Innovatie

6 Google Analytics-dashboards met je belangrijkste KPI’s [+ downloads]

0

Als vervolg op de 53 Analytics-segmenten in november, nu zes Google Analytics-dashboards. Google Analytics biedt de mogelijkheid om custom dashboards aan te maken voor het scheppen van relevant overzicht in alle sitedata. De zes dashboards die ik bespreek zijn direct toe te voegen aan je eigen account(s).

Snelle en overzichtelijke inzichten

Binnen Google Analytics heeft iedereen de mogelijkheid persoonlijke dashboards aan te maken. Een Google-dashboard kan maximaal twaalf (custom) widgets bevatten. De Google dashboard-mogelijkheid is niet nieuw, maar wordt wel te weinig benut, ondanks de snelle en overzichtelijke inzichten die het schept.

Alle dashboards in dit artikel zijn als eerste opzet bedoeld. Deze dashboards zijn gemaakt aan de hand van de behoefte van sommige van mijn klanten.  Sluit het niet perfect aan bij jouw behoefte? Dan zijn alle Google Analytics-dashboards gemakkelijk aan te passen binnen Google Analytics, nadat je ze geïmporteerd hebt. Vergeet niet je aangepaste dashboards te delen met collega’s, want een dashboard is accountgebonden tot je het importeert!

Hoe werkt het?

Om de dashboards toe te voegen aan je eigen Google Analytics-account, kun je klikken op de download-buttons onder de dashboards. Om de branded en non-branded segmenten goed uit te splitsen, moet er een kleine aanpassing gemaakt worden in sommige widgets binnen de dashboards. Deze gevraagde aanpassingen zijn te herkennen aan het ‘*’-teken in de widgettitel.

Wil je geavanceerdere aanpassingen maken, dan kom je reguliere expressies tegen. Lees daarvoor informatie over het gebruik van reguliere expressies en gebruik de reguliere expressie cheat sheet.

AdWords-dashboard – Google Analytics-dashboard #1

In dit Google AdWords-dashboard komen de belangrijkste KPI’s terug die direct inzicht geven in de prestatie van de AdWords-campagnes die draaien. In dit dashboard komt terug:

 • Statistiek: totale AdWords-omzet
 • Statistiek: totale AdWords-kosten
 • Statistiek: AdWords-omzet uit non branded
 • Statistiek: AdWords-kosten uit non branded
 • Statistiek: AdWords-opbrengst uit branded
 • Statistiek: AdWords-kosten uit branded
 • Grafiek: totale AdWords-kosten versus totale AdWords-omzet
 • Tabel: campagnes met hoogste productomzet versus AdWords-kosten
 • Tabel: advertentiegroepen met hoogste productomzet versus AdWords-kosten
 • Tabel: campagnes met grootst volume versus conversie-percentage
 • Tabel: campagnes met hoogste kosten versus waarde per bezoek
 • Tabel: best verkochte producten

Perfecte overview van prestaties uit AdWords-campagnes

Dit AdWords-dashboard geeft direct de perfecte overview van de prestaties uit je AdWords-campagnes. Omdat AdWords de meest gebruikte zoekmachine vertegenwoordigt, is daar nu de focus op gelegd. AdWords nog niet gekoppeld? Lees de Google-uitleg voor het koppelen van AdWords aan Analytics.

Aan de linkerkant zijn de AdWords-statistieken voor het overzicht te zien. In Google Analytics zijn de totale AdWords-kosten terug te zien die onder de totale opbrengst staat. Daaronder is de uitsplitsing AdWords branded en non-branded gemaakt, om direct inzicht te hebben in het aandeel van die twee.

Top 10 campagnes en advertentiegroepen

De rechterkant van het AdWords-dashboard geeft diepere inzichten in je AdWords-campagnes. De eerste twee tabellen geven een beeld van de top tien campagnes en advertentiegroepen, door productopbrengst en AdWords-kosten tegen elkaar weg te zetten.

