Infographic, How to, Verdieping

Effectieve inboundmarketing in 6 stappen [infographic]

0

Inboundmarketing is een marketingtechniek die steeds meer terrein begint te winnen. Centraal staat het helpen van prospects en klanten met het vinden van de juiste informatie door het creëren en delen van relevante content en zo het bouwen van waardevolle relaties. Maar op welke manier zorg je voor een effectieve inzet van inboundmarketing?

Met inboundmarketing genereer je als ondernemer op een kostenbesparende wijze interessante leads voor je organisatie. Het staat recht tegenover de traditionele marketingtactiek. In plaats van je boodschap te pushen, bied je als reactie op wat iemand online doet, relevante informatie aan. Inboundmarketingbureau Impact Branding & Design ontwikkelde de onderstaande infographic, waarin zij het inboundmarketingproces in vijf stappen weergeven. Maar een (eerste) belangrijke stap visualiseerden zij niet: de basis van jouw inzet van inboundmarketing.

1. Strategie ontwikkelen

Want de eerste en belangrijkste stap die je tijdens dit proces neemt is het ontwikkelen van een gedegen strategie. Het dient als basis van het hele inboundmarketingproces. Wat is je doelstelling? Wie is je doelgroep? Op welke manier kun je hen bereiken? En op welke manier geef je invulling aan het verdere proces? Natuurlijk dient de inboundmarketingstrategie aan te sluiten op de organisatiedoelstellingen.

2. Krachtige website bouwen

De tweede stap is het ontwikkelen van een krachtige website. Het vormt tijdens inboundmarketing het spil in het web. Zorg dat bezoekers goed kunnen navigeren op de site en dat deze ook goed te bekijken is op mobiele telefoons en tablets. Na het ontwikkelen en publiceren van jouw site ben je er niet. Het echte werk begint eigenlijk pas.

3. Genereren van verkeer

Want om te zorgen dat er verkeer naar je website gaat, is het noodzakelijk om waardevolle content te publiceren. Je creëert en deelt informatie die aansluit op de behoefte van jouw doelgroep. Denk aan het bijhouden van een weblog waarin je jouw visie op de branche weergeeft of tips en tricks deelt met de lezer. Publiceer niet alleen tekst, maar denk ook aan andere middelen, zoals video’s, infographics, e-books of presentaties. Deel deze content ook op social media, zodat je bezoekers prikkelt en naar je toe ‘lokt’.  Zorg dat je informatie ook goed vindbaar is in zoekmachineresultaten.

4. Van bezoekers naar leads

De vervolgstap is het omzetten van het verkeer naar leads: een belangrijk aspect van inboundmarketing. Hiervoor kun je call-to-actions en landingspages inzetten om de bezoeker te triggeren informatie achter te laten. Denk aan een button voor het gratis downloaden van een e-book of het inschrijven voor een webinar. Wanneer bezoekers gegevens achterlaten is dat een eerste stap om voor hen relevante content te creëren. Met de achtergelaten gegevens krijg je de mogelijkheid om gerichte informatie te sturen en dat brengt ons bij de vervolgstap.

5. Van leads naar klanten

Want je wilt dat ze overgaan tot aankoop. Dit is een proces waarin jij hen als ondernemer goed kan begeleiden. Je houdt ze in feite warm met relevante content die je op vaste tijden aanbiedt en begeleidt ze in het aankoopproces.

6. Het proces meten

Meten is weten. Je wilt natuurlijk weten of je op de goede weg bent en of je inspanningen ook resultaat hebben. Analyseer dus! Welke methoden hebben effect? Hoe ervaart de klant je benadering? Wanneer je inzicht hebt in het effect kun je het proces goed in de gaten houden en bijsturen waar nodig.

Wil je het inboundmarketingproces nog eens nalezen? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

 Inboundmarketing in 6 stappen - van strategie tot analyse

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.