Inspiratie

Project Glass: Google is op weg naar breindominantie

0

Glass. De naam is niet spectaculair, maar de intelligente bril die Google nu in Californië ontwikkelt, is dat wel. Hij herkent gebouwen, gezichten en afbeeldingen en levert via de krachtige zoekmachine van Google alle informatie die erover te vinden is, als een permanente ondertiteling bij jouw wereld.

Google, een plugin voor je brein

In een oogopslag weet je alles over de mensen en dingen om je heen; Google maakt het paranormale doodnormaal. Maar sociale codes, privacywetgeving, veiligheidsbeleid, er is haast geen domein van de samenleving dat niet opnieuw doordacht en georganiseerd moet worden als de Google-bril doorgang vindt.

“We want Google to be the third part of your brain” – Sergey Brin

Op 19 augustus 2004 stond voor het eerst het aandeel Google op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq genoteerd. Bijna was de beursgang van Google destijds niet doorgegaan omdat Larry Page en Sergey Brin vlak voor de introductie een interview aan het tijdschrift Playboy hadden gegeven.

google beursgang

Een schending van de zogenaamde ‘rustige periode’ voor de notering van het nieuwe aandeel. Vlak voor de beursgang is het namelijk verboden om informatie te onthullen die de koers van het aandeel kan beïnvloeden. Om de gemoederen te sussen namen Page en Brin in allerijl het interview op in hun prospectus en kon de emissie van de aandelen Google alsnog plaatsvinden.

In het bewuste interview met Playboy lieten Brin en Page zich uit over hoe zij de toekomst van Google voor zich zagen. Met name Brin deed een memorabele uitspraak:

“You want access to as much [information] as possible, so you can discern what is most relevant and correct. The solution isn’t to limit the information you receive. Ultimately you want to have the entire world’s knowledge connected directly to your mind.”

Een uitspraak die Brin later in 2005 in het boek “The Google Story” van David Vise nog eens dunnetjes overdeed:

“Why not improve the brain? Perhaps in the future, we can attach a little version of Google that just plugs into your brain.”

Larry Page is een soortgelijke visie toegedaan. Al heeft hij het niet over het inpluggen van Google in het menselijk brein. Hij gelooft veel meer in een Google die op den duur niet onderdoet voor het menselijk brein. Op 1 mei 2002 deed Page in een vraag-en-antwoord sessie op de Stanford Universiteit zijn toekomstvisie van Google uit de doeken:

“The mission that I laid out for you will take us a little while, since that’s AI-Complete. I don’t know if you guys know what it means? It means artificial intelligence. […] If you solve search, you can answer any question, that means that you can do basically anything.”

Augmented Humanity

augmented humanity

Eric Schmidt, de voormalig CEO van Google, heeft de visie van Sergey Brin en Larry Paige onder de noemer “Augmented Humanity” bijeen gebracht. In 2010 gaf Schmidt een roadshow in verschillende landen. Het thema van zijn presentaties borduurt voort op het gedachtengoed van Microsoft oprichter Bill Gates:

“So in this notion of augmented humanity, of Google helping, computer companies helping, it´s not a new idea. It´s been around along time, Bill Gates in 1990 in Comdex called it ‘nformation at your Fingertips’. All the information someone might be interested including information that they can’t get today. And we’re nearly there, which is what’s so profound. An literally, you can know literally everything. It’s fantastic right? And this is only going to become more pervasive. Think about it as hearing, speaking, thinking, augmenting the way you understand things, all of it literally available to you now. That’s the big change, because of the combination of the mobile device, the network and these supercomputers.”

Het belangrijkste punt dat Eric Schmidt in zijn verhaal maakt is dat mensen eindelijk controle krijgen over de technologie die ze gebruiken. De technologie dient de mens en niet andersom. En hier worden we als mens volgens Schmidt gelukkiger van:

“Everything is changing again. And I’ve absolutely become convinced that we’re getting to the point where technology is finally going to actually serve us. In my whole career, I fellt like I was serving the technology. It was always me who had to fix the computer, right? Everybody here can relate to that. And I think finally now we’re going to get to the point where the technology does what we want and that’s what I want to talk about. And so let me suggest a happiness theorem that computers will finally make it possible for us to do the things we actually want to do, right? So to be with other people,right? People you love, people you care about, people you enjoy. To find happiness in general and to make the world a better place.”

Om deze visie van ‘Augmented Humanity’ te verwezenlijken heeft Google in de loop der jaren een groot aantal diensten ontwikkeld. In het jaar 2012 lijken deze diensten nu samen te komen. In een update op de Founder Letter van 2012 schrijft Larry Page het volgende:

“Creating a simpler, more intuitive experience across Google has been another important focus. I have always believed that technology should do the hard work—discovery, organization, communication—so users can do what makes them happiest: living and loving, not messing with annoying computers! That means making our products work together seamlessly. People shouldn’t have to navigate Google to get stuff done. It should just happen. As Sergey said in the memorable way only he can, “We’ve let a thousand flowers bloom; now we want to put together a coherent bouquet.”

