Reportages, Strategie

Heb jij al een plan B? Blijf groeien met innovatieve businessmodellen

0

Online media veranderen onze wereld én bedrijven in een razend tempo. Maar hoe verdien je geld? Wat zijn gezonde businessmodellen? Hoe zorg je voor creatief en gemotiveerd personeel? En hoe blijf je groeien? Dat waren vragen waarop woensdag tijdens de Growth Summit van Spark Leadership uitgebreid antwoord werd gegeven. Lees wat jouw bedrijf kan leren van Amerikaanse topsprekers, ondernemers en auteurs.

Groeien met innovatieve businessmodellen

De dag werd afgetrapt door John Mullins, auteur van het boek Getting to plan B. Hij vertelt dat we hard nieuwe banen nodig hebben, “maar die gaan niet komen van de olifanten van grote bedrijven of de startups. Ook moet je niet op de overheid vertrouwen. Het zijn de snelgroeiende middelgrote bedrijven die voor banengroei zorgen”. Altijd een goede opening, voor een zaal van zulke snel-groeiende ondernemers. Maar hoe pak je dat aan? Als het aan Mullins ligt ga je daarbij niet al te planmatig te werk. Plannen zitten vol aannames die in de praktijk toch niet werken. Maak daarom gebruik van een plan b dat is gebaseerd op praktijkdata van echte consumenten.

De industrie op z’n kop zetten met jouw businessmodel

sprekers-JOHN-MULLINSMullins legt uit dat innovatie vaak voortkomt uit een nieuw businessmodel dat een bestaande industrie op z’n kop kan zetten. Zo’n innovatie kan zitten in je revenue model, zoals Apple met de iPod en iTunes de muziekindustrie op z’n kop zetten. Je kunt ook kiezen voor een andere marge, zoals Zynga die vrijwel gratis online items voor haar games kan aanbieden. Daarnaast kun je kiezen voor innovaties in je operating model en kosten verlagen zoals Ryanair, of juist je dienstverlening spectaculair verbeteren zoals het Indiaanse Oberoi Hotel is gaan doen.

Ook kun je kiezen voor een andere financiering van je werkkapitaal, zoals winkelketen Costco doet, die haar klanten een lidmaatschapsfee laat betalen, waarvan nieuwe winkels eenvoudig kunnen worden gefinancierd. De laatste innovatie in het businessmodel is die van de benodigde investeringen, zoals Skype heeft laten zien: met vrijwel geen investeringen in netwerken kun je toch concurreren met grote telecomproviders.

books-JOHN-MULLINSVerdien geld met echte klanten: kies voor plan b

Mullins laat zien dat innovaties in je businessmodel sterk kunnen bijdragen aan het succes van je bedrijf. Hij legt uit dat veel succesvolle bedrijven ooit op een andere manier zijn begonnen en pas gaandeweg hun uiteindelijke klanten of producten ‘ontdekten’. Zij werkten dus met een plan b. Daarbij is het wel belangrijk om vanaf het begin geld te verdienen met echte consumenten, want alleen zo leer je waar mensen geld voor overhebben. Heb je betalende klanten? Dan kun je daarna op zoek naar investeerders om je groei te versnellen.

Stop met multitasken, doe minder en denk meer!

Margaret Heffernan laat de zaal zien dat een bedrijf geen machine is die je als een ingenieur bouwt. Een bedrijf lijkt meer op een organisme dat zich ontwikkelt. Ze ziet een bedrijf dan ook ontwikkelfasen doormaken van baby en kleuter (waarbij alles nieuw en spannend is), tot de dwarse puber naar de volwassene die saaier is geworden dan je bij de start zou willen. Een belangrijke uitdaging voor ondernemers is daarbij steeds weer hun personeel: hoe kom je in hemelsnaam aan goede mensen? En waarom doen die niet gewoon wat je ze zegt?

Dronken zijn is minder erg dan multi-tasken

In een enerverende presentatie vol psychologische inzichten vertelt Heffernan dat multitasking niet effectief is. Zo blijken dronken mensen zelfs beter auto te rijden dan mensen die aan het multitasken zijn. Ook in je werk is multitasken niet handig, omdat je er minder goed kritisch door kunt nadenken, iets wat in het werk juist belangrijk is.

Daarnaast is Heffernan kritisch over gehoorzaam gedrag. Gehoorzaamheid kan zorgen voor ingroup-denken, waardoor een organisatie blind wordt voor wat er in de wereld gebeurt. Om daar wel zicht op te houden, is voldoende diversiteit in een groep belangrijk. Wat weer voor uitdagingen zorgt, want meer diversiteit zal ook leiden tot meer discussies.