Vaak komen er forse verschillen terug in de tabel waar de top tien bezoekertrekkers onder de campagnes terugkomen met conversiepercentages. Display ligt vaak lager, waar branded hoger ligt. Zitten hier echte uitschieters in, dan is dat reden voor verdere analyse.

Het voordeel van Google Analytics is dat je standaard de werkelijke e-commerce-data hebt, in plaats van het aantal verkopen via een zoekwoord. In de tabel ‘Campagnes met hoogste kosten versus waarde per bezoek’ zie je in één overzicht of die dure campagnes ook producten van hogere verkoopwaarde genereren. Ook deze tabel geeft inzichten om verder te kunnen analyseren.

Voorbeeld Google Analytics Adwords Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor AdWords.

download google analytics dashboard button

SEO-dashboard – Google Analytics-dashboard #2

In dit SEO-dashboard ligt de focus op de verschillen tussen ‘branded’ en ‘non branded’, ‘generiek’ en ‘long-tail’ zoekwoorden, SEO-zoekwoord-kansen en de waarde van het SEO-verkeer. De widgets in dit dashboard zijn:

 • Grafiek: prestatiegenerieke zoekwoorden met bezoekers versus opbrengst
 • Grafiek: prestatie middensegment zoekwoorden met bezoekers versus opbrengst
 • Grafiek: prestatie long-tail zoekwoorden met bezoekers versus opbrengst
 • Grafiek: bezoeken versus waarde per bezoek
 • Grafiek: bezoeken versus opbrengst
 • Statistiek: totale SEO-opbrengst
 • Statistiek: SEO-opbrengst uit non branded
 • Statistiek: SEO-bezoekers uit non branded
 • Tabel: non branded zoekwoorden uit AdWords met hoogste opbrengst versus conversiepercentage
 • Tabel: non branded zoekwoorden uit SEO met hoogste opbrengst versus conversiepercentage
 • Tabel: interne zoekopdrachten
 • Tabel: zoekwoorden met hoogste orderwaarde

Naast de standaard KPI’s, die je altijd terug wilt zien om inzicht te krijgen in de overall prestatie van je SEO inspanningen, komen er ook een aantal widgets terug met SEO-kansen en -inzichten. Zo geeft de tabel met top tien AdWords-woorden, naast de top tien uit SEO, een helder beeld bij grote omzettrekkers die je nog niet organisch afgedekt hebt.

Op welke zoekopdrachten wil je scoren?

De interne zoekopdrachten zijn vaak zo kort en krachtig, dat het niet per definitie een term is waarop je wilt scoren. Wel geven deze interne zoekopdrachten vaak de perfecte inzichten in te combineren eigenschappen voor de meta tags van je productpagina’s.

Neem bijvoorbeeld de fashionbranche: hier zijn de meeste interne zoekopdrachten vaak een kleur of merk. Zorg dat je dat dan in de meta tags verwerkt. Zijn er daarnaast al pagina’s voor dergelijke combinaties als alle roze broeken of blauwe jassen? Heb je de merkenpagina’s al indexeerbaar binnen de website (inclusief productlijnen)? Analyseer je interne zoekopdrachten eens grondig en blijf dat op maandelijkse basis doen, want de zoekpatronen binnen Google verschuiven snel.

Kwaliteit van nieuwe bezoekers

Ben je druk bezig geweest met het uitbreiden van content op pagina’s of je product-meta tags geoptimaliseerd voor long-tail zoekwoorden? De trendlijnen van ‘bezoekers versus waarde per bezoek’ geven direct inzicht in de kwaliteit van nieuwe bezoekers. Wanneer de bezoekerslijn stijgt, wil je dat de waarde per bezoek minstens gelijk blijft. Is dit niet het geval, dan is de kwaliteit van je nieuw aangeboorde zoekwoorden onder je sitegemiddelde. Reden voor verdere analyse voordat je daar teveel van je tijd in steekt.

