Innovatie

The Serendipity Machine: hoe Seats2Meet toeval organiseert

0

Seats2Meet is een snelgroeiende en bekende vergaderlocatie. Heb je er wel eens gewerkt en kwam je toevallig interessante mensen tegen? Dan leert het boek ‘The Serendipity Machine’ je dat deze ontmoetingen allesbehalve toeval zijn. Ze zijn het gevolg van slimme keuzes van de visionaire oprichters, die een interessante visie hebben op onze nieuwe online wereld.

De bijzondere filosofie achter Seats2Meet

In ‘The Serendipity Machine’ vertelt Sebastian Olma over de filosofie achter Seats2Meet. Voor wie onbekend is met dit bedrijf: Seats2Meet is een vergaderlocatie annex ontmoetingsplaats, die is gebaseerd op een bijzondere filosofie. Oprichters Ronald van den Hoff en Mariëlle Sijgers zagen al in 2001 het belang van de éénpitters, die zij zelfstandige professionals of ZP-ers noemen.  Daarnaast ervoeren zij een toenemende dynamiek en complexiteit rond het boeken van hun vergaderlocaties. Mensen boekten steeds later en hadden steeds meer wijzigingen, waardoor er steeds meer gedoe was. Daarom ontwikkelden ze een webbased systeem, waar klanten volledig zelf hun boekingen konden doen. Destijds een unicum en anno 2013 is het nog steeds bij veel concurrenten onmogelijk.

Succes dankzij gratis werkplekken

The meshOm voldoende feeling te houden met de organisatoren van events, organiseerde Seats2Meet een aantal FreshMinds events, waar steeds veel zelfstandigen op af kwamen. Om deze groep te faciliteren werd het online platform Mindz.com opgericht. Een andere belangrijke innovatie was dat er naast de vergaderlocaties bij Seats2Meet gratis werkplekken beschikbaar werden gesteld (inclusief gratis lunch).

Fanchise zonder de R van regels

Inmiddels groeit het aantal locaties van Seats2Meet stormachtig, met name doordat het voor anderen heel eenvoudig is gemaakt om een locatie te openen, volgens het concept van fanchise (inderdaad, zonder de ‘r’ van franchise). Bij deze locaties maken anderen gebruik van de software van Seats2Meet, maar kunnen zij zelf kiezen voor het uiterlijk en de inrichting van hun locatie, die niet aan strakke franchise-regels is gebonden.

Een waardenetwerk van professionals

Essentieel in het concept van Seats2Meet is het faciliteren van toevallige ontmoetingen, om op die manier een waardenetwerk te creëeren van zelfstandige professionals, bedrijven en grote organisaties. Via asynchrone reciprociteit wordt sociaal kapitaal zo slim benut, waarbij alles is gebaseerd op een logica van overvloed, in plaats van schaarste.

Abstracte concepten in een concreet bedrijf

S2M conceptKlinkt dat vaag en abstract? Dat klopt, bij vlagen is het boek ‘The Serendipity Machine’ dat ook. Moderne concepten als serendipiteit, sociaal kapitaal, of de gift-economie volgen elkaar in hoog tempo op. Daar moet je tegen kunnen en het moet je interesseren. Maar als je de stortvloed van concepten aankunt, dan is ‘The Serendipity Machine’ een zeer interessant boek. Het laat immers zien hoe al deze nieuwe abstracte concepten concreet worden vertaald in de praktijk van Seats2Meet.

Toeval is geen toeval

3rd spaceUit het boek wordt duidelijk dat Seats2Meet heel veel meer is dan een vergaderlocatie met een open boekingssysteem en gratis werkruimte voor zelfstandigen. Het boek laat zien dat Seats2Meet een bijzonder concept is, dat is gerealiseerd door visionaire ondernemers die al rond de eeuwwisseling zagen welke fundamentele veranderingen onze maatschappij zou ondergaan.

Het concept van serendipiteit is niet nieuw en dat claimen de eigenaren van Seats2Meet ook niet. Wel nieuw is de manier waarop zij het faciliteren van toevallige ontmoetingen in hun bedrijf hebben geïntegreerd, zodat Seats2Meet met recht een machine van serendipiteit wordt. Werk je er regelmatig? Dan zul je vast herkennen dat je heel vaak een leuke ‘toevallige’ ontmoeting hebt. Na het lezen van het boek begrijp je dat dit allerminst toeval is, maar het gevolg is van slimme keuzes en het lef om een bijzondere organisatie neer te zetten.

De enige kritiek? Het is kritiekloos!

Is er dan niets aan te merken op het boek? Het enige puntje van kritiek is dat het boek vrij kritiekloos schrijft over Seats2Meet. Maar gezien de grote hoeveelheid aan leuke concepten die langskomen en de bijzondere rol van het bedrijf, was dat voor mij persoonlijk geen probleem. Ik vond het interessant om meer te lezen over de filosofie achter het bedrijf. Maar ben je kritisch van aard? Dan zul je de kritische noten in het boek missen of die er zelf bij moeten schrijven.

The serendipity machine

Lees het zelf!

Wil je meer weten over de filosofie achter het bedrijf? Dan raad ik je van harte aan om zelf ‘The serendipity machine’ te lezen. Of het boek ‘Society 3.0’, dat oprichter Ronald van den Hoff zelf enkele jaren geleden schreef. Het boek is als fysiek boek te bestellen of gratis als app of pdf te downloaden (dat geldt overigens ook voor ‘Society 3.0’). Ook daarin faciliteert het bedrijf dus het uitwisselen van kennis, inspiratie en ideeën zonder enige belemmeringen.

Titel: The Serendipity Machine
Auteur: Sebastian Olma
Jaar: 2012
Nummer: ISBN13 9789081693578
Mediatype: Boek, eBook en app
Prijs: Boek €10,-, eBook en app gratis
Bestellen: via TheSerendipityMachine.com

Win het boek ‘The Serendipity Machine’!

Speciaal voor Frankwatchinglezers geven we 25 exemplaren weg van het boek ‘The Serendipity Machine’. Kans maken? Laat ons via een comment in onze LinkedIn-groep weten wat jouw leukste ontmoeting was bij Seats2Meet en/of wie je er graag een keer zou willen ontmoeten.

Let op: Deze winactie loopt tot donderdag 7 februari 16:00 uur. Sebastian (de auteur van het boek) neemt contact op met de winnaars.