Ben jij als leider het probleem in jouw bedrijf?

Heffernan pleit voor meer afwezigheid van de leider, om effectievere groepen te krijgen. Bij de afwezigheid van een leider zullen mensen zich vrijer voelen om hun eigen mening te uiten en dat kan leiden tot meer creativiteit. Wil je dat jouw bedrijf echt creatiever wordt? Besef dan dat jij als leider waarschijnlijk hét probleem bent. Durf je terug te trekken en het werk meer aan je mensen over te laten. Stop met multitasken, doe minder en denk meer na.

Hoeveel is jouw bedrijf waard?

sprekers-JOHN-WARRILOWDan is het beurt aan John Warrillow, die eveneens ingaat op innovatieve manieren om meer geld te verdienen. Hij laat zien dat je niet alleen consumptieproducten kunt maken (zoals een kop koffie bij Starbucks), maar ook ‘sunk money consumables‘ kunt lanceren, zoals de capsules van Nespresso. Ook kun je werken met abonnementen of lange-termijn-contracten, waarin je nu al weet dat je consument in de toekomst weer bij je koopt.

Al deze businessmodellen helpen om de waarde van je bedrijf te vergroten indien je het wilt verkopen. Warrillow laat de zaal met een paar rekenvoorbeelden zien dat eenzelfde winst van €100.000 per jaar bij een ander businessmodel kan zorgen voor twee tot drie maal zoveel verkoopwaarde van het bedrijf, afhankelijk van het feit of er terugkerende inkomsten zijn, bijvoorbeeld uit abonnementen.

De waarde van je bedrijf: enthousiasme van je klanten

Bij de verkoop van je bedrijf is niet alleen het businessmodel belangrijk, ook de waardering door klanten wordt door kopers meegenomen. Een KPI die dat goed in kaart brengt, is de Net Promoter Score, oftewel NPS. Warrillow geeft aan dat steeds meer investeerders dat zien als een betrouwbare maatstaf voor de toekomstige waarde van je bedrijf.

Focus elke dag drie uren op één strategisch project

sprekers-VERNE-HARNISHDe dag wordt afgesloten door Verne Harnish, die dieper ingaat op de zogenaamde Rockefeller Habits. Hij pleit ervoor om strategische planning op te delen in strategisch denken en operationele planning. Leidinggevenden moeten van hem minimaal drie uren per dag besteden aan hun strategische projecten en de operationele uitvoering veel meer overlaten aan hun mensen.

Hij roemt daarbij Steve Jobs die steeds één groot project lanceerde bij Apple en niet van alles tegelijk deed. Ook vindt hij het belangrijk dat ondernemers gebruik maken van de tips van hun medewerkers en klanten en tijd stoppen in regulier overleg om zulke tips te krijgen.

Maak gebruik van alle kennis in de wereld

Een belangrijke ontwikkeling die Harnish ziet in de 21ste eeuw, is dat het niet meer voldoende is om gebruik te maken van de kennis binnen je bedrijf. Hij haalt het voorbeeld aan van Rob McEwen van goldcorpchallenge.com, die de vertrouwelijke data van zijn bedrijf over goudmijnen openbaar maakte in een prijsvraag. Het resultaat was dat twee teams uit Nieuw Zeeland en een groep uit Rusland zeer lucratieve goudmijnen in Canada wisten aan te wijzen, waarmee hij miljarden verdiende.

Harnish raadt alle ondernemers aan om hun eigen ego opzij te zetten en veel meer gebruik te maken van de kennis en ideeën bij je personeel, klanten en anderen. Open je businessmodel voor de crowd en vermorzel zo de concurrenten, die nog denken dat alle antwoorden in hun eigen boardroom te vinden zijn!

Goed managen blijft belangrijke factor voor succes

De Growth Summit 2013 laat zien dat naast online media ook innovatieve businessmodellen en gewoon goed managen van een bedrijf belangrijk factoren zijn voor succes. Zo kun je meer geld verdienen, sneller groeien en gewoon een wereldbaan maken voor jezelf en je medewerkers. Het zijn lessen die door de zaal vol kleine snelgroeiende ondernemers direct worden opgezogen.

Ik ben nu al benieuwd welke innovatieve bedrijven we op korte termijn in Nederland gaan zien die deze lessen in de praktijk gaan brengen. Durf jij het aan?