Innovatie

Social, Mobile & Web in Dublin: het Silicon Valley van Europa

0

Afgelopen week was het epicentrum van ‘Tech’ in Dublin. Op de Dublin Web Summit kwamen startups, developers, marketeers en investeerders samen om zich te laten informeren over de laatste ontwikkeling op het gebied van Social, Mobile en Web. Wij waren hierbij aanwezig en doen verslag hier op Frankwatching.

Silicon Valley van Europa

Wat twee jaar geleden begon met 500 bezoekers en 30 sprekers is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste tech conferenties in Europa. De Dublin Web Summit wordt georganiseerd vanuit de stad die ook wel bekend staat als het Silicon Valley van Europa. Het gunstige belastingklimaat in Ierland zorgt ervoor dat grote bedrijven als Google, Facebook en LinkedIn hun Europese hoofdkantoor in Dublin hebben gevestigd. Ondanks de economische crisis in Europa, en in Ierland in het bijzonder, is Dublin nog steeds de perfecte achtergrond voor een conferentie waar startups en gevestigde namen samen komen.

Bevlogen organisator

Grote man achter ‘Davos for Geeks’ is de 29-jarige ondernemer Paddy Cosgrave. Om zijn summit te promoten reisde Paddy in aanloop naar het evenement langs 28 Europese steden om middels Pub Summits zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om naar Dublin af te reizen. In deze opzet is hij ruimschoots geslaagd, want er kwamen 4.000 deelnemers naar de Ierse hoofdstad. Ook qua organisatie zat de summit uitstekend in elkaar. Alle versnaperingen waren gratis, de talks waren superstrak georganiseerd en je merkte dat netwerken een duidelijk doel was.

On- en offline netwerken

Dat netwerken werd gestimuleerd door een tweetal tools die stevig leunden op een LinkedIn-integratie; Presdo Match en Bizzabo. Presdo Match werd vooral gebruikt voorafgaand aan het evenement (via web) om alvast te bekijken welke interessante gesprekspartners je zou willen ontmoeten op de websummit. Je kon je LinkedIn-profiel importeren op de website en desgewenst aanpassen, andere profielen ‘liken’, e-mails versturen, afspraken maken voor 17 en 18 oktober en je bedrijfspresentatie uploaden.

Bizzabo werd vooral gebruikt tijdens het evenement. Een ideale app, want via Bizzabo kon de organisatie aan bezoekers updates versturen (bv. nieuwe sprekers aankondigen, zaal vol, wifi overcapaciteit, etc). Daarnaast werd het programma weergegeven in de app, kon je je gesprekspartners gemakkelijk bereiken en de laatste tweets lezen van bezoekers. Wij hadden overigens graag gezien dat beide tools met elkaar waren geïntegreerd, want dan had je niet alles dubbel hoeven te doen. Maar een Bizzabo-achtige app zouden we ook graag zien bij Nederlandse events.

Gevestigde namen, interessante take aways

Op de Dublin Web Summit waren ruim 200 sprekers aanwezig. Variërend van gevestigde namen als Mozilla, Google, Saatchi & Saatchi tot interessante nieuwkomers van de laatste jaren als Mind Candy, Wildfire, Pinterest en Flipboard. Zo’n waslijst aan interessante sprekers valt lastig samen te vatten! Maar we hebben interessante ontwikkelingen samengevat met behulp van een aantal treffende quotes van enkele sprekers.

Second screen?

De meest energieke spreker, ondanks zijn jetlag, was David Shing aka Shingy, Digital Prophet at AOL. In zijn talk van vijftien minuten schetste hij het huidige landschap en gaf hij zijn visie op de toekomst. Een van de meest memorabele momenten van zijn talk was zijn irritatie over de term Second Screen.

“Stop calling it Second Screen. You don’t see anyone walking around the summit with a bloody television screen in their hand”

Hij is ervan overtuigd dat mobile absoluut first screen gaat worden.

Mobile is the remote control for people’s lives

Als vervanger van Kevin Rose had de organisatie van de websummit niemand minder dan Paul Sciarra, co-founder van Pinterest, weten te strikken. Zijn talk met Michael Birch was zeer interessant, aangezien hij zich hardop afvroeg of ze, met de kennis van nu, Pinterest wellicht beter vanuit de mobile first gedachte hadden kunnen ontwikkelen.

“We’re just realising the potential of ‘network in our pockets’.”

Paul Sciarra stond daarin niet alleen. Mobile was ‘the talk of the town’ in elke paneldiscussie en talk. Zowel over de impact van mobiel op het dagelijks leven, als de opkomst van allerhande apps, developmentmogelijkheden voor de diverse operating systems en de toekomst van app stores. Gary Kovacs (CEO van Mozilla) vroeg zich hardop af waarom wij als gebruikers niet zelf de controle hebben over waar we shoppen voor apps? Een terechte vraag, waar op korte termijn nog geen duidelijk antwoord te geven is.

Future of advertising

Ook werd er een aanzet gegeven tot het vernieuwen van het online advertising model. Het is namelijk opmerkelijk dat, sinds de komst van het internet, de advertisingmogelijkheden nauwelijks zijn veranderd en we nog steeds vastzitten aan de standaard banners op vaste plaatsen (veelal de rechterkant) van het scherm.

“I think the impression based model of online advertising is flawed. We should work towards an audience based model, this is what were trying to do at Flipboard”. Mike McCue, founder and CEO of Flipboard.

Startups

De toekomst was goed vertegenwoordigd in de Ierse hoofdstad, door meer dan 250 startups. Voor startups is er veel te halen in Dublin. Naast de startupcompetitie (hoofdprijs 100.000 dollar), werd er veel kennis gedeeld en waren er behoorlijk wat investeerders aanwezig, zoals Skype-founder Niklas Zennström en Michael Birch, die vrij gemakkelijk te benaderen waren voor een gesprek. Van die 250 waren er helaas maar een handvol Nederlandse startups in Dublin en paradepaardje Gidsy (met onbemande stand) werd ingedeeld bij Duitsland. Hierbij een overzicht van ‘onze’ startups:

  • Flight 1337: specialisten in het creëren van engagement experiences
  • Foodzy: sociaal eetdagboek met food stats
  • Layergloss: een online platform om iPhone en iPad apps te creëren (soort WordPress voor apps)
  • Silk: tool voor het gestructureerd aanbieden van online informatie
  • Syndicate Plus: productdata (B2B) verzamelen en beheren
  • Joining: social tool om activiteiten te plannen
  • Notifica.re: notification tool voor allerlei online diensten
Accepteer cookies

Bekijk ook bovenstaande video-impressie van de Dublin Web Summit of deze fotoimpressie van het evenement.