je pagina, worden alle plaatjes van de betreffende pagina geblokkeerd.

2. Stel de blokkeermelding in

Mocht je ook willen bepalen welke melding de gebruiker te zien krijgt als hij een afbeelding van jou wil pinnen, dan kun je onderstaande code toevoegen. De melding kun je veranderen naar een melding van jouw keuze.

<meta name=”pinterest” content=”nopin” description=”Dit is de melding die wordt weergegeven” />

Blokkeren per plaatje

Het is ook mogelijk om één afbeelding te blokkeren. Mocht je het niet erg vinden dat mensen de meeste afbeeldingen op je website kunnen pinnen, maar wil je enkele afbeeldingen wel blokkeren, dan kan dat dus ook. Daarvoor voeg je de volgende informatie toe aan je image tag:

nopin = “nopin”

Voor meer informatie over het blokkeren van je Pins, kun je terecht op de Pinterest Support Page.

Welke afbeeldingen van mij zijn al gepind?

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat er al afbeeldingen van jou op Pinterest staan. Dit kun je gemakkelijk controleren door in de adressenbalk de onderstaande URL te kopiëren en na de source jouw domeinnaam te plaatsen:

https://www.pinterest.com/source/DOMEINNAAM

Voor Frankwatching is dit bijvoorbeeld: https://www.pinterest.com/source/frankwatching.com. Zoals je ziet worden er aardig wat afbeeldingen gepind vanuit Frankwatching. Als je vindt dat jouw copyright wordt geschonden dan vind je op de Copyright-pagina van Pinterest meer informatie.

Abonneer je op onze video’s

Dit is het laatste deel van onze 4-delige serie over Pinterest. Bekijk ook deel 1: ‘Pinterest voor beginners‘, deel 2: ‘Pinterest voor bedrijven‘ en deel 3: ‘Pinterest voor je bedrijf: 7 best practices!‘. Wil je onze video’s elke week bekijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Volg Frankwatching ook op Pinterest! Tot volgende week woensdag!