Cases, Trends

Oeps, verkeerd bericht getweet: 3 jaar Politwoops

0

Oud-politicus Arend Jan Boekesteijn zal zich zijn tweet over Chinezen nog goed kunnen herinneren. Ook al verwijderde hij hem snel, het mocht niet meer baten. Hij was gezien en er werden mirrors gemaakt zodat iedereen kon lezen dat hij: ‘Ja, ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!’ had geschreven. Politici steken veel tijd in het perfectioneren van hun boodschap aan het publiek. Maar iedereen maakt wel eens een typefout, vooral op Twitter.

Het is drie jaar geleden dat tijdens een Hack de Overheid-hackathon Politwoops werd geboren. ‘Twoops’ zijn twitterberichten die eigenlijk niet voor een groot publiek waren bedoeld. In veel gevallen worden die door politici dan ook snel verwijderd.

De term Politwoops staat voor politici die een foutje of blunder (‘oops’) maken op Twitter. Op de website Politwoops.nl worden dan ook alle verwijderde Twitter-berichten van zowel landelijke als lokale politici, verzameld en weergegeven. Politici die een verkeerde uitspraak doen op Twitter, kunnen vrij gemakkelijk hun tweet verwijderen. Politwoops verzamelt al deze verwijderde berichten en publiceert deze alsnog. Van kleine typefouten tot grotere blunders. De API van Politwoops is hiermee wel degelijk onderdeel van de parlementaire geschiedenis.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Debat over het geheugen van internet

Het open source project ‘Politwoops’ biedt transparantie, maar brengt ook het debat op gang over het geheugen van internet. Ook als iets wordt verwijderd, is het vaak nog terug te vinden. Wat begon met Nederlandse parlementariers en gemeenteraadsleden is inmiddels uitgerold tot 26 landen. Deze maand is India en sinds een dag is Ierland aan de API toegevoegd. In het Verenigd Koninkrijk houdt Metro zelfs een wekelijkse top tien bij.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

‘Technische fout’ van Conservatieve Partij

Zo heb je de Britse parlementariër Rob Wilson die in plaats van een link naar een BBC artikel per ongeluk een link doorstuurt naar een pornosite. Hij verwijderde deze tweet na 14 minuten. Interessant is dat dit geen vergissing was, maar de link was naar hem verstuurd door het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij. Daaruit komen wel vaker tweets die ze haar leden adviseert te sturen. Op het hoofdkwartier werd gezegd dat Wilson belangstelling had voor zo’n verhaal en men stuurde hem een link. ‘Het lijkt er op dat er een technische fout is gemaakt’, was de mededeling aan de krant Daily Mail. In de verkorte url die Wilson vervolgens uitstuurde ontbrak een cijfer.

Accepteer cookies

6.000 verwijderde berichten, 300.000 bezoekers

Naar aanleiding van het massale gebruik van social media door politici en enkele Twitter-schandalen zoals Anthony Weiner, heeft de Amerikaanse Sunlight Foundation ‘Politwoops’ geïmplementeerd in de VS. Sindsdien zijn er meer dan 6.000 verwijderde berichten met 300.000 bezoekers. Time Magazine riep Politwoops uit tot een van de beste websites van 2012.

Speciale gast tijdens de eerstvolgende Hack de Overheid Hackathon ‘Apps4Europe’ op 29 juni is dan ook Júlia Keseru van Sunlight Foundation. Zij zal naast een keynote in een workshop spreken met Open State over het belang van digitale politieke transparantie.