Strategie

E-commerce: onderwijs ontdekt eindelijk de praktijk

0

Hoe kun je mensen op de juiste manier onderwijzen, als de praktijk van jouw branche soms sneller gaat dan schoolboeken geschreven kunnen worden? Het blijkt een heikel punt bij studies die gaan over internet, e-commerce en ondernemerschap. Met name bij opleidingen die het liefst deze factoren willen kunnen combineren. En dat is weer vervelend voor het bedrijfsleven.

Wat is het probleem?

Grote webwinkels hebben moeite met het vinden van goed opgeleid personeel. Dat is niet alleen een lastig punt in Nederland, zelfs in landen waarin zo’n beetje één op die vier mensen werkeloos thuiszit, kunnen grote ecommerce-ondernemingen amper goed opgeleide jonge mensen vinden. E-commerce is nu eenmaal een snelle markt en dus heeft het onderwijs er een zware dobber aan. Iets wat niet lang geleden Wijnand Jongen, directeur van de Thuiswinkel Organisatie, blijkbaar bewoog om er een blog over te schrijven.

Alhoewel ik persoonlijk kanttekeningen heb bij de manier waarop Wijnand het brengt, heeft hij zeker een punt en dat merkt het onderwijs ook. Vier docenten van een school uit Tilburg besloten zelf er maar wat aan te doen. Als theorie te laat is voor de praktijk, moet de praktijk maar in het klaslokaal onderwezen worden, moeten zij gedacht hebben. En zij zijn daarmee niet de eerste.

Wat is de oplossing?

TMO_business_sRGBEr zijn verschillende opleidingen waarbij gewerkt wordt aan ondernemersvaardigheden en ook verschillende ecommerce-zaken aan bod komen. Een goed voorbeeld kun je vinden bij TMO, een particuliere Fashion Business School uit Doorn. Hier maken jaarlijks zo’n 180 studenten kennis met wat er zoal bij een webwinkel komt kijken. Studenten zijn enthousiast, het bedrijfsleven reageert positief en de opleiding is op deze manier goed actueel te houden.

Webshopheld-studiemethode

De docenten uit Tilburg gaan mijn inziens zelfs nog een stapje verder. Zij bedachten de Webshopheld-studiemethode en hebben hiervoor een eigen bedrijf opgericht, dat los staat van de school waar ze zelf werkzaam zijn. Met dit bedrijf geven ze een nieuwe onafhankelijke studiemethode uit die bestaat uit een flink studieboek, samenwerking met een ervaren software-aanbieder en integratie in het huidige onderwijs.

Je eigen webwinkel

Bij dat laatste kun je denken aan het schrijven van productomschrijvingen tijdens de lessen Nederlands, kennismaking met social media tijdens marketingvakken of de eigenschappen van een online site tijdens het vak ICT, zodat de Webshopheld het hele studiejaar door verweven is in de opleiding. Alle eerstejaarsstudenten combineren zo direct de theorie in de lessen met hun eigen webwinkel.

Buiten de radar van Google

Studenten maken dus een eigen winkel, verzinnen zelf de naam en kiezen zelf het product, maar blijven een jaar buiten de radar van Google of klanten om stap-voor-stap het hele traject van het opstarten van een e-commerce-bedrijf van dichtbij mee te maken. Een goede combinatie van theorie en praktijk, lijkt mij persoonlijk. En ik heb me dan ook inmiddels aangesloten bij de vier heren als e-commercedeskundige, want ik geloof wel in oplossingen als deze.

Of het ook echt de oplossing kan zijn voor het onderwijs, zal de komende maanden dus moeten blijken. Morgen starten de eerste tweehonderd eerstejaarsstudenten met het maken van een eigen webwinkel die aan het einde van dit schooljaar zal worden opgeleverd. Tweedejaars mogen zelfs een stapje verder door ondernemers in de omgeving te benaderen en zo echte praktijkcases uit te gaan werken. De school waarin deze docenten actief zijn, is bekend om haar handelsopleiding en veel studenten komen uit een ondernemersfamilie. Verschillende studenten zullen dus een webwinkel maken voor de winkel of groothandel van de familie.

Internet Library Concept

Foto met dank aan Fotolia

Wat levert dit op?

Hoeveel dichter kan een opleiding bij de praktijk komen? Het is het eerste jaar dat de Webshopheld-methode gaat draaien, maar het zou mij niets verbazen als andere scholen ook snel overstappen op deze of vergelijkbare oplossingen. Natuurlijk zijn de studenten niet opeens ingewerkt voor de Zalando’s of Wehkamp’s van nu, maar ze hebben in ieder geval de basiskennis van e-commerce achter de kiezen.

Vanuit het oogpunt van de studenten lijkt het mij alleen maar positief, als je wat concreter met je studietheorie aan de slag kunt. Velen daarvan zullen niet alleen enthousiast doorgaan op dezelfde voet en zo hun eerste echte webwinkels runnen, er zullen ook genoeg studenten zijn die met hun kennis en opgedane ervaring aan de slag kunnen bij bijvoorbeeld het bedrijf van hun familie, of bij de wat meer ‘ouderwetse’ bedrijven die nu toch echt wat met e-commerce willen doen.

De Webshopheld-methode en natuurlijk ook de andere initiatieven die inmiddels zijn gestart of nog in de pijpleiding zitten, zullen gezamenlijk een lichting studenten opleveren die aan de slag kunnen in een branche waar zelfs in de afgelopen jaren nog werkgelegenheid ontstond. En die voorlopig waarschijnlijk nog wel even groeien zal.

Foto intro met dank aan Fotolia