Infographic, How to

Social media voor organisaties: do’s en don’ts [infographic]

0

Social media zijn populair. Niet alleen particulieren, maar ook organisaties zien de kansen en mogelijkheden in. Maar hoe begin je? Waar moet je op letten? En wat moet je zeker niet doen? Vandaag in de serie Infographic Day geven we een aantal tips om social media effectief in te zetten voor je organisatie.

De onderstaande infographic is ontwikkeld door The Steel Method waarin zij een aantal do’s en don’ts noemen voor het inzetten van social media door ondernemingen. Want er zijn een aantal punten waar je als organisatie rekening mee dient te houden. Je communiceert immers uit naam van de organisatie en wil het imago en de reputatie niet schaden. Een aantal aandachtsgebieden op een rij.

Do: zorg voor strategie en realiseerbare doelen

Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt voor organisaties: zorg voor een strategie en ga niet zonder doel zich een account aanmaken en berichten verspreiden. Maak doelstellingen specifiek en realistisch.

Do: wees consistent

Zorg voor consistentie van je boodschap bij het delen van informatie. Zo bouw je als organisatie geloofwaardigheid op. Kijk naar het geheel en stem verschillende middelen op elkaar af.

Do: wees een sociale burger

Social media zijn ‘sociale’ middelen. Wees dus dat zelf ook. Zend niet alleen berichten, maar beantwoord vragen en ga de discussie aan. Wanneer je als organisatie zorgt voor sociale en persoonlijke contacten, wordt dit zeker door de doelgroepen gewaardeerd.

Do: zorg voor interessante content

Publiceer prikkelende en interessante content voor je doelgroep. Luister, kijk wat er speelt onder je doelgroepen en haak hier op in. Je zorgt niet alleen voor duidelijkheid maar stimuleert ook het delen van jouw informatie.

Do: bouw een krachtig netwerk op

Het gaat bij social media niet om de meeste volgers of leden. Het gaat om volgers die voor betekenis kunnen zijn voor jouw organisatie en waar interactie mee plaatsvindt.

Do: bied een luisterend oor en communiceer

Laat aan je volgers weten dat jij naar hen luistert. Beantwoord vragen en luister naar wat zij zeggen. Je blijft niet alleen op de hoogte van wat er speelt, maar weet ook hoe zij over je organisatie denken. Reageer niet alleen op positieve feedback, maar ook op negatieve respons.

Don’t: snel een netwerk opbouwen

Aken en Keulen zijn niet in één dag gebouwd. Zo ook een krachtig netwerk niet. Neem dus de tijd om een sterk netwerk op te bouwen.

Don’t: aanwezig zijn op één platform

Er zijn meerdere social mediaplatformen die allemaal verschillende mogelijkheden bieden. Focus dus niet op één kanaal, maar zoek naar een sterke en effectieve combinatie van platformen die het bereik vergroten. Kijk daarbij wel naar de platformen die voor jouw organisatie en doelstellingen interessant en relevant zijn.

Don’t: opdringerig en spammen

Praat niet alleen over jezelf en zeker niet te vaak. Zorg voor een goede balans en deel ook berichten over bijvoorbeeld actualiteit, ontwikkelingen in de markt of over anderen. Het gaat niet alleen om jou, maar om een community waar iedereen deel van uitmaakt.

Don’t: standaard en automatische berichten

Spreek volgers persoonlijk aan. Niemand zit te wachten op een automatisch bericht via bijvoorbeeld een direct message op Twitter. Wees persoonlijk en sociaal.

Don’t: volgers vergeten te bedanken

Bedank volgers die jouw tweets of berichten retweeten of delen met hun vrienden. Laat zien dat je het waardeert. Het staat niet alleen netjes, maar het doet ook veel goeds.

Wellicht heb jij andere tips voor organisaties om optimaal gebruik te kunnen maken van social media. Deel deze in een reactie! Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen. Ben jij een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.