How to

Verbeter de filteropties op je website voor long tail SEO-kansen

0

Veel webshops maken tegenwoordig uitgebreid gebruik van filteropties op categorieniveau om bezoekers zo snel mogelijk te kunnen laten vinden waar ze naar op zoek zijn. Zeker wanneer er sprake is van een uitgebreid assortiment, kunnen filteropties het gebruiksgemak enorm vergroten.

Veelgebruikte filteropties zijn prijs, merk, kleur of in sommige gevallen zelfs specifieke afmetingen. Maar buiten het feit dat ze de gebruiksvriendelijkheid en het navigatiegemak van een website verhogen bieden ze vanuit SEO-oogpunt vaak ook enorme mogelijkheden!

Juist gebruik van filteropties

Wanneer filteropties juist worden ingezet en gecombineerd worden met een doordachte contentstrategie, biedt dit op organisch vlak vaak mogelijkheden om te scoren op long tail keywords. Daarentegen zijn er ook een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden om te zorgen dat de mogelijkheden niet tegen je gaan werken! Hieronder volgen enkele adviezen om de ‘standaard’ filteropties een belangrijk onderdeel te laten zijn van SEO-optimalisatie.

Standaard naar SEO geoptimaliseerd

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een ‘standaard’-opzet van filteropties, waarbij veelgebruikte filteropties bijvoorbeeld bestaan uit merk, afmeting, kleur, prijs en materiaalsoort. Een voorbeeld zijn de filtermogelijkheden op de website van Wehkamp.nl:

blog-voorbeeld

Onbenutte filter-kansen

Het aanvinken van één of meerdere filteropties heeft tot gevolg dat het getoonde productassortiment wordt beperkt op basis van de geselecteerde filter. Een mogelijkheid op het gebied van SEO-optimalisatie die vervolgens vaak onbenut wordt gelaten, is dat de resultaatpagina die getoond wordt naar aanleiding van de geselecteerde filteroptie indexeerbaar wordt gemaakt om er vervolgens een geoptimaliseerde statische pagina van te maken.

Maak de resultaten indexeerbaar voor Google

Een voorbeeld: iemand zoekt binnen de hoofdcategorie ‘broeken’ en sorteert met de filteroptie ‘kleur’ het assortiment uit op alleen blauwe broeken. Vervolgens krijgt die persoon een resultaatpagina te zien met enkel blauwe broeken. In een optimale situatie is deze resultaatpagina met ‘blauwe broeken’ indexeerbaar door Google (en tevens geoptimaliseerd) zodat deze pagina daadwerkelijk in de Google zoekresultaten als resultaat naar voren kan komen wanneer er door een gebruiker wordt gezocht naar ‘blauwe broeken’.

Optimaliseer je URL’s

Verder is het belangrijk om de URL’s van de resultaatpagina’s naast het indexeerbaar maken ook te optimaliseren. Een niet-geoptimaliseerde URL op basis van de filteroptie ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

/herenmode/jeans/C22/2BC/#&&PRmin=10&PRmax=210&M=&MK=_746747&ML=

Dit betreft een erg lange URL. De enige zaken waar Google deze pagina aan kan herkennen, is dat deze toebehoort aan herenmode en jeans omdat deze woorden helemaal aan het begin van de URL terug komen. Het merk en de kleur die in dit geval wel als filteroptie geselecteerd zijn, zijn daarentegen nergens in de URL terug te vinden waardoor Google deze pagina ook veel minder gemakkelijk zal linken aan het merk in combinatie met de kleur.

Hierdoor is organische ranking op het specifieke product veel moeilijker dan wanneer de URL van de resultaatpagina er als volgt uit zou zien:

/herenmode/jeans/merkX/blauw

In dit fictieve voorbeeld is de URL-structuur geoptimaliseerd, en zodoende door Google beter te indexeren op onderwerp en inhoud.

Is ranking zó gemakkelijk dan?

Buiten het feit dat de URL van de pagina een zeer belangrijke factor is bij de ranking in organische resultaten, is alleen een goede URL-structuur in het merendeel van de gevallen niet genoeg om optimaal te scoren op het betreffende product.

Deze mogelijkheid wordt enorm vergroot wanneer de resultaatpagina naast een juiste URL ook voorzien wordt van een juiste titel en kwalitatieve content die specifiek gaat over de inhoud van de pagina.

In het bovenstaande voorbeeld zou dit neerkomen op een stuk tekst op de pagina die specifiek gaat over de ‘jeans’ van ‘merk X’ in de kleur ‘blauw’. Met content van voldoende lengte en kwaliteit is de kans veel groter dat ranking op topposities voor die specifieke producten mogelijk is.

