Innovatie

Hoe start je binnen 52 uur je eigen bedrijf?

0

Een idee omzetten in een startend bedrijf, in één weekend. Het lijkt een onmogelijke opgave. Toch hebben 23 teams dit gedaan in het afgelopen Amsterdam Startup Weekend, dat van 5-7 juli plaatsvond in Pakhuis de Zwijger. Alle teams hebben binnen 52 uur een idee gevonden, gevalideerd met klanten, omgezet in een minimaal product en een flitsende ‘pitch’ presentatie gemaakt. Hieronder de beste ideeën die hier uitgekomen zijn.

Gemengd deelnemersveld

De inschrijving van een startupweekend gaat uit van drie rollen:

  1. Developers die kunnen en willen programmeren;
  2. Designers die bijvoorbeeld een gelikte website kunnen maken;
  3. Business mensen die een ondernemerskennis meebrengen.

Het is de bedoeling dat in ieder team alle rollen zijn vertegenwoordigd. Op deze manier leer je ook van elkaars vaardigheden en kan elk team ook een complete propositie neerzetten. De deelnemers voor dit weekend kwamen uit heel Europa: van Griekenland tot Israël tot Brazilië.  Verschillende deelnemers waren speciaal naar Nederland gereisd om aan dit weekend te kunnen deelnemen. Sommige deelnemers waren al langer met hun idee bezig en wilden dat vooral verder brengen.

Ingrid Schoots, CEO van beautybookers.nl, een reeds goedlopend boekingsbureau voor schoonheidssalons, deed bijvoorbeeld mee met een nieuw idee in dezelfde sector. Zij heeft door dat dat zo’n weekend echt waardevol kan zijn om als ondernemer een idee te testen.

Jurycriteria

Elk team wordt aan het eind beoordeeld door een vakjury, bestaande uit startup professionals. Bijvoorbeeld Herman Kienhuis, die als directeur van Sanoma Ventures investeringen doet in startups, Marijn Pijnenborg, onder andere boardmember bij Iens, en Mike Lee, CEO van game-bedrijf New Lemurs en ook oprichter van app-initiatief Appsterdam. De jury let in de beoordeling van het team op drie zaken:

  1. Klantvalidatie: met hoeveel klanten is er gesproken om te kijken wat hun behoefte is?
  2. Businessmodel: in hoeverre is er ook een businessmodel waardoor men de investeringen terug kan verdienen?
  3. Uitvoering: heeft het team ook een concrete product (vaak een app of website) gebouwd?

Deze zaken sluiten helemaal aan op het gedachtengoed van Lean startup: wie een bedrijf wil beginnen moet eerst met klanten gaan praten om te bepalen wat de behoefte is en vervolgens zo snel mogelijk een minimaal product aanbieden om na te gaan of klanten ook echt willen betalen. Om dit in één weekend te doen is een grote opgave, maar gelukkig lopen er tijdens het weekend coaches rond die de teams hierbij helpen.

De beste ideeën

Het beste idee van het weekend is moeilijk te kiezen: daarvoor waren de ideeën te verschillend. Hieronder in willekeurige volgorde de meest interessante ideeën.

321code

321codeHet idee van 321code was een programmeeromgeving voor kinderen om ze te leren programmeren. Een zeer sympathiek idee en mooie uitvoering, maar wellicht een moeilijke markt. De jury vroeg zich vooral of hoe oud kinderen moeten zijn: voor de meeste kinderen is dit wellicht te moeilijk. Ook zijn er al veel initiatieven geweest die het allemaal niet zijn geworden. Het team liet gelukkig in de demo zien dat het met de design skills in orde is: het zag er in ieder geval aantrekkelijk uit.

Clear

clearClear had een hele prikkelende pitch voor een heel problematisch product: zij willen tegen betaling mogelijk maken dat je sexy foto’s naar elkaar kunt sturen, die na korte tijd vanzelf verwijderd worden. De doelgroep daarvoor zagen zij zelf in de ‘sexting’ hoek. Het lijkt vooral een product voor de adult-entertainment industrie en zoals door het publiek al opgemerkt werd is het ‘too evil’ voor een investeerder om de handen aan te branden. Technisch mooi gevonden, dat wel. Wellicht een oplossing op zoek naar een probleem.

