Video, Onderzoek

Diagnose Parkinson binnenkort via smartphone?

0

Wereldwijd lijden er 6,3 miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson. Parkinson is niet te genezen, maar het kan wel worden onderdrukt als het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Daar is nu een nieuwe methode voor, die Max Little toelichtte in zijn TEDtalk.

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Symptomen zijn onder andere stijve ledematen, trillende handen en depressies. Ook verschijnselen van dementie kunnen optreden. Parkinson is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die verschijnselen onderdrukken, maar die werken alleen als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Je kunt de diagnose echter pas stellen als de verschijnselen al verder gevorderd zijn. Ook scans kunnen de ziekte niet aantonen. Parkinson is dus lastig te behandelen.

Testen via de telefoon

Max Little van MIT bedacht zich dat je misschien via een digitale microfoon je stem zou kunnen opnemen, om zo in een vroeg stadium Parkinson te kunnen aantonen. De stemorganen worden namelijk ook aangetast bij Parkinson. Die aantasting kun je zichtbaar maken, als je stemmen opneemt en analyseert. Max vertelt in zijn TEDtalk over deze nieuwe manier van testen, die hij heeft uitgevonden.

Accepteer cookies

10.000 stemmen

Max wil 10.000 stemopnamen registreren, zowel van gezonde mensen als van Parkinsonpatiënten, om de technologie te verbeteren en verscherpen. Met 10.000 stemopnamen kan het algoritme geoptimaliseerd worden. Hiervoor worden mensen tijdens een telefoongesprek gevraagd om bepaalde geluiden te maken. Deze worden opgenomen en experts kunnen vervolgens kijken hoe het ervoor staat met de stembanden.

Mobiel uit te voeren

Waarschijnlijk is de test binnenkort ook uit te voeren via een mobiele telefoon. Met deze techniek zou je enorme hoeveelheden data kunnen verzamelen over stembanden en hun ontwikkeling.

Accepteer cookies

Max heeft inmiddels meer dan 17.000 stemmen, dus hij kan zijn onderzoek nu naar een hoger plan tillen. Misschien breekt dan ooit echt de dag aan dat Parkinson op te sporen is via een kort telefoongesprekje.