Onderzoek, Strategie

Vijf grote misverstanden over co-creatie

0

Steeds meer organisaties houden zich bezig met de vraag: hoe kunnen we eindgebruikers op een goede manier betrekken bij onze beslissingen, zodat we succesvoller en beter kunnen innoveren? Co-creatie en communities lijken de heilige graal, maar zijn enkel succesvol met een juiste verwachting en aanpak. In dit artikel weerleg ik vijf grote misverstanden hierover.

1. Co-creatie werkt niet want de consument weet niet wat hij (in de toekomst) wilt

Latente behoeften erkennen en vertalen naar toekomstige innovaties: dat vertrouw je je consument niet zomaar toe. Maar dat is nou juist waar co-creatie níet om draait: de ‘co’ in co-creatie staat voor samen. Luister en observeer hoe consumenten je product en de gebruiksmomenten nú ervaren en ga met hen de dialoog aan. Scan de omgeving en herken nieuwe mogelijkheden. Samen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën, dat is de kracht van co-creatie.

2. Klanten doen alleen mee als ze iets kunnen winnen

GeldVoor wat hoort wat, dat geloof wordt breed gedragen. Maar wat blijkt constant uit onderzoek en sociale theorieën? Geld of beloningen werken slechts als motivatie op korte termijn. Sociale erkenning en invloed zijn de drijvende kracht achter actieve en langdurige betrokkenheid. Erken je de stem van consumenten, luister je echt en hebben zij merkbaar invloed in de dialoog die je met ze aangaat? Dan creëer je een gemotiveerde gesprekspartner die zonder prijzenpakket in het vooruitzicht met je samenwerkt.

3. Bij co-creatie verlies je controle over het resultaat

Co-creatie betekent niet loslaten: gooi wat ideeën in de crowd en wacht welke concepten er terugkomen. Bij co-creatie behoudt je ook als organisatie controle en invloed. Kader af welke doelstellingen voor jouw organisatie belangrijk zijn en wat de voorwaarden hierbij zijn. Deel deze informatie met de consumenten waarmee je co-creëert, dit zorgt voor begrip en helpt je tot een concept te komen dat voor beide partijen relevant en haalbaar is (bron (PDF)).

4. Co-creatie vertraagt innovatie

SchildpadOverleggen en samenwerken kost tijd en vertraagt beslissingen. Met je collega-marketeers iets beslissen is natuurlijk makkelijker en sneller dan wanneer je ook consumenten in discussies betrekt. Echter is deze gedachte iets te kort door de bocht. Onderzoek wijst uit dat samenwerken met een diversiteit aan teamleden leidt tot effectievere en efficiëntere productinnovatie. Mede doordat uitdagingen of tekortkomingen in een vroeger stadium erkend kunnen worden en de ontwikkeling vanuit verschillende hoeken benaderd wordt.

5. Consumenten zijn teleurgesteld als je niet kunt maken wat zij willen

Sommige organisaties weerhouden zich van co-creatie omdat ze bang zijn niet exact te kunnen leveren wat consumenten willen. Dat is jammer en onnodig. Wederzijdse verwachtingen spelen een grote rol in hoe consumenten co-creatie ervaren en hun tevredenheid met het eindresultaat. Spreek van te voren uit wat de (on-)mogelijkheden zijn en welke doelstellingen het co-creatie proces heeft. Mijn ervaring wijst uit dat deelnemers begrip hebben voor kaders, zolang deze uitgelegd worden en geen te grote belemmering vormen tijdens het proces.

gelukt

Hoe ervaren jullie co-creatie in de praktijk en welke belemmeringen of misverstanden herken je? Reageer hieronder en deel je ervaring met anderen.