Rockmyboat

Een ander leuk idee, dat ook goed bij het zomerweer past, is rockmyboat. De meeste mensen met een boot gebruiken die maar enkele dagen per jaar en er moet dus een markt zijn voor het peer2peer delen van boten. Het idee lijkt duidelijk geïnspireerd op bestaande peer2peer diensten als Peerby voor gereedschap en Snappcar. Het toepassen voor boten is echter nieuw in de Nederlandse markt. Amsterdam lijkt ook een ideale beginmarkt voor deze startup, vanwege de vele stilliggende boten.

Screens4

Technisch de mooiste demo werd gegeven door screens4. Zij hebben een techniek ontwikkeld waarmee je vier smartphones naast elkaar kunt leggen,en je een foto zo van het ene scherm naar het andere scherm kunt vegen. Er is een soortgelijke startup genaamd bump die dit doet met twee apparaten, maar screens4 doet dit technisch nog mooier met meer apparaten. Het team had nagedacht over een businessmodel en dacht er aan om iets met payments te doen, maar wat precies werd niet helemaal duidelijk. Misschien kunnen ze de techniek verkopen of licenseren aan een partij die het kan gebruiken binnen een bestaand businessmodel.

Sunseekr

sunseekrDe eerste juryprijs voor in totaal het beste concept ging naar sunseekr. Zij hebben in het weekend een website gebouwd waarmee je kunt zoeken naar goedkope vluchten naar bestemmingen met goed weer: de website combineert weerinformatie met vluchtinformatie om tot het beste advies te komen. Een slimme en tot de verbeelding sprekende toepassing.

SwapIt

swapitEen tweede prijs ging naar SwapIt. Dit team had tijdens het weekend een boardgame bedacht, swap-it. Het spel was al te bestellen tijdens het weekend en de finale en werd ook al een aantal keren besteld. Tijdens het weekend had het team onder andere computersimulaties gebruikt om te berekenen hoe groot de geluks- en strategiefactor waren van het spel.

One more beer

onemorebeer2

Een opmerkelijke pitch was van het team ‘one more beer’. Dit team had blijkbaar het marktonderzoek voor hun product tijdens een kroegentocht gedaan. Ze hadden ontdekt dat mensen na twee uur ’s nachts vooral op zoek zijn naar een bar die nog open is. Hun product bestond dan ook uit een app waarmee je het dichtstbijzijnde café kan vinden dat nog open is. De app is een uitstekend voorbeeld van hoe een slim team in 2 dagen een app kan maken, gebruikmakend van bestaande componenten. Terechte winnaar in de ‘beste app’ categorie.

Zelf meedoen

startupweekend-donritzenWie interesse heeft in een startupweekend kan de presentaties bijwonen op zondag en dan zien aan welke ideeën is gewerkt. Wie echter echt wil weten hoe het is om een bedrijf te beginnen, moet zich gewoon opgeven.  Organisator Don Ritzen, hier op de foto, wil mensen inspireren tot actie. Naast startupweekend organiseert hij ook Rockstart Accelerator, een 1000-dagen programma dat startup teams, bijvoorbeeld ontstaan in een weekend, verder kan brengen.

Het deelnemersveld van startupweekend is breed genoeg dat iedereen mee kan doen. Er zijn veel studenten maar ook veel professionals. Naast een mooi idee (of het inzicht dat je mooie idee toch niet gaat werken in de praktijk) levert het veel extra’s op die je kunnen helpen in het opbouwen van een eigen bedrijf:

  • Contacten met anderen die bereid zijn jou te helpen
  • Kennis over hoe je het starten van een onderneming aanpakt
  • De ervaring om in korte tijd iets cools te hebben neergezet. Deze ervaring alleen al helpt je om de in de toekomst veel sneller dingen te realiseren.
  • Nieuwe ideeën en inspiratie. Het is niet de bedoeling om ideeën van andere teams letterlijk over te nemen, maar je leert wel welke technische mogelijkheden er zijn en welke problemen andere mensen belangrijk vinden.

Wie een weekend kan vrijmaken en ook internationaal wil samenwerken, kan hier kijken voor de internationale opties. Of je kunt een startupdag organiseren binnen je eigen bedrijf of organisatie: Veel organisaties kunnen de energie van een startupweekend goed gebruiken en veel leren van het motto: “No talk all action”.