Voorbeeld Google Analytics SEO Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor SEO.

download google analytics dashboard button

E-mail-dashboard – Google Analytics-dashboard #3

De widgets in dit e-mail-dashboard voor Google Analytics zijn voornamelijk bedoeld om een beeld te scheppen bij de effectiviteit van e-mail-campagnes. Het e-mail-dashboard bestaat uit:

 • Statistiek: bezoekers uit e-mails
 • Statistiek: conversiepercentage uit e-mailbezoekers
 • Statistiek: de gemiddelde orderwaarde uit e-mailbezoekers
 • Statistiek: het aantal transacties uit e-mailbezoekers
 • Statistiek: de totale e-mailomzet
 • Statistiek: het bouncepercentage van e-mailbezoekers
 • Tabel: de top-e-mailcampagnes op bezoekersaantal versus omzet
 • Tabel: de dagen die de meeste aankopen genereerden versus bezoekers
 • Tabel: effectiviteit van de meest bezochte landingspagina’s versus conversieratio
 • Tabel: effectiviteit van de meest bezochte landingspagina’s versus bouncepercentage
 • Map: overzicht van de locatie van e-mailbezoekers in Nederland

Begin met je mailings te taggen

Om dit e-mail-dashboard volledig tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat alle mailings goed getagd worden. De ‘campagne-prestaties’-widget is een waardevolle toevoeging aan dit e-mail-dashboard. Niet taggen of niet goed taggen zorgt voor misgelopen data. Niet bekend met de correcte manier van taggen? Lees de Google-uitleg over taggen.

De e-commerce-waarde van e-mail

De standaardstatistieken staan aan de linkerkant. Doordat deze statistieken ook het verschil uit e-mail ten opzichte van het sitegemiddelde laten zien, geeft deze direct een indruk van de e-commercewaarde van e-mail in het totaalplaatje.

De landingspagina-widgets geven je een beeld van de effectiviteit van landingspaginagebruik in de e-mails. Door deze data goed bij te houden, krijg je een goed beeld vande commerciële waarde van de producten en categorieën die je kiest te promoten in mailings. Het overzicht van de dagen die de meeste aankopen met zich meebrachten, kunnen inzicht geven in tijd tot openen of klikken, of de dagen waarop je doelgroep het meeste koopt. Sommige statistieken bij een gedegen e-mailpakket zijn niet terug te krijgen in een e-mail-dashboard, maar het dashboard geeft wel een overall beeld.

Voorbeeld Google Analytics Email Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor e-mail.

download google analytics dashboard button

Social media-dashboard – Google Analytics-dashboard #4

Dit social media dashboard bewijst zich bij verschillende partijen nog steeds voor het snel bekijken van de effectiviteit van social marketing. Dit Google Analytics-dashboard is opgedeeld in:

 • Map: bezoekersdichtheid uit Europese landen
 • Grafiek: totale bezoekerstrend versus omzet
 • Diagram: procentueel aandeel per social platform
 • Tabel: bezoekers per platform versus aantal verkopen
 • Tabel: bezoekers per dag van de week versus pagina’s per bezoek
 • Tabel: gedeelde URL’s via social media
 • Statistiek: conversiepercentage van alle social media
 • Statistiek: gemiddelde bezoekersduur
 • Statistiek: pagina’s per bezoek
 • Statistiek: bouncepercentage
 • Statistiek: omzet uit Facebook
 • Statistiek: omzet uit Twitter

De commerciële waarde van social media

Persoonlijk maak ik niet op structurele basis gebruik van het social media-dashboard. Wel zetten verschillende van mijn klanten dit dashboard met succes in. Het dashboard geeft direct een eerlijke weerspiegeling van de directe commerciële waarde uit social media-kanalen. Dit social dashboard staat los van branding of klantenbinding voortvloeiend uit social media.

