Verdieping

8 dingen die tekstschrijvers kunnen leren van Tel Sell

0

Tel Sell. Je haat het of je vindt het verschrikkelijk. Toch heb ik al jaren een fascinatie voor homeshopping-programma’s. Als student, omdat er met een slok op terugkomend uit de stad niets anders op tv was en tegenwoordig, als tekstschrijver, omdat ze zo schaamteloos verkopen.

Dat verkopen werkt, getuige het tweedehands aanbod op Marktplaats en opmerkelijk nieuw uitziende fitnessapparaten bij een kringloopwinkel naar keuze. Wat doet Tel Sell goed en wat kun jij er als online tekstschrijver/copywriter van leren? Ga op het puntje van je stoel zitten en ontdek het nu, nu, nu!

1. Tel Sell grijpt direct de aandacht

Voor raffinement moet je niet bij homeshopping-programma’s zijn. Bij een filmpje over een magische stoomreiniger zie je een afzuigkap zo vies, dat zelfs Rob – “hier word ik niet vrolijk van” – Geus er van over zijn nek zou gaan. Maar dat moet ook, want het maakt de vergelijking met voor en na de behandeling des te groter. “En dat met slechts één kneep in het gepatenteerde ergonomische handvat!” Trouwens, het is lang geleden dat ik mijn afzuigkap schoonmaakte.

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Braaf, beschaafd en bescheiden werkt niet op internet. Zorg dat je titels prikkelen en verleiden tot doorlezen, helemaal als je stukken verspreidt via social media. Doe je dit niet, dan beginnen mensen niet eens te lezen.

2. Tel Sell interesseert je

Dit kun je als tekstschrijver leren van Tell Sell

Schoonmaken, het is dat het moet gebeuren, maar met kinderen en een drukke baan is het huishouden draaiende houden al inspannend genoeg. En dan moet je ook nog sporten, gezond koken, afvallen, vervelende klusjes doen en ga zo maar door. Wat zou het heerlijk zijn als dat handiger kon.

“Maar wacht, het kan handiger! Met de Aqua Laser Gold verdwijnt stof als sneeuw voor de zon en afvallen is een makkie met de revolutionaire 5 Minute Shape!” Of zit er een addertje onder het gras?

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Na het wekken van interesse in de titel is het zaak lezers je verhaal in te trekken. Heeft de lezer er belang bij dan lukt dit wel, maar wat doe je als hij minder geïnteresseerd is? Als het bijvoorbeeld gaat over pensioenen of verzekeringen? Dan is het helemaal zaak een creatieve invalshoek te kiezen.

Tip! Geld besparen werkt altijd, want dat wil iedereen.

3. Tel Sell laat je verlangen

Een huis schilderen in een uur of afvallen in slechts 5 minuten per dag, dat kan niet waar zijn. Of toch… het zou wel mooi zijn. Ook al schildert dat ding maar half zo goed als op tv en vliegen er slechts een paar kilootjes af. Nou ja, het is reclame en ik ben een weldenkend mens, dus laat ik me niet misleiden door een schreeuwerig Amerikaans filmpje. Toch?

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Mensen zijn kritisch en ze hebben er een bloedhekel aan als je ze iets aansmeert. Het merendeel is ook helemaal niet geïnteresseerd in jouw product of dienst, maar je kunt ze wel raken met wat het ze oplevert.

  • Bespaart het geld?
  • Scheelt het tijd?
  • Biedt het gemak?
  • Word je er gelukkig van?

Leg daar dan de nadruk op. Tel Sell praat nooit over boutjes en moertjes, maar over platte buiken en sexy tailles.

4. Tel Sell overtuigt je

Een sluwe standwerker die routineus zijn wondermiddel demonstreert, dat is tot daar aan toe, maar als gewone mensen zeggen dat het werkt wordt het interessant. Ook hier speelt Tel Sell handig op in: “sinds ik product X gebruik is mijn leven rigoureus veranderd. Ik pas nu twee keer in mijn broek en voel me voor het eerst in mijn leven gelukkig. Bedankt product X, dat je mijn leven veranderd hebt!” Of: “met de Paint Pad Pro heb ik twintig kwasten ineen. Ik schilder twintig keer zo snel en wou dat ik het jaren eerder ontdekt had.”

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Verkopen is voor het overgrote deel emotie en gevoel. Wie vertrouw je meer, een verkoper of een oprecht tevreden klant? Laat klanten vertellen wat ze van je product of dienst vinden, bijvoorbeeld in de vorm van cases of testimonials. Het is vele malen geloofwaardiger en krachtiger dan opdreunen wat je doet of verkoopt.

5. Tel Sell vergelijkt slim

Heb je wel eens een goedkope kwast gebruikt? Een waarbij je bij elke haal de haren van de muur kon trekken? Dat doe je een keer en dan koop je een dure… die je vervolgens slordig bewaart, waardoor je hem de volgende keer alsnog weg kunt gooien.

Komt het je bekend voor? Dat is ook de bedoeling, want homeshopping-programma’s gebruiken hetzelfde principe om het contrast tussen hun superieure product en de inferieure concurrentie te versterken. Sportscholen zijn in de wereld van homeshopping altijd te duur, pannen na drie maanden stuk en fitnessapparaten groot en onhandig. Heb jij even geluk dat zij hier iets op hebben gevonden!

