Innovatie

Zeven eigenschappen van een goede social media-expert

0

Wie weleens een boek bestelt op sites als managementboek.nl of op verjaardagen spreekt met de-man-met-de-stropdas, kent vast het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Maar hoe zit dat eigenlijk met de zeven eigenschappen van een goede social media-expert?

Je boterham verdienen met social media

Vooropgesteld: boeken als dat van Covey lees ik eigenlijk zelden. Aan de samenvatting heb ik meestal genoeg. En voor het lezen van een boek van kaft-tot-kaft moet er bij mij minimaal ‘social media’ op de voorkant staan, wil het mij heel erg boeien.

Toch heeft een gesprek met een Covey-fan mij aan het denken gezet. Zou er ook zoiets zijn als de zeven eigenschappen van een goede social media-expert? Even los van het feit dat iedereen zijn mening heeft over ‘het beroep’ social media-expert, dat er kaf tussen het koren zit en dat iedereen zichzelf tegenwoordig maar ziet als expert. Dat is weer een heel ander verhaal. Ik bedoel in dit artikel gewoon die mensen die fulltime bezig zijn met social media en daar hun boterham mee verdienen.

Covey

Zeven eigenschappen

Afijn, als er zoiets is als de zeven eigenschappen van een goede social media-expert, welke zouden dat dan zijn? En ken ik social media-experts die ik goed vind? En waarom vind ik hen eigenlijk goed? Ik ben gaan nadenken, schrijven en wegstrepen en kwam tot de volgende eigenschappen.

1. Intelligentie

Hoe makkelijk het klinkt en hoezeer deze eigenschap ook een inkoppertje is, is het mijns inziens noodzakelijk dat een goede social media expert slim is. Je moet bijvoorbeeld de mogelijkheden van alle kanalen kunnen overzien en deze kunnen verenigen met organisatiedoelstellingen en marketing– of communicatiedoelstellingen. Dat vergt behoorlijk wat hersenkracht. Voor het gemak vat ik onder deze paraplu ook de eigenschap om abstract te kunnen denken.

2. Improvisatievermogen

 

Bijna geen speelveld zo dynamisch als dat van social media. Er verandert veel, soms klein, soms groot, maar dat er iets verandert is zeker. Het is belangrijk om je plannen dermate flexibel op te stellen, dat ze kunnen omgaan met dergelijke veranderingen. Ik noem alleen al als voorbeeld de snelle opkomst van een platform als Pinterest, met al haar zakelijke mogelijkheden. Je moet kunnen improviseren om daarop in te spelen. Hier valt ook de eigenschap onder om creatief te denken, out-of-the-box zo je wilt.

3. Sociaal zijn

Niet iedere social media expert is ‘social’. Dat zou je misschien wel vermoeden, maar de praktijk is anders. Geloof me, ik heb er meerdere ontmoet en ‘sociaal’ zijn ze zeker niet allemaal. Technisch gezien is het in sommige gevallen ook niet strikt noodzakelijk, want wat sommige social media-experts doen is plannen maken en adviseren. Maar als je trainingen geeft of je je begeeft in het uitvoerende werk (webcare, community building), is de sociale component heel erg belangrijk. De zuurstof van een gezonde social media-aanpak. En daar horen empathie en altruïsme wat mij betreft ook onder.

4. Eerlijk zijn

Een goede social media-expert vertelt zijn of haar klanten wat wel en niet mogelijk is. Sommige ‘experts’ kunnen de verleiding niet weerstaan en presenteren prachtige verhalen en sheets over ‘alles wat mogelijk is’ en ‘de groei die gerealiseerd kan worden’. Allemaal fictief natuurlijk, volgepompt met behoorlijk wat lucht. Een goede social media-expert vertelt wat reëel is en geeft vooral aan dat dat een kwestie is van hard werken, de mouwen opstropen en – zoals ze dat in Groningen zeggen – ‘vallen, de bek afvegen en weer doorgaan’.

5. Betrouwbaar zijn

Om betrokkenheid met je klanten op te bouwen en ook online echte betrokkenheid te realiseren moeten mensen het gevoel hebben dat ze op je kunnen bouwen. Dat begint bijvoorbeeld met zoiets als discipline. Discipline om iedere dag weer te kijken, te luisteren, mee te doen en eventueel te twitteren, te updaten of te bloggen.

Het verkrijgen van social media betrokkenheid (lees: vertrouwen) en tevreden klanten vraagt dus tijd, geduld, altruïsme en – ik zeg het toch maar even – discipline. En hoe beter je omgaat met je eigen professionaliteit, integriteit, deskundigheid en doelmatigheid, hoe sneller en grondiger het vertrouwen tot stand komt. En dat je je afspraken gewoon moet nakomen, dat veronderstel ik als vanzelfsprekend.

6. Kunnen luisteren

Hier bedoel ik zoiets als ‘omgevingsbewustzijn’. Luisteren naar wat je opdrachtgever wil. Luisteren naar wat er online over producten, merken, diensten en mensen wordt gezegd. Luisteren naar wat meningen, complimenten, behoeften en klachten zijn. Als je dit goed kunt, dan kun je ook snel belangrijke informatie filteren uit alle mededelingen. En je weet ook wat je met deze info kunt doen. Je bent een luisterend oor, een database en een hub.

7. Kunnen enthousiasmeren

In veel bedrijven is er weerstand tegen het gebruik van social media. Medewerkers hebben vooroordelen of vinden het moeilijk om met de veranderende buitenwereld om te gaan. Met enthousiasme kom je dan heel ver. Dat werkt namelijk (in veel gevallen) aanstekelijk. ‘Om kunnen gaan met weerstand’ is het andere uiteinde van deze meetlat. Hoe je het ook noemt, het doel is om draagvlak te creëren binnen een bedrijf. Draagvlak, het cement en de bakstenen van iedere social media-strategie. Dat je een diep gewortelde passie hebt voor je vakgebied en het online ‘social’ zijn is de basis. Het is de kurk waarop je drijft en waarop je anderen laat meedrijven.

Food for thought

Natuurlijk besef ik mij dat deze lijst persoonlijk gekleurd is. En dat een aantal eigenschappen wellicht ontbreken. Maar vooral ook dat iedere opdrachtgever, project en online ontwikkeling weer vraagt om andere eigenschappen. En dat iedereen het op zijn of haar manier doet.

 

Wellicht heb ik dan een lijst gemaakt waar ieder bedrijf zijn of haar extern gehuurde social media-deskundige aan zou kunnen spiegelen? Who knows. Food for thought. Maar willen we als social media professionals (blijvend) serieus worden genomen door de rest van de wereld dan zijn dit, wat mij betreft, goede uitgangspunten.

Het zijn eigenschappen waar mijn (toekomstige) opdrachtgever mij in ieder geval op mag afrekenen. Hoe kijken jullie hier tegenaan?