Google AdWords mobile update: bid-by-distance & offer extensions

0

Google maakt werk van de slag om de mobiele zoeker en adverteerder. Naast de uitbreiding van device en platform targeting eerder dit jaar zijn er 2 nieuwe functionaliteiten die van bijzondere interesse zijn voor de mobiele adverteerder en SEA-marketeers.

1. Offer extensions (limited release)

Bij advertenties kunnen specifieke aanbiedingen worden gemaakt met behulp van een kortingscoupon die online kan worden ingewisseld of kan worden afgedrukt voor gebruik in de winkel. Verder wordt de coupon in de V.S. gedeeld op het kortingenplatform wat vooralsnog alleen aldaar is uitgerold.

Aan de hand van het daadwerkelijk gebruik van de coupons in winkels kan er met meer zekerheid uitspraken worden gedaan over de invloed van (mobile) search op in-store conversies.

 2. Bid-by-distance

Recentelijk heb ik kennisgenomen van de aankomende nieuwe aanvulling op de targeting van mobile devices: de mogelijkheid om te gaan bieden op afstand, op basis van GPS coördinaten. Niet geheel onverwacht, het lijkt immers een logisch vervolg op de Google Distance Matrix API

Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe vorm van targeting! Smartphonegebruikers die buitenshuis zoeken zijn naar alle waarschijnlijkheid actiegericht en willen op dat moment een beslissing over hun aankoop nemen. Het maakt het mogelijk om de online advertentiecampagnes af te stemmen op gebruikers van mobiele devices die zich op loopafstand van een fysieke winkel bevinden.

Het combineren van de nauwkeurige targeting van bid-by-distance met en het meetbaar maken van offline conversies middels kortingscodes van offer extensions is een goede stap in de richting van ROI gedreven online marketing voor traditionele winkels. Ik zie véél mogelijkheden en begrijp ook zeker de motivatie van Google. Hiermee opent ze mijner inziens de “AdWords-deur” naar een heel nieuw segment van potentiële adverteerders.

Het wachten is nog op een trackback-mogelijkheid in de Google API waarin offline sales kunnen worden teruggelezen in Google AdWords en Analytics. Het zou fantastisch zijn om bijvoorbeeld een promotiecoupon via de offer extension via het kassasysteem te relateren aan het mobiele zoekmoment (en term)!