How to

Gratis bellen met je Facebook-vrienden: VoIP heeft de toekomst

0

Facebook is begonnen met het uitrollen van een VoIP-dienst binnen haar Messenger app. VoIP (Voice over IP) betekent ‘spraak over een datanet’, oftewel; bellen via een internetverbinding. Sinds eergisteren is deze dienst ook in Nederland geïntegreerd in de Facebook Messenger app, zowel voor iOS en Android. Dit betekent dat je tegenwoordig gratis met je vrienden kunt bellen via Facebook.

VoIP via Facebook

Ideaal; gratis bellen met je Facebook vrienden met één druk op de knop! De dienst van Facebook werkt net als Skype via het internet. De functionaliteit is voor privégebruik ideaal. Trek je met je backpack door Azië, dan hoef je nooit meer Skype én Facebook tegelijk te openen. Even je Facebook Messenger opstarten en je kunt bellen met al je vrienden en familie aan het thuisfront. Ondertussen ook even een bericht op je ‘wall’ plaatsen en iedereen is up-to-date. Allemaal in één keer, via Facebook.

In ons kikkerlandje is bellen via Facebook een uitkomst. Thuis vanaf de bank bel je je vrienden met de Facebook Messenger app om af te spreken waar er wordt gegeten. Zo bespaar je minuten uit je bundel, om later ook nog je smartphone-loze vrienden (ze schijnen nog te bestaan) te kunnen bellen. De app is te gebruiken via WiFi. Ben je niet thuis en beschik je niet over een WiFi-netwerk, dan verbruikt de app data van je internet(bundel). Een voorwaarde is wel dat je moet beschikken over een goede 3G-verbinding.

Altijd bereikbaar

De kans dat je vrienden jouw telefoontje via de dienst van Facebook beantwoorden is groter dan bij Skype. Smartphonegebruikers checken Facebook gemiddeld namelijk 14 keer per dag, waardoor de kans dat iemand ‘opneemt’ aanzienlijk groter wordt. Bovendien bellen Skype-gebruikers gemiddeld 3,33 minuten per dag terwijl Facebook gebruikers 32,5 minuten per dag op Facebook zijn. Dit cijfer is exclusief de smartphonegebruiker die constant zijn Facebook Messenger heeft aanstaan.

Handig voor zakelijk gebruik?

facebook messengerVoor privégebruik lijkt me bellen via Facebook ideaal. Maar wil je op Facebook vrienden worden met je zakelijke contacten? Ik denk het niet. Persoonlijk zou ik werk en privé gescheiden houden: dat wat in het weekend gebeurt, hoeven je zakenrelaties niet te weten (behalve dan die geweldige actie op het veld, maar daarover kun je ze beter face-to-face inlichten). Bovendien wil je zakelijk een stabiele, betrouwbare verbinding hebben en niet je klanten moeten terugbellen vanwege jouw haperende 3G-verbinding. Wil je daadwerkelijk zakelijke contacten via je internetverbinding kunnen bellen, dan moet je zeker zijn van een stabiel en snel netwerk.

Vanwege de matige kwaliteit van gesprekken en omdat je meestal geen Facebook-vrienden bent (of wil worden) met je zakenrelaties, is de Facebook VoIP dienst in mijn ogen dan ook niet interessant voor zakelijk gebruik.

Benodigde verbeteringen

De verwachting was dat Facebook voor haar nieuwe dienst gebruik zou gaan maken van het Skype-netwerk, vanwege de eerdere samenwerking met Skype op het gebied van video-bellen. Door het gebruik van VoIP voor de nieuwe feature van Facebook, worden deze twee partijen nu juist concurrenten van elkaar. De Messenger app is gebruiksvriendelijker dan Skype, doordat je vrienden op Facebook immers al aanwezig zijn. Bij Skype moet je ze eerst opspeuren en toevoegen, voordat je met ze kan bellen.

Een andere concurrent van Facebook Messenger app is Viber. Ook dit bedrijf laat zien dat de markt van VoIP telefonie groeiend is. Wel moet Facebook de functionaliteit in mijn ogen nog verder doorontwikkelen, voordat het een serieuze concurrent van Skype kan worden.

Op dit moment is het namelijk alleen mogelijk om van Messenger app (mobiel) naar Messenger app (mobiel) te bellen. Bij Skype is het ook mogelijk om naar een pc te bellen en naar een telefoonnummer. Als Facebook ook deze functionaliteiten integreert in de app, verwacht ik dat Facebook Messenger vele malen succesvoller kan worden dan Skype. Mede doordat veel Facebook-gebruikers hun mobiele nummer hebben ingevuld bij hun privégegevens, zal het namelijk (nagenoeg) altijd mogelijk moeten zijn om je vrienden te bellen. Zijn ze niet op hun mobiel online, dan bel je naar hun pc. Zijn ze ook daar niet online, dan bel je ze gewoon op hun mobiele nummer.

Hoe werkt Facebook bellen?

bel gratisNa de update van de Messenger app op je smartphone, is de dienst gratis te gebruiken, door in het gesprek rechts bovenin op het ‘I-tje’ te drukken. Kies dan bij de contactgegevens van de persoon op ‘bel gratis’ en je belt in een mum van tijd met je Facebook-vriend.

Bellen via 4G netwerk

De nieuwe dienst is al een paar maanden beschikbaar in Canada en Amerika en een paar weken in de U.K. en Duitsland. De eerste meningen van mijn Canadese familieleden zijn lovend: Facebook Messenger werkt beter dan Skype. Ook op Considering Apple is het eerste bericht gematigd positief. In Canada en de United States hebben gebruikers weliswaar het voordeel van een 4G netwerk. KPN en Vodafone zijn in Nederland net begonnen met de uitrol hiervan en tot nu toe gaat alleen T-mobile 4G gratis aan haar klanten aanbieden. Bij KPN moeten klanten hun internetbundel verhogen om over 4G te kunnen beschikken.

Mijn verwachting is dat de uitrol van VoIP via de Messenger app een grote impact zal hebben op de providers, doordat de klant (nog) minder minuten gaat gebruiken dan voorheen. En wie weet vormt de dienst in de toekomst net zo’n aanslag op telecomproviders als Whatsapp voor sms.

VoIP heeft de toekomst

Door de nieuwe feature in Messenger van Facebook is te zien dat VoIP voor consumenten ook een groei doormaakt. Daarnaast staat groei van VoIP voor de zakelijke markt ook niet stil. Volgens Telecompaper groeit de vaste telefonie dankzij VoIP. Dit is ook te zien aan de grotere telco’s die massaal in de VoIP-telefonie stappen. Kortom: VoIP heeft de toekomst voor zowel zakelijk als privégebruik!