Inspiratie

Zijn interactieve televisiecommercials de toekomst?

0

Interactieve tv-commercials maken gebruik van technieken zoals Shazam of Augmented Reality. Ze geven gebruikers toegang tot bijvoorbeeld kortingscoupons of leiden consumenten direct naar de online verkooppagina van een product. Gezien ‘interactie’ populair is onder adverteerders en consumenten, verbaast het me dat ik dit maar zelden tegenkom. Of zijn tv-commercials gewoon niet geschikt voor interactie?

Technieken als Augmented Reality, Layar en QR-codes zijn tegenwoordig al regelmatig te vinden in printuitingen. Als adverteerders reeds bekend zijn met deze technieken, waarom worden deze dan niet gebruikt op televisie? Het lijkt immers een mooie kans om consumenten een speciale deal te bieden, toegang te geven tot productinformatie waarvoor de commercial te kort is of hen zelfs direct de mogelijkheid tot aankoop te geven.

Shazam

David Jones, Shazam’s EVP of marketing, zegt het volgende over interactieve commercials:

in five or so seconds on screen, you can literally double the engagement that you’re getting on social media through these rich Shazam experiences”.

Hier heeft David Jones zeker een punt. Het verschil tussen gedurende een commercial ongeïnteresseerd je Facebook checken en via je smartphone de interactie met een adverteerder aangaan, is natuurlijk ongekend groot. Verdubbeling van het engagement vind ik hier zelfs nog zachtjes uitgedrukt.

Tijdens een avond Britain’s Got Talent werden in de UK twee commercials met Shazam-functionaliteit uitgezonden (Pepsi Max en Cadbury). Hier werd deze avond maar liefst 50.000 keer gebruikt van gemaakt. Hieronder is de betreffende Pepsi Max commercial te zien.

Accepteer cookies

Ster Extra

Voor de publieke omroep bestaat sinds september dit jaar de tablet app Ster Extra. Deze app kan tijdens een Ster Extra Reclameblok worden geopend, waarbij er acties gepresenteerd worden die zijn gekoppeld aan de commercials die op dat moment op televisie te zien zijn. Gebruikers kunnen zo tijdelijk exclusieve extra’s (bijvoorbeeld kortingen) krijgen. Helaas zijn de resultaten van deze app nog niet te achterhalen, maar ik weet uit ervaring dat STER weinig reclameblokken per dag uitzendt waarbij de app gebruikt kan worden. En wanneer dit kan, bieden slechts enkele van de commercials speciale aanbiedingen of interactieve mogelijkheden. Hier liggen dus nog veel verbeterpunten en dus kansen!

Nieuwe technologie: onzichtbare lichtsignalen

Een kenmerk van interactieve QR en Augmented Reality in commercials is het icoon dat de gebruiker moet scannen om de interactie aan te gaan. Fujitsu heeft een nieuwe technologie gelanceerd waarbij deze iconen niet noodzakelijk zijn. Er wordt gebruikt gemaakt van lichtsignalen, die niet door het menselijk oog kunnen worden waargenomen, maar wel worden herkend door de camera van een smartphone. Er wordt als het ware van een onzichtbare QR-code gecreëerd.

Uitleg van de nieuwe Fujitsu-technologie

In onderstaand filmpje is te zien hoe het werkt. Volgens Fujitsu is dit dé technologie voor interactieve commercials. Voordat deze technologie kan worden ingezet, moeten interactieve commercials naar mijn idee eerst groeien en volwassen worden. Consumenten moeten namelijk zonder aanwijzing weten dat een commercial voorzien is van een onzichtbare code. Voordat het zover is, zullen eerdere fases (zoals de fase waarin het icoon gewoon zichtbaar is) intensief moeten worden doorlopen.

Accepteer cookies

De toekomst?

Ik ben er nog niet helemaal uit: het verhaal rondom interactieve televisiecommercials klinkt erg aantrekkelijk, maar ik vraag me af hoeveel consumenten hier gebruik van zullen maken. Enerzijds is het natuurlijk aantrekkelijk om korting of iets dergelijks te krijgen en consumenten verwachten tegenwoordig steeds meer van adverteerders. Interactiemogelijkheden op zich worden over het algemeen ook vaak gewaardeerd. Maar anderzijds moet een consument wel erg snel handelen tijdens een commercial.

Daarnaast worden reclameblokken vaak gevuld met een toiletbezoek, mobiel internetgebruik of zelfs overgeslagen, doordat steeds meer mensen slim gebruik maken van interactieve televisie. Hier moet dus eigenlijk op worden ingespeeld, door commercials aantrekkelijker te maken en zo meer mensen te bereiken. Ik denk dat deze manier van adverteren kan werken en het zou me niet verbazen als er vaker mee zal worden  geëxperimenteerd.

Wat denken jullie: zijn interactieve commercials de toekomst?