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Met herkenbaarheid smeed je een band met je lezers, er ontstaat verbondenheid en samen kun je je afzetten tegen iets dat niet deugt. Of dat nou peperdure consultants of slecht werkende pannen zijn; jullie begrijpen elkaar elkaar en jij wilt de lezer helpen met jouw veel betere aanbod, enkel en alleen om hem te helpen. Echt, echt waar. Nou ja, vooruit: en jouw portemonnee ook een beetje.

6. Tel Sell biedt altijd meer

“Weet je wat, je krijgt de tweede gratis, maar dan moet je nú ja zeggen.” Als verkoper, standwerker of accountmanager kun je de druk flink opvoeren en Tel Sell doet hetzelfde op tv.

Je bent geïnteresseerd, droomt (onbewust) over de voordelen en bent bijna helemaal overtuigd door de enthousiaste reacties van gebruikers. En dan is er ook nog iemand die je een fantastisch aanbod doet. “Betaal niet 199, niet 99, nee, zelfs geen 49 euro, maar slechts 29 euro zolang de voorraad strekt. Bestel je vandaag, dan krijg je er bovendien één bij, gratis en voor niets!”

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Op internet handelen mensen impulsief. Ze lezen een stukje, klikken wat rond en besluiten in een fractie van een seconde of ze actie ondernemen of niet. Geef ze op zo’n moment een duwtje in de rug door iets extra’s te bieden. Dat kan korting zijn, maar ook een ‘niet tevreden geld terug’-garantie’, gratis ondersteuning, een 15 minuten coachingsgesprek, zoveel procent korting op een volgende bestelling en ga zo maar door.

7. Tel Sell gaat recht op zijn doel af

Teleshopping, wat kun je ervan leren als tekstschrijver?

“Bel en bestel nu!” Huh? “Bel en bestel nu!” Wat zei je? “Bel en bestel nu!” Tel Sell laat er geen twijfel over bestaan wat ze van je verlangen. “Bel en bestel nu!”

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Je schrijft tekst voor een webpagina, maar wat wil je dat bezoekers doen? Bellen, iets downloaden, aanmelden voor je nieuwsbrief, reageren? Alles mag, maar schrijf je pagina’s altijd met een doel en doe er alles aan om dat te bereiken.

  • Wil je dat ze bellen? Geef dan het telefoonnummer een prominente plaats;
  • Wil je dat bezoekers iets downloaden? Plaats dan een onmisbare downloadknop;
  • Wil je dat ze iets kopen? Maak ze dan duidelijk dat ze gek zijn als ze het niet doen.

8. Tel Sell kent mij en speelt schaamteloos in op mijn gevoel

Echt dik ben ik niet, maar er mogen best wat kilootjes af. Handig ben ik ook al niet, maar als ik in een dag mijn complete huis schilder en minstens € 2.000 aan schilderskosten bespaar wil ik wel een poging wagen. En gezond eten vind ik belangrijk, als ik maar niet eindeloos met een stomp mes groente hoef te snijden.

Op deze – en nog veel meer – dagelijkse dilemma’s heeft Tel Sell een pasklaar antwoord en ze schromen niet voor de nodige pathos. Zonder groente word je ziek en overgewicht is levensgevaarlijk. Dat werk. Als argeloze kijker weet ik het allemaal wel, maar ik doe er niets aan. Althans, tot vandaag, want deze simpele oplossing is te verleidelijk om te negeren. En het is nog in de aanbieding ook!

Wat kun je hiermee als tekstschrijver?

Hoe beter jij je doelgroep kent en weet wat hen ‘s nachts wakker houdt, hoe beter je hierop in kunt spelen. Zeg precies de dingen die mensen bezighoudt en ze herkennen zich: “dit gaat over mij!” Koppel je er ook nog een mooie oplossing aan dan zit je helemaal goed.

Accepteer cookies

Tot slot

Tel Sell is plat, drammerig en ontzettend Amerikaans. Toch is het geraffineerder dan het op het eerste gezicht lijkt en zie je door de uitvergroting duidelijk de onderliggende verkoopprincipes. Als online tekstschrijver kun je ze kopiëren en toepassen in je teksten. Schrijf met een doel, trek de aandacht, wakker verlangens aan, benadruk de voordelen en bewijs je gelijk met social proof. Als een bezoeker twee minuten op je website blijft is het lang, dus zuig hem je verhaal in en ga voor resultaat.

Een laatste opmerking: nee, we leven niet in Amerika en nee, Je Hoeft In Webteksten Niet Te Schreeuwen. In tegendeel zelfs, als je je daar niet prettig bij voelt. De voorbeelden in dit artikelen zijn bewust dik aangezet en je kunt de principes ook subtiel toepassen. Het gaat er uiteindelijk om dat je verhaal klopt, dat je het goed vertelt en dat je schrijft met de lezer in het achterhoofd. Want van hem wil je iets.

Foto credits: dno1967b cc, LipglossJunkie cc, StimpsonJCat cc, dno1967b cc