Columns

Gebruik jij stimulerende middelen om te bloggen?

0

Pssst? Ja, jij daar. Pleeg jij plagiaat als je blogt? Ben eens eerlijk. Vloeien alle woorden die je schrijft uit je eigen pen? Ontspruiten alle ideeën, inzichten en tips aan jouw brein? Of heb je knippen en plakken tot kunst verheven? Ik snap het. Je wil geen eendagsvlieg zijn. Je wil altijd presteren. Wat doe je als bloggen blokkeren wordt? Als een abc’tje verandert in een worsteling? 

Creatieve injectie

Kan jouw schrijfvaardigheid wel een injectie gebruiken? Ga er dan maar eens goed voor zitten. In mijn medicijnkastje zitten 10 stimulerende middelen om succesvol te (blijven) bloggen. Gebruik ze nu het nog kan. Ze staan nog niet op de dopinglijst.

Als tekstschrijver en (gast)blogger snoep ik graag uit dit medicijnkastje met stimulerende middelen. Hoe meer je ervan inneemt, hoe groter de kans dat ze elkaar versterken. En laat je nou niks wijsmaken: geen enkele blogger schrijft dagelijks of wekelijks een blog met alleen een boterham met pindakaas achter de kiezen.

Stimulerend middel 1: durf te verrassen

Wijk eens af van je normale route. Op weg naar huis, een afspraak of je wekelijkse uitje. Bekijk de wereld eens op je knieën. Of doe eens gek. Als je maar uit je ‘comfortzone’ stapt. Een ander blikveld zorgt voor verrassende invalshoeken en onderwerpen. Zo krijg je ideeën waar je achter je beeldscherm niet aan denkt. Verrassende invalshoeken vangen de aandacht. Ze  prikkelen de nieuwsgierigheid. Verras en zet de eerste stap om gelezen te worden.

Stimulerend middel 2: bundel kracht voor de beste ideeën

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

In je eentje associëren levert ideeën op. Ga voor een veelvoud aan inzichten en invalshoeken. Vorm samen met relaties, collega’s of vakbroeders een echte ideeëngenerator. Stel dat je zelf 5 originele invalshoeken kunt bedenken. Met een groepje van 5 zijn dat er maar liefst 25. Tel uit je winst. Staat je blog in de steigers? Vraag dan anderen om een reactie, voordat je op de knop ‘publiceren’ drukt. Met nuances en kanttekeningen maak je je blog veel scherper.

Stimulerend middel 3: begin met inlevingsvermogen

Een blog is toegankelijk voor iedereen. Alleen is het lastig om ‘iedereen’ als persoon concreet te maken. Zelf schrijf ik blogs met een persoon van vlees en bloed voor ogen. Dat kan je lieve schoonmoeder zijn, een vervelende klant, een inspirerende relatie of je alter ego zijn. Wie je ook kiest: ga de dialoog aan en schrijf in de je- of u-vorm. Empathie is belangrijk voor een overtuigende tekst. Zo zorg je voor herkenning. En zeg nou zelf: als je je aangesproken voelt, lees je toch verder. Of niet soms?

Stimulerend middel 4: wees persoonlijk

Persoonlijke verhalen, anekdotes en ervaringen zorgen voor herkenning. Past een persoonlijke anekdote in een zakelijk blog? Het antwoord is volmondig ‘JA’. Het is prettig als lezers zich ‘iets’ kunnen voorstellen bij wat je schrijft. Zelf begin ik elk blog met een persoonlijke gebeurtenis, die ik vervolgens koppel aan het onderwerp. De eerste stapjes van mijn dochter, het bezoek aan het kerstwintercircus, een telefoongesprek met een telemarketeer of een BBB-training in de sportschool. Pas wel op voor overdrijving en onwaarheden, want lezers prikken daar heel gemakkelijk door heen.

Stimulerend middel 5: benut de kracht van eenvoud

Gelukzalige momenten zitten in de kleine dingen van het leven. Voor bloggen geldt precies hetzelfde. Vaak constateer ik dat bloggers oeverloos uitweiden en van de hak op de tak springen. Overdaad schaadt op je beeldscherm, iPad of smartphone. Met duizenden prikkels per dag is de gemiddelde lezer snel(ler) afgeleid. Hanteer daarom het K.I.S.S.-principe voor je blogs. Dit Engelse acroniem staat voor ‘Keep It Simple Stupid’. Kaart in je blog maximaal 1 onderwerp of thema aan. En zet je verhaal kracht bij met voorbeelden, oplossingen of argumenten.

