Infographic, Verdieping

Nationale E-mail Benchmark toont effectiviteit e-mailmarketing aan

0

Vanmiddag heeft DDMA voor de tweede keer de Nationale E-mail Benchmark gepresenteerd. Marketeers worden door deze benchmark in staat gesteld hun inspanningen en behaalde resultaten uit e-mailmarketing te toetsen. Zes verschillende ESP’s hebben deelgenomen aan deze benchmark: E-mark, E-village, Mailplus, Measuremail, Tripolis en webpower. CloseContact en DDMA hebben de data geanalyseerd.

In de benchmark vind je niet alleen het beste verzendtijdstip en de omvang van andere databases, maar ook de gemiddelde e-mailmarketingstatistieken per branche. Kortom, je krijgt een antwoord op de vraag ‘hoe doe ik het in vergelijking met de branche?’

Analyse e-mailmarketingstatistieken

In de benchmark zijn 4,59 miljard e-mails uit 107.885 e-mailcampagnes geanalyseerd. Al deze e-mailcampagnes zijn in 2012 naar Nederlandse e-mailadressen verzonden. Met deze benchmark kun je jouw prestaties op het gebied van e-mailmarketing vergelijken met de rest van de branche.

verzenddagen

Meeste campagnes op donderdag en vrijdag

Op de afbeelding hierboven is te zien dat de meeste e-mailcampagnes op donderdag (22,8%) en vrijdag (19,2%) worden verzonden. Zaterdag (3,8%) en zondag (4,5%) zijn de minst populaire verzenddagen. Zeker voor B2C-marketeers biedt dit kansen. In het weekend is er weinig concurrentie van andere ongelezen e-mails in de inbox, terwijl de ontvanger meer tijd vrij kan maken voor jouw e-mail. Met de meeste e-mailmarketing-software kun je campagnes inplannen, zodat deze automatisch worden verzonden op het ingestelde tijdstip.

Kansen voor marketeers

Meer dan 80% van alle verzonden e-mailcampagnes worden tussen 9:00 en 17:59 verzonden. Tussen 21:00 en 23:59 worden de minste e-mailcampagnes verzonden (1,8%). Ook deze constatering biedt kansen voor marketeers! Ga testen met het verzenden van e-mailcampagnes in de late avond. Dit geldt niet alleen voor B2C-marketeers, maar ook voor B2B-marketeers.

Verschillen in openingspercentages

Het gemiddelde openingspercentage is 32,9%. Echter, dit percentage schommelt vrij sterk tussen verschillende branches. Vergelijk je resultaten daarom met de resultaten uit je eigen branche. E-mailcampagnes van ‘Energie & Nutsbedrijven’ en uit de ‘Automotive’ worden het best geopend (resp. 44,26% en 43,25%). Mensen geven veel geld uit aan bedrijven in deze branches. Dat is waarschijnlijk de reden van het hoge openingspercentage. De reisbranche scoort met 25,32% het minst hoog. Ook dit is niet vreemd, aangezien ze een seizoensproduct aanbieden.

Klikpercentage

Het gemiddelde klikpercentage is 7,9%, maar schommelt tussen 12,92% en 5,16%. Ook hier scoort de branche ‘Energie & Nutsbedrijven’ het best. De reisbranche moet de meeste moeite doen om ontvangers betrokken te houden.

Klik-to-open-percentage

Het gemiddelde klik-to-open percentage is 21,4% en schommelt tussen 27,92% in de branche ‘Zorg & Welzijn’ en 15,82% in de branche ‘Cultuur & Entertainment’.
Opvallend is dat de branches ‘Energie & Nutsbedrijven’ en ‘Automotive’ de meest vervuilde verzendlijsten hebben, maar toch de beste openingspercentages halen. Andersom heeft de reisbranche de schoonste lijsten met de minste bounces, maar zoals we hierboven al beschreven halen zij de laagste open- en klikpercentages.

Beste verzenddag

E-mailcampagnes die op zaterdag worden verzonden scoren het beste wat betreft het openingspercentage (34,2%). Echter, het klikpercentage is het hoogste op vrijdag (8,25%). De verschillen met de open- en klikpercentags op andere dagen zijn niet erg groot, maar ook deze kleine verschillen kunnen leiden tot extra kliks en conversies.

verzenddagen benchmark

Beste verzendtijdstip

E-mailcampagnes die tussen 21:00 en 23:59 worden verzonden scoren over het algemeen het best. Zowel het open-, klik- en klik-to-open percentage zijn het hoogst in dit tijdvak. Er worden maar weinig e-mailcampagnes verzonden in dit tijdvak, dus ook hier hebben de verzonden e-mailcampagnes met minder concurrentie van andere ongeopende e-mails te maken.

verzendtijden benchmark

De Nationale E-mail Benchmark 2013 (pdf) toont in ieder geval aan dat het e-mailkanaal absoluut effectief is als communicatiemiddel. Ga zelf aan de slag met testen en probeer het open- en klikpercentage te verhogen. Lees meer over het verbeteren van het openingspercentage en over het verbeteren van het klikpercentage.

benchmark infographic

Bekijk de benchmark en vergelijk je eigen prestaties met gemiddeldes uit de branche. Hierboven vind je de infographic van de benchmark. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.