Voorbeeld Google Analytics Social Media Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor social media.

download google analytics dashboard button

E-commerce-dashboard – Google Analytics-dashboard #5

Een snelle blik in de overall prestatie van je website is gemakkelijk te verkrijgen met dit e-commerce-dashboard. Een dergelijk dashboard hoort onmisbaar te zijn in alle lagen van de organisatie. In dit e-commerce-dashboard komt naar voren:

 • Statistiek: bezoekers
 • Statistiek: conversiepercentage
 • Statistiek: gemiddelde orderwaarde
 • Statistiek: aantal transacties
 • Statistiek: omzet inclusief verzendkosten
 • Statistiek: omzet exclusief verzendkosten
 • Statistiek: omzet uit AdWords
 • Statistiek: AdWords-kosten
 • Tabel: top tien omzettrekkers op producten
 • Tabel: de waarde per bezoeker op de top vijf ‘traffic drivers’
 • Tabel: campagnes met hoogste productomzet versus AdWords-kosten

De belangrijkste e-commerce-KPI’s

Dit e-commerce dashboard is er een die op alle lagen van de organisatie interessante inzichten geeft. Het geeft in een oogopslag weer hoe de belangrijkste e-commerce-KPI’s binnen de gehele website verlopen. Daarnaast krijg je inzicht in de producten die de grootste omzet opleveren binnen de website. Dankzij de tabel ‘waarde per bezoekers op de top vijf ‘traffic drivers’’ is de commerciële waarde per bezoeker van ieder kanaal overzichtelijk uitgesplitst.

Kosten van tastbare producten en niet-tastbare producten

Omdat veel e-commerce-websites werken met verzendkosten, is daarin een uitsplitsing gemaakt. Wanneer je een niet-tastbaar product verkoopt zoals bijvoorbeeld vakanties, kun je ook de ‘administratiekosten’ meenemen in het verzendkostenveld van de e-commerce code. Zo krijg je een duidelijke splitsing in de twee varianten van omzet.

Voorbeeld Google Analytics E-Commerce Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor e-commerce.

download google analytics dashboard button

Doelgroepen-dashboard – Google Analytics-dashboard #6

In november 2012 heb ik een set van 53 Google Analytics-segmenten gedeeld op Frankwatching. Hierin komen onder andere segmenten terug die aan de hand van de ‘serviceprovider’ inzicht geven in het aantal bezoekers van scholen, de belastingdienst, politiebureau’s, banken, ziekenhuizen, gemeentekantoren en ministeries.

Deze segmenten staan voor een doelgroep waar gerichte marketing op afgestemd kan worden. Zo kunnen deze segmenten ingezet worden om een groep scholieren op te bouwen die via AdWords remarketing een speciale studentendeal geserveerd krijgen.

Doelgroepkenmerken gebruiken

Ook kun je het e-mailbestand aanvullen met een dergelijk doelgroepkenmerk. Door de locatie of doelgroep (serviceprovider) uit te meten bij het landen op de site uit een mailing en terug in te schieten in je database op e-mailadres, kan aanvullende data vergaard worden. Zo kun je bijvoorbeeld je bestand verrijken met het label ‘scholier’ voor speciale studentenmailings.

Om te kijken of jouw website een dergelijk te definiëren doelgroep trekt kun je het doelgroepen-dashboard gebruiken. Dit dashboard bevat:

 • Bezoekers uit de top tien steden van herkomst versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep schoolgebruikers versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep bankmedewerkers versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep medisch personeel versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep gemeentehuizen versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep ministeries versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep belastingdienst versus omzet
 • Bezoekers van de doelgroep Politiebureau’s versus omzet
 • Bezoekers van de alle overige doelgroepen versus omzet
Voorbeeld Google Analytics Doelgroep Dashboard

Voorbeeld van het te importeren Google Analytics-dashboard voor doelgroepen.

download google analytics dashboard buttonSuggesties voor dashboards? Deel het!

Deze zes Analytics-dashboards zijn een mooi vertrekpunt voor iedere e-commerce-site. Mogelijk heb je nog microconversies die als Google Analytics-doelen terugkomen. Daar zijn deze dashboards nu niet op ingericht, maar kunnen gemakkelijk in dezelfde opzet gekoppeld worden.

Suggesties, opmerkingen of eigen dashboards? Deel ze dan in de comments.