De introductie van Project Glass

Tijdens haar jaarlijkse IO conferentie – die voornamelijk gericht is op ontwikkelaars –  gaf Google in 2012 een kijkje in de keuken van haar ultrageheime ontwikkellab Google X. Voor het eerst werd Project Glass, een bril die een digitale laag over de fysieke wekelijkheid projecteert, gedemonstreerd.

Accepteer cookies

Sergey Brin vertelde een aantal verslaggevers het volgende:

“The charter of Google X is to take bold risks and push the edges of technology beyond what they’ve been to where the future might be. We want you to be less of a slave to your devices. It’s been really liberating and I’m really excited to share it with all of you.”

Project Glass is volgens Brin de volgende form factor op het gebied van computing. Een form factor waar echter een minder verstorende en verslavende werking vanuit gaat. Mensen zijn nu ter prooi gevallen aan hun mobiele apparaat. Te pas en te onpas toveren ze het glimmende apparaat tevoorschijn om zich maar even over te geven aan de verleidingen van de digitale wereld. Het afhandelen van je mail, tweeten, facebooken, instagramming, het straatbeeld is vervuild van mensen die gekluisterd aan hun mobiele apparaat hersenloos over straat rondwandelen.

Gisteren bevestigde Brin dit beeld nogmaals tijdens een verrassingsoptreden bij TED 2013 in Long Beach. Tijdens zijn keynote maakte hij het punt dat de smartphone antisociaal is en ons ontmand. Op het TED blog zijn Brin’s woorden terug te lezen:

“When we started Google 15 years ago my vision was that information would come to you as you need it. You wouldn’t have to search query at all.” But for now, we get information by disconnecting from other people, looking down into our smartphone. “Is this the way you’re meant to interact with other people?” Is the future of connection just people walking around hunched up, looking down, rubbing a featureless piece of glass? In an intimate moment, he says, “It’s kind of emasculating. Is this what you’re meant to do with your body?”

Technologie verdwijnt naar de achtergrond

Project Glass heeft de belofte in zich om al deze digitale ruis op een intelligente manier voor ons te filteren. Dat we niet meer voortdurend gestoord worden door informatie, maar dat het mensen gefocust houdt met dat waar ze mee bezig zijn. “Keeping people in the moment” zoals Steve Lee, de product manager van Glass, het zo mooi verwoordt. Technologie mag geen last zijn. Technologie moet naar de achtergrond verdwijnen, als het ware onzichtbaar worden, zodat het uiteindelijk de mens naar een nieuw niveau kan tillen. Technologie moet onzichtbaar, intuitief, natuurlijk en intiem zijn.

“By bringing technology closer, we can get it out of the way. This is what Glass does. It provides an experience to the user that’s there when they want it, and unobtrusive when they don’t. In doing so, Glass creates a new kind of computing that’s more about people than it is about computers.

Of zoals Larry Page, de CEO van Google, het recentelijk tijdens een presentatie uitlegde:

“Project Glass is about having technology be there when you want it and being out of your way when you don´t. […] We see Glass as an evolution of cellphone photography. It is the next step of the camera that is always with you. It is not meant to replace your professional camera. […] Capture a moment when it happens. […] Some of the shots really make you feel like you are there. […] It is about how effortless and natural is to do so. […] Glass let´s you focus on what is important in your life, while getting the camera out of the way. […] How it helps you to capture the moment, without interrupting the moment. […] It allows you to be more intimate with the world you are capturing.”

Tijdens het geven van zijn presentatie toonde Page ook de nieuwste video waarbij parachutisten uit een vliegtuig met een Glass bril op het hoofd sprongen. De toeschouwers in de zaal beleefden de vrije val intens mee.

Accepteer cookies

Explorer Program

De eerste brillen komen deze maand voor ontwikkelaars op de markt. Ontwikkelaars konden zich aan het eind van de IO conferentie voor een bedrag van 1500 dollar inschrijven en zich zo in nabije toekomst verzekeren van zo’n bril.

Inmiddels is de eerste hackathon voor deze happy few achter de rug. In een brainstormsessie mochten die hard fans voor het eerst aan de slag met de Glass SDK om hun eigen ideeën uit te werken.

explorers

Vlak daarna kondigde Google aan dat ze een tweede ronde starten voor een nieuwe groep van ontwikkelaars. Middels de hashtag #ifihadglass konden geïnteresseerden via Twitter of Facebook laten weten hoe ze de bril in het dagelijks leven willen inzetten. Onder de beste inzendingen wordt een eerste versie van de bril verloot. Uiteraard moet je nog wel met 1500 dollar op de proppen komen.

De hashtag leverde allerlei ideeën op.

Accepteer cookies

Of wat dacht je van deze:

Accepteer cookies

En deze:

Accepteer cookies

Ook zaten er een aantal bashtags tussen:

“#ifihadglass it would sit in my drawer next to my HP Touchpad, Raspberry Pi, and other ill-advised gadget purchases.” en “#ifihadglass we’d be one more set of eyes closer o a persistent, pervasive surveillance state.”

