Reportages, Trends

Data in 2013: de smartphone als dokter & afstandsbediening

0

Digitale broodkruimels maken dikke paden op het net. Dat geldt niet alleen voor onze activiteiten op social media en de sterk groeiende online open courses in het onderwijsveld, die stromen aan data over leergedrag en prestaties gaan produceren. In 2013 zullen vooral alle applicaties die gekoppeld zijn aan het (mobiele) internet zorgen voor een stormvloed aan gegevens. Wat kunnen we daar mee? 

De smartphone als afstandsbediening

Leweb 2012, de techconferentie in Parijs, waar alle belangrijke ‘web-spelers’ hun laatste updates presenteren, richtte zich dit jaar op ‘The internet of things’ (IoT). Het internet dat niet alleen mensen onderling en mensen met bedrijven verbindt, maar ook mensen met apparaten, met dingen dus. De smartphone heeft daarbij vaak de rol van koppelaar, het brengt het contact tot stand en maakt de gegevensuitwisseling mogelijk.

Smartthings bijvoorbeeld geeft meldingen dat zoonlief (of toch de dochter?) de drankkast opent; Koubachi laat weten dat het juist de planten zijn die dorst hebben en met Lockitron kan zonodig de huisdeur op afstand geopend of gesloten worden.

De smartphone als dokter

Het motto: “you can’t manage what you don’t measure” inspireert om IoT-applicaties te ontwikkelen gericht op onze gezondheid. Insidetracker geeft advies over het voedingspatroon op basis van een echte bloedtest en in te vullen gedragingen. Withings verzamelt data over de gezondheid door ook weegschaal en bloeddrukmeter aan het internet te koppelen. De babyfoon van Withings laat de afwezige ouder op afstand het lampje bij de baby aan/uit  doen en een ‘lullaby’ afspelen.

De vraag is: willen we dit als mens? Maken deze IoT-toepassingen ons leven leuker, misschien beter? Bereiken we ons doel eerder?

De verzamelde data over de gezondheid kunnen vanaf de smartphone aan de huisarts getoond worden. Sneller inzicht in de leefstijl is dan de verdienste. Fibit, het werd wel de lieveling van Leweb genoemd, combineert verzamelde hardloopdata met voedingsadviezen en beloont de gebruiker met het bereiken van hogere levels (gamification). Prestaties die je dan weer kan delen met vrienden, waardoor je nog harder moet lopen.

Lockitron, op afstand de voordeur openen, is een mooie oplossing voor de verhuurders van Airbnb. Hoeven ze de sleutel niet meer in de bloempot te verstoppen. Het zijn eerste kleine stappen in het zinvol inzetten van verkregen data.

Samenkomen van data

Klein, maar fijn, is de nieuwe toepassing van Evernote Business. Op het scherm naast de externe zoekmachineresultaten komen ook de links te staan naar de interne Evernote-documenten waarin het gezochte trefwoord voorkomt. Het brein binnen en buiten de computer wordt zo geactiveerd. Een toepassing die ongetwijfeld het e-mailverkeer en intranetgebruik kan laten afnemen.

Google, als geen ander thuis in het delven van vondsten in bergen data, poogt het fenomeen zoekstring uitbreiden naar things. Bekijk hieronder de presentatie van Ben Gomes van Google op Leweb 2012.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

De zoekopdracht moet steeds meer een referentie worden naar echte dingen, met complete informatie, dus meer opleveren dan de recht-toe-recht-aan opgehoeste verwijzing. Als iemand zoekt op ‘eiffeltoren’ dan zoekt hij niet op puur die letterreeks (string), maar naar een echt ding (thing); namelijk een gebouw met openingsuren en een geschiedenis etc. Google poogt met de ‘Knowledge graph’ een betekenisvolle ‘mapping op keywords’ te maken. De gebruiker tikt al steeds vaker een hele vraag in en ook die contextuele data moeten gaan bijdragen aan een beter zoekresultaat.

Resultaat Knowledge Graph van google

Datawinnaar

Leweb2012 wil ook jonge ondernemers ondersteunen bij hun projecten, onder meer door een starterscompetitie te organiseren. Mooie ideeën komen langs. De uiteindelijke winnaar is bijna logisch: Qunb; ‘a one stop shop for figures’. Qunb biedt databestanden aan van o.a. Eurostat, IMF en World Bank en biedt daarnaast een opslagplek voor de eigen data. De gebruiker kan de data combineren, denk aan marktvergelijkingen, en er vervolgens diverse visuele vergelijkingen mee maken.

Vaak is het nog kinderspel, maar het resultaat is fascinerend. De applicatie die de data weet te vinden, weet te combineren en waarmee antwoord kan worden gegeven op de nog te stellen vragen, zal langer leven dan 2013.