Innovatie

Wat doet technologie met jou?

0

Dat technologie wat met ons doet en dat wij van alles met technologie doen, is duidelijk. Je hoeft maar even in de trein te zitten om te zien wat ik bedoel: bijna iedereen is met zijn telefoon, iPad of e-reader in de weer. In de meeste huishoudens slingeren inmiddels wel een paar iPads rond. Kortom, dat wat ik in 2007 als digital snacking ben gaan aanduiden heeft nu, zes jaar later, een enorme vlucht genomen.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het effect van technologie op houding, gedrag en gezondheid

‘Digital snacking’ en meer in het algemeen onze omgang met technologie heeft niet alleen effect op ons gedrag, maar ook op onze lichaamshouding en gezondheid. We turen naar onze schermpjes, kijken daarbij vaak lang en ingespannen naar beneden met alle gevolgen van dien. Qua ergonomie is een iPad, een smartphone of e-reader niet bepaald een aanrader, zo legde een fysiotherapeut mij onlangs uit.

Wandelen om goed na te kunnen denken

Je ziet nog meer gebeuren: kijk maar eens wat mensen (gaan) doen als ze gebeld worden. Ze lopen ongemerkt heen en weer of in een rondje terwijl ze aan het bellen zijn. Dat gaat vanzelf. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op. Op de een of andere manier belt het fijner dan dat je stil blijft staan. Heeft het er soms mee te maken dat wandelen al sinds mensenheugenis een manier is om goed na te kunnen denken?

bellen en rondjes lopen_inline-curiousrituals-book-37

Digitale technologie went snel

Of neem de houding die mensen aannemen als ze met hun iPad foto’s willen maken. Afgelopen zomer, al varend door de Noorse fjorden, stonden er allemaal mensen om me heen met een iPad voor hun gezicht. Zelf fotografeer ik, bijna ouderwets, kijkend door mijn zoeker met mijn digitale fotograferen met de iPad_the periscope-curiopus rituals-bookcamera. Niettemin check ik daarna altijd even op het schermpje hoe de foto geworden is. Sinds kort fotografeer ik ook weer af en toe analoog en wat denk je? Als vanzelf wil ik dan ook telkens kijken hoe mijn foto werd.

Een ander voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik moest laatst voor iemand een nieuwe telefoon zonder touchscreen gebruiksklaar maken en wist niet meer hoe je ook alweer kon wisselen van kleine naar grote letters of van getallen naar letters. Ermee smssen lukte me ook niet meer. Ik ben het domweg verleerd na vijf jaar een iPhone met een touchscreen.

Wat doet technologie met jou en wat doe jij met technologie?

Hoe het ook zij, technologie doet wat met ons en wij doen van alles met technologie. En wat doet het met jou? Ik ben, net als zes jaar geleden, ook nu benieuwd wat jij met technologie doet en vice versa. 

Loop je ook bellend een rondje? Gaat je iPad overal mee naar toe en maak je er ook foto’s mee? Weet jij nog wel hoe je moet smsen zonder touchscreen?

De tekeningen bij dit artikel komen uit de publicatie Curious Rituals.