De competitie liep gisteren af en was jammer genoeg alleen weggelegd voor deelnemers uit de Verenigde Staten.

Project Glass bepaalt het modebeeld

Om zich ervan te verzekeren dat de brillen van Google niet alleen voor nerds bedoeld zijn, ging het bedrijf een unieke samenwerking aan met kledingontwerpster Diane von Furstenberg. Tijdens de voorbereiding op haar nieuwe modeshow werd de bril intensief gebruikt om op een unieke manier het gehele proces verslag te leggen. Op 13 september 2012 werd het resultaat van deze samenwerking op onder andere YouTube gepubliceerd. Het eindresultaat was een documentaire die geheel bestond uit beelden die gemaakt waren met Project Glass.

Accepteer cookies

Hoe het voelt

De grote vraag waar mensen mee zitten is wie deze brillen gaan dragen? Wie durft het aan? Zijn het de nerds, zijn het trendsetters of zijn het ook “gewone” mensen? In een rapportage ‘I used Google Glass: the future, but with monthly updates op de website The Verge liet verslaggever Joshua Topolski weten hoe het voelt om zo’n bril te dragen. Tijdens zijn gesprek met product director Steve Lee en lead industrial designer Isabelle Olsson mocht hij voor het eerst de bril op zijn hoofd zetten. In het begin was het even wennen, maar al snel was hij verkocht. Voor hem is de vraag niet meer ‘of’ hij überhaupt zo’n bril wil dragen, maar is de vraag ‘wanneer’ hij de bril kan gaan dragen.

In een waar mediaoffensief probeert Google nu de gewone burger te overtuigen van het nut van deze bril. Sergey Brin is in het publieke leven alleen nog maar te zien met een Glass op zijn neus. Hij is zelfs al eens in de metro gespot met de hypermoderne bril.

brinmetro

Ook gaan de geruchten dat Google in gesprek is met Warby Parker, een e-commerce start-up die trendy brillen verkoopt, om een hip frame te ontwikkelen. En aan het eind van het jaar schijnt Google met zijn eigen winkels te komen waarin het haar fysieke producten aan de man gaat proberen te slijten.

Opvallend is ook dat de nieuwste video van Project Glass gaat over ‘hoe het voelt’ om zo’n bril te dragen. Het gaat er dus niet om wat je er mee ziet, maar welke beleving je ervaart nadat je de bril hebt opgezet.

Accepteer cookies

En onze privacy dan?

Andrew Keen, de antichrist van Sillicon Valley, laat zich deze week in een artikel voor CNN ongenuanceerd uit over hoe Google Glass onze privacy aantast:

“But Google Glass opens an entirely new front in the digital war against privacy. These spectacles, which have been specifically designed to record everything we see, represent a developmental leap in the history of data that is comparable to moving from the bicycle to the automobile. It is the sort of radical transformation that may actually end up completely destroying our individual privacy in the digital 21st century.”

Keen voorziet een wereld waarin Google een alomtegenwoordig oog is dat ‘waakt’ over ons welzijn. Valt ons oog op een mooie spijkerbroek in een kledingrek, dan weet Google Glass een gepersonaliseerde advertentie op ons netvlies te projecteren.

En wat te denken van het idee wanneer iemand met een Google Glass bril op zijn neus met jou in gesprek gaat. Wat ziet hij dat jij niet ziet? Hangt er een LinkedIn-wolk boven zijn oog met daarin jouw cv, checkt hij je laatste Facebook foto’s waar je net iets te dronken op staat, of is hij het gesprek met jou aan het opnemen, zodat het later tegen je gebruikt kan worden?

Miljoenenmarkt voor wearable computing

Los van alle privacybezwaren, voorspelt ABI Research dat in 2018 in totaal 485 miljoen draagbare computers zullen worden verscheept. Op dit moment, zegt ABI, wordt ongeveer 61% van de wearable computingmarkt toegeschreven aan sport- en activiteittrackers. Het onderzoeksbureau zegt dat, dankzij de geruchtenmachine rondom de Apple iWatch en Google Glass, een geheel nieuwe categorie van smartphone-compatibele horloges en brillen begint te ontstaan. De markt is er dus rijp voor.

Hebbedingetje of niet?

Ook Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook staat te popelen om zo’n Google Glass te bezitten. In een recentelijk onderonsje met Sergey Brin stak hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “I can’t wait to get my own”, liet Zuckerberg aan Brin weten.

Nu vind ik 1500 dollar een hoop geld voor een nieuwe gadget. Maar mijn nieuwsgierigheid is meer dan geprikkeld. Ook ik wil zo’n ding. Mezelf veranderen in een cyborg met Terminator-visie. Connectie maken met de Skynet van dit tijdperk. Ervaren wat de gadget met je doet. Maakt het de belofte waar? Word ik slaaf van de Google Hyve of blijf ik in “control”. Toch maar eens gaan sparen dan…