Ondanks dat het aantal mensen dat op precies dát betreffende product zoekt vaak een stuk lager is dan het aantal mensen dat zoekt op het algemene woord ‘jeans’, gaat het hierbij wel om zeer relevant verkeer wat specifiek op zoek is naar juist dát product. Hierdoor zal het conversiepercentage van deze pagina waarschijnlijk ook een stuk hoger liggen dan een andere willekeurige algemene jeanspagina.

webtraffic

De mogelijkheden voor Adwords

Verder zorgen de geoptimaliseerde resultaatpagina’s die binnen de Adwords-campagne getarget worden, door een combinatie van de juiste zoekwoorden, advertentie- en bestemmings-URL voor een goede kwaliteitsscore die vaak aanzienlijk lagere kosten per klik oplevert.

In het geval van bovenstaand voorbeeld (‘jeans’ van ‘merk x’ in de kleur ‘blauw’) zou dit neerkomen op adverteren op het zoekwoord ‘blauwe broek merk x’ of ‘blauwe merk x broek’ met een advertentie die leidt naar de bestemmings-URL waar de blauwe broeken van merk x op te vinden zijn.  Dit zal ongetwijfeld voor een hoge kwaliteitsscore zorgen waardoor je in staat bent om vrij eenvoudig, met hetzelfde budget, meer potentiele klanten naar je site te trekken.

Twee vliegen in één klap!

Let wel op!

Ondanks dat optimalisatie van de URL en het indexeerbaar maken van filter -resultaatpagina’s een enorme kans op het gebied van SEO geeft, brengt het ook enkele risico’s met zich mee. Zeker met het oog op de regelmatige Google-updates zijn er zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Het belangrijkste advies is om het indexeerbaar maken stap voor stap aan te pakken om ongewenste combinaties te voorkomen. Probeer hierbij zoveel mogelijk in batches te werken om een beperkt aantal pagina’s per keer indexeerbaar te maken. Wanneer je namelijk in een keer een groot aantal pagina’s indexeerbaar maakt voor Google, zonder deze vooraf te optimaliseren en van voldoende kwalitatieve content te voorzien, kan Google deze pagina’s als ‘low quality content’ gaan zien en ze op basis hiervan straffen, wat een nadelig effect op de gehele site kan hebben. Iets dat dus voorkomen dient te worden.

Verder bestaat de mogelijkheid om niet-geoptimaliseerde filteropties uit te sluiten in Webmaster Central of in de robots.txt . Vaak zie je dat er in de niet-geoptimaliseerde URL’s van filter-resultaatpagina’s een ‘standaard’ karakter in de URL terugkomt in de vorm van een ‘?’ of ‘%’. Een voorbeeld van een dergelijk karakter:

uitsluiting-robots.txt

In de Robots.txt kan dit vervolgens worden uitgesloten met ‘Disallow: /*?fh_query*’. Op deze manier sluit je alles uit waar’ ?fh_query’ in voorkomt en voorkom je zo dat de (niet- geoptimaliseerde) pagina’s met filteropties geïndexeerd kunnen worden door Google. Zodoende stuur je op het indexeerbaar maken van enkel de geoptimaliseerde pagina’s.

Houd er wel rekening mee dat je in een dergelijk geval zeker moet weten dat geen enkele andere juiste statische pagina op de website de betreffende ‘?fh_query’-combinatie in de URL heeft, omdat deze anders ook uitgesloten wordt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Waar moet ik dan beginnen?

Leuk die filteropties optimaliseren, maar waar moet ik dan beginnen, zal je misschien denken. Een eerste goede optie kan de Google Keyword-tool zijn. Met behulp van een zoekwoordonderzoek wordt snel inzichtelijk welke zoekwoorden het meeste zoekvolume hebben en welke dus de hoogste prioriteit hebben. Het enige nadeel hiervan is dat de kans aanwezig is dat, zeker bij gecombineerde filteropties en zoekwoorden, weinig resultaten zichtbaar worden in de keyword-tool.

In een dergelijk geval is het goed om in Analytics een rapport te genereren van de interne zoekopdrachten van de site (internal site search) en de zoekopdrachten met het meeste volume als eerste te gaan optimaliseren. Hierover is in het verleden een interessant artikel  geschreven.

Event-tracking

Een andere mogelijkheid die ook veel inzicht geeft is de optie om event-tracking te gebruiken voor het doormeten van de filteropties. Op deze manier wordt inzichtelijk welke opties het meest gebruikt worden, en welke dus als eerste geoptimaliseerd dienen te worden om maximaal rendement uit de optimalisatie van filteropties te halen.

Wanneer je bewust rekening houdt met bovenstaand verhaal en de verschillende pagina’s gestructureerd optimaliseert, zullen zich enorme kansen voor long tail-optimalisatie voordoen. Pak deze kansen dan ook!