Stimulerend middel 6: gebruik woorden met zeggingskracht

Woorden met zeggingskracht roepen automatisch een associatie aan beelden op. Lezers maken zo een voorstelling bij wat je schrijft. Zeggingskracht is geen synoniem voor gespierde taal. Hard roepen werkt averechts. De juiste woorden geven kleur en nuance aan je tekst. Vermijd jargon, clichés (voor herhaling vatbaar, de tijd heelt alle wonden), containerbegrippen (maatwerk, kwaliteit) en kies woorden waarvan de betekenis opgesloten zit in het woord zelf. Dus hartstocht in plaats van passie. Liever vindingrijk dan creatief. En oorspronkelijk als alternatief voor authentiek.

Stimulerend middel 7: spreek tot de verbeelding

‘Beelden zeggen meer dan 1000 woorden’, luidt een gevleugelde uitspraak. De juiste metaforen visualiseren en verklaren je boodschap. Voorbeelden geven op beeldende wijze tekst en uitleg. Het schetsen van beelden zorgt voor herkenning en associatie. Beeldend schrijven prikkelt de fantasie en spreekt de creatieve, rechter hersenhelft van je lezer aan. Ontdek het verschil maar eens tussen de volgende twee voorbeelden: ‘het kind speelde op straat met zijn vriendje’ of ‘het blonde boefje met guitige, blauwe oogjes trok belletje bij de buurman en liep toen hard weg’. Welk voorbeeld roept de meeste associaties op?

Stimulerend middel 8: blijf plakken met een goed verhaal

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Als tekstschrijver en presentatiecoach ben ik overtuigd van de kleefkracht van storytelling. Een goed opgebouwd verhaal is makkelijk te onthouden én door te vertellen. En leuk om te vertellen en naar te luisteren. Zeker weten dat jij sprookjes als ‘Roodkapje’ of ‘De wolf en de 7 geitjes’ kunt vertellen in je eigen woorden.

Geen inspiratie? Denk aan je eerste liefde, je eerste doelpunt, je eerste sprong in het diepe of je eerste kus. Heb je als ondernemer een vergelijkbaar gevoel van trots of hartstocht? Zet het op papier. Spreek het in op je memorecorder. Of schreeuw het van de daken. Jouw klanten zijn ook mensen die graag zaken doen met ondernemers van vlees en bloed.

Stimulerend middel 9: wees daadkrachtig en zet door

Lopen, fietsen, schrijven of autorijden. Vier voorbeelden van activiteiten die ik letterlijk met vallen en opstaan heb geleerd. Het moment van mijn eerste stapjes kan ik me niet meer voor de geest halen. Uit de verhalen van mijn moeder weet ik dat ik vijf stapjes zette en toen door de knieën ging. En dat een paar keer achter elkaar. Net zo lang totdat ik op de been bleef. Mijn eerste fietstocht zonder zijwieltjes eindigde tegen de garagedeur. De ‘S’ van ‘Roos’ schreef ik consequent achterstevoren. En tijdens mijn eerste rijles vloog ik met een snelheid van 25 kilometer per uur uit de bocht. Zonder ingreep van mijn instructeur was ik een brokkenpiloot geweest. Leren om te bloggen kost tijd, energie en vooral lef. Geef niet op als je geen inspiratie hebt. Ga door: bloggen leer je ook met vallen en opstaan.

Stimulerend middel 10: gebruik social media als krachtmeting

Als je op de knop ‘publiceren’ drukt, begint de kracht van bloggen pas echt. Gebruik sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn om je blogpost wereldkundig te maken. Daag lezers uit om te reageren op jouw digitale pennenvruchten. Met een blog kun je een trouwe schare aan lezers opbouwen. Door regelmatig tips en inzichten te delen, bouw je bovendien autoriteit op.

Pas wel op voor eenrichtingsverkeer. Bloggen is interactief: bedank je lezers voor hun reactie, RT of ‘like’. En vergeet niet om op blogs van anderen te reageren. Tenslotte: zet jezelf als gastblogger in de ‘spotlights’ op de veelgelezen weblogs van collega’s, vakbroeders of zielsverwanten. Waarom? Als je tot hier bent gekomen met lezen, snap je waarom.

Stimulerend middel 11: doe eens gek

Nou vooruit dan: nog één extra middel dat je voor je blogs kunt gebruiken. Zo kom ik tot 11 stimulerende middelen in totaal. En dat is een bewuste keuze: 11 is tenslotte het gekkengetal. Achterin het medicijnkastje staat nog een klein potje. Veel mensen durven dit middel niet te gebruiken. Ze wijzen liever met het vingertje en zeggen: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Denk je dat Einstein de relativiteitstheorie ontdekt zou hebben, als hij gewoon had gedaan? Doe eens gek. Wijk af van de gulden middenweg. En kleur buiten de lijntjes. Je merkt al snel het resultaat: ongewoon is zo gek nog niet.

Foto intro met dank aan Fotolia