How to, Strategie

Omzet waar je niets voor hoeft te doen: gebruik informatieproducten!

0

Als dienstverlener ben je vaak gebonden aan een uurtarief, dat daardoor het plafond in je omzet bepaalt. Er zijn immers maar zoveel uren in een jaar die je kunt werken en ook je uurtarief is niet onbeperkt op te rekken. Ergens bereik je de grens: [aantal uren werken] x [uurtarief] een maximum.

Omzet waar je niets voor hoeft te doen

Los van het plafond in je omzet, zul je ook voor elke euro die je binnen brengt tijd moeten investeren. Tijd die je niet kunt besteden aan andere zinvolle of leuke dingen. Hierdoor kan je leven enorm vol en stressvol voelen.

Zou het niet heerlijk zijn om passief inkomen te kunnen genereren, omzet waar je niets voor hoeft te doen? Beter gezegd: inkomen waar je één keer iets voor doet en dat vervolgens keer op keer voor omzet zorgt zonder dat jij daar enige inspanning voor levert. Klinkt lekker, toch?

Werk met online informatieproducten

De manier om inkomen te realiseren waar je vrijwel niets voor hoeft te doen, is door te werken met informatieproducten die je online aanbiedt. Met een informatieproduct deel je jouw expertise op zodanige wijze dat je klanten hier zelfstandig heel veel waarde uit kunnen halen. Een informatieproduct kan bijvoorbeeld een mp3, een cd, een e-book of een video zijn. Of een combinatie van die vier. Er zijn een aantal grote voordelen aan het werken met een informatieproduct dat je online verkoopt:

 • Je creëert een groter bereik dan je normaal gesproken kunt hebben. Waar je normaliter je dienst persoonlijk levert, zijn jij en je klanten gebonden aan het geografische gebied dat bereisbaar voor jullie is. Met online producten maakt het niet uit waar je klanten zich bevinden. Heel Nederland, Europa, de wereld. Waar iemand ook woont, hij of zij kan je product bestellen en ermee aan de slag.
 • Je verhoogt je omzet door een passieve inkomstenstroom aan je bedrijf toe te voegen. Uiteraard kost het je tijd om het informatieproduct te maken, maar vervolgens zul je dat product jarenlang kunnen verkopen zonder er nog een minuut tijd aan te hoeven besteden. Terwijl de inkomsten binnen blijven komen!
 • Een informatieproduct ondersteunt je expert-status. Zodra (een deel van) je expertise is vastgelegd in een product dat prominent op je website vermeld staat, is duidelijk dat jij weet waar je over praat.
 • Online verkopen is makkelijk voor jou. Als je het op de juiste manier inricht, kopen, betalen en ontvangen je klanten je informatieproduct volautomatisch zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Je hoeft alleen ‘ka-tjing!’ je bankrekening te checken voor binnenkomende bedragen. (Ik kan je zeggen, het is heerlijk om op vakantie te zijn en te merken dat je geld verdiend hebt terwijl je met heel andere dingen bezig was ;-)).
 • Informatieproducten zijn laagdrempelig voor je klanten. Waar het voor potentiële klanten een stap kan zijn om je te bellen om een afspraak te maken, is het bestellen van een e-book of mp3 voor veel mensen een stuk gemakkelijker.
 • Een informatieproduct vormt een opstap naar je andere diensten. Hebben klanten via een online product kennis met je gemaakt, dan is de kans groot dat zijn meer met je willen doen. Ze hebben je expertise nu aan den lijve ondervonden en voelen dat ze veel meer van je kunnen en willen leren.

Jumping Over a Hole to Reach New HeightsGrote valkuilen

Maar: hoe groot de voordelen van het creëren van passief inkomen via informatieproducten ook zijn, er zijn een aantal grote valkuilen. Valkuilen die kunnen maken dat een informatieproduct tegen je werkt en alle bovenstaande voordelen teniet doet. Het enige dat je er dan voor terug krijgt is een gevoel van frustratie en het idee dat je (weer) iets gedaan hebt dat mislukt is.

Dit zijn de grootste valkuilen wanneer je met een informatieproduct aan de slag gaat. Vermijd ze als je met succes je omzet wilt verhogen met een passieve inkomstenbron. Onderstaande valkuilen zijn in willekeurige volgorde genoemd.

Valkuil 1: Je ideale uurloon uit het oog verliezen

Het kan zo aantrekkelijk zijn om een informatieproduct te maken, op je website te zetten en te wachten op inkomsten. Waardoor je niet de eerste zou zijn die drie maanden werkt aan een informatieproduct dat vervolgens nog geen € 3000,- omzet oplevert. Waardoor je nog geen € 1000,- per maand hebt verdiend met fulltime werken. Sta dus altijd stil bij de vraag of de reëel te verwachten opbrengst van dit informatieproduct in verhouding is met de tijd die je erin investeert.

Valkuil 2: Je bereik is te klein om online te kunnen verkopen en vertrouwen ontbreekt

Als je netwerk niet zo heel groot is, zul je logischerwijs weinig mensen kunnen interesseren voor je e-book, mp3, video of thuisstudiepakket. Daarbij is het zo dat mensen graag diensten kopen van mensen die ze kennen. En niet zo graag van een anonieme website of van iemand die alleen maar zegt dat hij of zij zoveel verstand van zaken heeft.

Valkuil 3: Iets aanbieden waar niemand op zit te wachten

Dit lijkt een open deur, maar je wilt het aantal dienstverleners die dat wel doet, niet de kost geven. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de dienstverlener in kwestie weet hoe waardevol een bepaalde tool of expertise is. Uit enthousiasme maakt hij of zij een informatieproduct om dit over te dragen. Maar helaas zijn er geen of weinig klanten te vinden die een probleem ervaren dat vraagt om de oplossing die je biedt.

Valkuil 4: Een salespage op je website plaatsen waarmee je het informatieproduct aanbiedt

En verwachten dat die automatisch al het werk voor je doet. Je zult aandacht moeten genereren voor je verkooppagina door bijvoorbeeld een teleseminar, promotiemails, promo’s in je e-zine of een Google Adwords-campagne.

Valkuil 5: Het verkopen van producten via je website ontaardt in een administratieve nachtmerrie

Als je het niet handig aanpakt, ben je zeven dagen per week bezig om je inbox in de gaten te houden en bestellingen te verwerken. Waardoor er van ‘passief’ inkomen geen sprake meer is en het rustiger lijkt een baantje achter de kassa bij de Albert Heijn te nemen ;-).

Gelukkig zijn er oplossingen waarmee je deze valkuilen vermijdt en met succes informatieproducten toevoegt aan je omzet.

 1. Zorg dat je een goede marketingbasis onder je bedrijf hebt, zodat je weet dat er een hongerige markt voor je aanbod is en hoe je die bereikt.
 2. Bouw een relatie (en dus vertrouwen) met een sterk e-zine en bouw een mailinglijst zodat je honderden, duizenden of zelfs tienduizenden mensen bereikt.
 3. Zorg dat je salespage vertrouwen wekt.
 4. Automatiseer de verkoop en het leveringsproces van je informatieproduct.
 5. Doe het rekenwerk. Heb helder hoeveel infoproducten je zult moeten verkopen om een beetje leuke omzet te realiseren. Met een informatieproduct van € 27,- zul je 100 exemplaren moeten verkopen voor een omzet van € 2700,-. Is er een reële kans dat je er 100 gaat verkopen? Is je inspanning de verwachte opbrengst waard?

Kortom: met een informatieproduct kun je een nieuwe inkomstenstroom toevoegen aan je omzet. Zorg echter dat je de valkuilen vermijdt!