Innovatie

De customer journey bestaat niet

0

Wacht eens even. Kijk naar dat woord: customer journey. Bestaat zo’n klantreis eigenlijk wel? Bij een reis heb je altijd een eindbestemming. Je vliegt naar Barcelona of Seoel. Rijdt naar die leuke gîte in Grignan. Of je maakt een wereldreis die altijd een begin- en eindbestemming heeft, wat je tussendoor ook allemaal uitspookt.

Want wat je ter plekke doet, bekijk je ter plekke. En hoe je van Amsterdam naar Grignan rijdt, ja, dat weet je ook niet precies. Dat kan rapido over de Route du Soleil. Maar misschien besluit je onderweg toch een paar honderd kilometers de Bison Futé (Bis) te volgen en te stoppen bij dat restaurant dat je vanaf een berghelling aanlokkelijk aanstaart.

Pecorino

Een klant weet vaak helemaal niet hoe zijn customer journey eruit ziet. Kijk naar jezelf. Je staat in de supermarkt en besluit pas bij de groenten- en vleesafdeling wat je wilt eten. Afhankelijk van de prijs, het aanbod en het water dat in je mond gaat lopen. En ook al heb je thuis alle ingrediënten voor lasagne op papier geschreven, wanneer er ineens toch weer geen Pecorino is, kan je toch besluiten te kiezen voor citroenaardappeltjes uit de oven, met een geroosterde venkel en een paar bioworstjes. Of misschien koop je niks.

Beursstand

Geldt ook bij beursbezoek. Op weg naar een afspraak kun je ineens worden aangetrokken door een beursstand, waar je een flinke tijd blijft hangen en misschien zelfs wel een deal sluit. Of andersom, ga je heel gericht met koopdrift naar een beurs en komt van die aankoop niks terecht.

Funshoppen

Ook vrouwen zullen dit herkennen. Je gaat naar de stad om een nieuw jurkje te kopen en je komt thuis met een paar nieuwe schoenen. Gewoon even funshoppen. Je weet niet wat je gaat kopen, maar je weet bijna zeker dat je met iets thuiskomt. Nee, die customer journey bestaat niet.

The Sheltering Sky

Paul Bowles schrijft in het schitterende The Sheltering Sky: “Whereas the tourist generally hurries back home at the end of a few weeks or months, the traveler belonging no more to one place than to the next, moves slowly over periods of years, from one part of the earth to another. Indeed, he would have found it difficult to tell, among the many places he had lived, precisely where it was he had felt most at home.” Lijkt een beetje op de woorden van reisauteur Paul Theroux: “Tourists do not know where they’ve been, travelers do not know where they’re going.”

Questons And Strategy Solutions

Customer geen eindbestemming

Reizigers weten niet waar ze heen gaan. Bewegen ‘slowly over periods of years, from one part of the earth to another.’ Ook een customer journey loopt niet via een duidelijke route. Kent geen duidelijke eindbestemming. Simpelweg, omdat een klant niet direct weet waar hij of zij heen gaat. Zijn journey heeft geen duidelijk begin en kent al helemaal geen welomschreven einde. Hij tast onderweg wat onwennig in het donker. Struikelt dan misschien ook over jouw bedrijf, want nee, hij heeft je niet gezien want hij is niet direct op weg naar jou. En verdorie, nu heeft hij nog een blauwe plek ook.

Lichtje

Probeer te voorkomen dat hij over jou struikelt en foeterend, met verdorie ook nog eens een scheur in zijn broek, verder loopt. Heel simpel, door een licht op te steken. Zodat hij ziet waar hij zelf is en waarom hij jou nodig heeft. Al was het enkel om niet opnieuw te struikelen. En ervoor te zorgen dat niet nog meer mogelijke klanten foeterend over je heen tuimelen.

Gebaande paden

Concentreer je daarom bij het uitwerken van je contentmarketingstrategie niet teveel op de customer journey van mogelijke klanten. Het kan best zijn dat klanten alle hoogtepunten van de reis, die jij zo zorgvuldig voor hen op weg naar jou hebt uitgestippeld, heeft overgeslagen. En jou buiten gebaande paden hebben gevonden.

Customer journey bestaat achteraf

Een customer journey bestaat pas achteraf. Dan pas kun je de route die een klant heeft afgelegd in kaart brengen. Maar om die als leidraad voor het strikken van nieuwe klanten aan te houden – dat lijkt mij onverstandig. Klanten zijn geen toeristen die met een all in-pakket in een vliegtuig stappen, om na twee weken strand of zwembad weer snel naar huis te gaan. Klanten zijn reizigers.

Foto intro met dank aan Fotolia